הנגבי על מינוי בנט: "מהלך שנועד למנוע התפוררות הגוש"
השר לשיתוף פעולה אזורי סיפק תגובה ראשונה משמעותית מתוך הליכוד להודעה על מינויו של יו"ר הימין החדש לתפקיד שר הביטחון. "המינוי הצפוי הוא מהלך פוליטי, ככל מינוי קואליציוני של שר בדרג בכיר. ודאי שיש לנו עניין למנוע מצב שבו חלק מחברי גוש ה-55 יחברו לכחול לבן", אמר
השר לשיתוף פעולה אזורי, צחי הנגבי (ליכוד) סיפק תגובה ראשונה ומשמעותית להודעת נתניהו אתמול על מינויו של נפתלי בנט (הימין החדש) לתפקיד שר הביטחון בממשלת המעבר בראשותו, והודה כי "המהלך נועד למנוע התפוררות של הגוש", כשהוא מתכוון ל"בלוק ה-55", של מפלגות הימין והחרדים. הוא אמר את הדברים ב"שבתרבות" במועצה האזורית דרום השרון. הנגבי התייחס גם לעתידו הפוליטי בליכוד אחרי שבנימין נתניהו יסיים את תפקידו ואמר כי: "בבוא היום אעמיד את עצמי לבחירה ואני מאמין שסיכויי הם סבירים".
בתשובה לשאלה האם מינויו הצפוי של בנט אינו אלא "תרגיל פוליטי" אמר הנגבי כי "המינוי הצפוי הוא מהלך פוליטי, ככל מינוי קואליציוני של שר בדרג בכיר. בדיוק כך מונה גם אביגדור ליברמן לשר הביטחון לפני מספר שנים, מתוך עניין פוליטי להרחיב את הממשלה הצרה שהתקשתה לתפקד עם 61 חכי"ם". הנגבי הוסיף: "ודאי שיש לנו עניין לשמור על לכידותו של גוש התומכים בנתניהו שמונה 55 חברי כנסת, ולמנוע מצב שבו חלק ממנו יחברו לכחול לבן".
ח"כ קרן ברק (הליכוד) אמרה באירוע "שבתרבות" בנתניה כי בעקבות החיבור של הימין החדש לליכוד "הטענה שכחול לבן היא המפלגה הגדולה ביותר התרוקנה מתוכן, שכן מהיום הליכוד היא סיעה שמונה 35 מנדטים".
ח"כ יבגני סובה (ישראל ביתנו) התראיין גם הוא הבוקר ובירך את בנט על המינוי, אך סירב להתייחס לשיקולים מאחוריו ולעמדתה של ישראל ביתנו: "אני מברך אותו על הכניסה לתפקיד שר הביטחון. התפקיד הזה מאד חשוב. הוא צריך להיות מודע לזה".
ביטחון לבנט בלי ביטוח לנתניהו | פרשנות
"נכשל מול חמאס, מעשה נבזי": בנט על נתניהו בעבר
אתמול נמסר מטעם הליכוד כי בנט ונתניהו נפגשו בבוקר בלשכת ראש הממשלה, וכי הוא הציע לבנט להתמנות לתפקיד - שנעתר לבקשה. המינוי יובא לאישור הממשלה בישיבתה הקרובה.
עוד נמסר שבנט הסכים כי אם יימצא פתרון לפלונטר הפוליטי ותקום ממשלה חדשה, כגון ממשלת אחדות רחבה או ממשלה צרה, ימונה אדם אחר לתפקיד שר הביטחון. יצוין כי בינתיים שותפתו של בנט להנהגת "הימין החדש", איילת שקד, לא תמונה לשרה בממשלת המעבר. רק אם תקום ממשלה חדשה - אז היא צפויה לקבל מינוי.
