30 לנפילת החומה, מרקל: "להגן על הדמוקרטיה"
גרמניה מציינת היום שלושה עשורים לנפילתו של סמל המלחמה הקרה, הקנצלרית הזהירה: "החופש אינו מובן מאליו". באצטדיון בברלין בנו חומה באמצע מגרש הכדורגל, בפריז ניפצו חומה משוקולד – ולקחו הביתה
גרמניה מציינת היום (שבת) 30 שנה לנפילת חומת ברלין, הסמל הגדול ביותר של המלחמה הקרה, והקנצלרית אנגלה מרקל ניצלה את ההזדמנות כדי לקרוא לאירופה להגן על הדמוקרטיה ועל החופש. היא הזהירה כי לערכים כאלה אסור להתייחס כאל מובנים מאליהם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
היה זה ב-9 בנובמבר 1989 כשהשוטרים בצד המזרחי של הגבול בין מזרח ברלין למערבה פתחו את השערים אל מערב העיר ואפשרו להמונים שנהרו אליה לעבור לצד השני. זו הייתה הפעם הראשונה מאז הקמת החומה ב-1961 שלהמונים מהמזרח הקומוניסטי ניתן מעבר חופשי אל המערב הקפיטליסטי. הרגע ההיסטורי סימן את המפנה שהוביל לקריסת מזרח גרמניה ולאיחוד גרמניה שנה אחר כך.
30 לנפילת החומה – סיקור נרחב ב-ynet:
- מאינדונזיה לעין הוד: חומת ברלין מסביב לעולם
- "רואד טריפ עם ספרינגסטין". החלום של מרקל
- ב-2019, במזרח גרמניה מרגישים סוג ב'
אלא ששלושה עשורים אחרי האירוע ההוא אפשר לומר שהאופוריה שאפפה את הנהירה לדמוקרטיה הליברלית התפוגגה מאז: בין בעלות הברית המערביות שהשיגו את הניצחון במלחמה הקרה שוררים כעת חילוקי דעות עמוקים. הם באים לידי ביטוי בין השאר במדיניותו הבדלנית של הממשל האמריקני בהנהגת טראמפ ובשברים המפלגים את האיחוד האירופי, שמתמודד כעת עם הברקזיט ועם עימותים בין מדינות המערב החברות בו לבין מדינות הגוש המזרחי לשעבר כגון הונגריה ופולין שהצטרפו אליו בעשורים האחרונים. גרמניה עצמה מתמודדת עם התחזקות של הימין הקיצוני.
מרקל אמרה היום כי העבר חייב ללמד את אירופה לקח, וציינה כי קריסתה של חומת ברלין היא "אירוע שמלמד אותנו ששום חומה שמרחיקה אנשים ומגבילה את החופש אינה גבוהה מספיק או עבה מספיק כדי שיהיה בלתי אפשרי לשבור אותה. זה נוגע לכולנו במזרח ובמערב: אין לנו שום תירוץ, עלינו לעשות את המוטל עלינו למען החופש והדמוקרטיה".
חומת השוקולד: "לטעום את החופש"
נשיא גרמניה, פרנק-וולטר שטיינמאייר, ועמיתיו מפולין, הונגריה, צ'כיה וסלובקיה, הניחו היום פרחים על שרידי החומה. שטיינמאייר הדגיש את התפקיד שמילאו תושבי מדינות מרכז אירופה בהנהגת המהפכה הלא אלימה שהביאה לקריסת המשטר הקומוניסטי: "אלמלא האומץ והרצון בחופש של הפולנים וההונגרים, של הצ'כים והסלובקים, המהפכות הלא-אלימות במזרח אירופה ואיחוד גרמניה לא היו אפשריים לעולם", אמר שטיינמאייר.
עם זאת, בארוחת צהריים שערכו מאוחר יותר ציין נשיא גרמניה גם את האווירה הרצינית יותר שבה מציינים את יום השנה ה-30 לנפילת החומה בהשוואה לחגיגות שבהן צוין יום השנה לפני חמש או עשר שנים. רק ב-2014, למשל, השתתפו בחגיגות יום השנה לנפילת החומה מנהיג ברית המועצות לשעבר מיכאיל גורבצ'וב ונשיא פולין לשעבר לך ולנסה. השנה נעדרו מהטקסים מנהיגי המעצמות שהיו מעורבות במלחמה הקרה, בכלל זה טראמפ וראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון.
"בגרמניה אנחנו מנהלים ויכוח, וכן, גם עימות, יותר מבעבר, בנוגע לאיחוד גרמניה והשלכותיו", אמר שטיינמאייר. "גם באירופה, בארצותיכם, יש מאבק אינטנסיבי וגדול יותר לא רק על עתיד אירופה אלא גם על האופן שבו מפרשים את העבר".
חגיגות ה