שקד עצמה התייחסה לשיחות שהתקיימו בין הצדדים וכתבה בציוץ בטוויטר לאחר פרסום דבר המינוי של בנט לשר הביטחון: "נתניהו הציע לנו שני תיקים מהתיקים הפנויים: חקלאות, תפוצות ורווחה או רק ביטחון. בהחלטה משותפת סיכמנו שבנט ימונה לשר ביטחון עד שתוקם הממשלה. אני משוכנעת שזה נכון לטובת מדינת ישראל".
הבעיה המשפטית והתגובות בכחול לבן
יש לציין כי ההודעה הדרמטית עלולה עוד להיתקל בבעיה משפטית - כיוון שמדובר בממשלה יוצאת וייתכן שנתניהו יצטרך לבקש את אישור הכנסת, שבה אין לו רוב. על פי חוק יסוד הממשלה, סעיף 30 ד' - ממשלת מעבר כמו זו שבראשה עומד נתניהו רשאית למנות חבר כנסת לשר במקום "שר שחדל לכהן", ומינוי כזה אינו טעון את אישור הכנסת. עו"ד שחר בן מאיר טוען כי ישנה שאלה מה המשמעות של "שר שחדל לכהן" - וכי מכיוון שרה"מ הוא גם שר הביטחון ולכן אינו יכול "להפסיק לכהן", הוא אמור להעביר את הסמכויות שלו לשר אחר. אלא שהעברת סמכויות דורשת לדבריו את אישור הכנסת, לפי סעיף 31 לחוק שבו נכתב: "הממשלה רשאית, באישור הכנסת, להעביר סמכות הנתונה על פי חוק לשר אחד, או חובה המוטלת עליו על פי חוק, כולה או מקצתה, לשר אחר".
מכחול לבן נמסר אתמול בתגובה למינוי כי "במקום לקדם את הממשלה שהעם בחר ורוצה נתניהו ממשיך לבצר את בלוק החסינות ולהתבצר בו. מינוי 'חניך תורן' לתפקיד שר הביטחון הוא מעשה לא ראוי למערכת הכי רגישה במדינה ולמדינת ישראל. כרגיל, אצל נתניהו המינוי הציני של בנט נעשה מתוך אינטרס פוליטי צר ואישי ולא מתוך הסתכלות על טובת מערכת הביטחון ומדינת ישראל. למדינה מגיע ראש ממשלה ששם את ישראל לפני הכל. כחול לבן תמשיך לחתור להקמת ממשלה בכלל וממשלת אחדות בפרט".
בכיר בכחול לבן טען "בנט נהנה לתדרך שהוא במגעים עם גנץ ובדרך לממשלה שלו - כדי ללחוץ את נתניהו ולסחוט אותו. זה בהחלט מקרב אותנו לבחירות בפעם השלישית". ח"כ עפר שלח מכחול לבן תקף גם הוא ואמר: "נתניהו ממשיך לשעבד כל תפקיד וכל שיקול לתעלולי החסינות שלו. הוא פוחד שבנט יברח? אז עכשיו בנט יהיה שר ביטחון לשבועיים, אולי לחודשיים, על תנאי ועל פארש. וזה האיש שמנסה לשכנע אותנו שצרה ביטחונית גדולה בפתח".
גם במחנה הדמוקרטי תקפו את ראש הממשלה בנימין נתניהו: "הוא אינו בוחל בשום קומבינה ובשום תרגיל בזוי כדי להיאחז בכסאו ולחמוק ממשפט. מינוי שרים בממשלת מעבר הוא פסול ובלתי-דמוקרטי. זו עוד חוליה בשורה של צעדים מושחתים במסעו של נתניהו להרס הדמוקרטיה הישראלית. מינוי בנט לתפקיד שר הביטחון אינו ראוי ומוכיח כי לנתניהו אין קווים אדומים. הוא אינו מתחשב בדבר - בוודאי לא בטובת המדינה - בשלטונו המופקר. לנוכח מהלכיו המופקרים של נתניהו והתקפותיו על שלטון החוק, על בני גנץ לפעול ביתר שאת להקמת ממשלה שתסיים את כהונת נתניהו ותעלה את ישראל על דרך הישר".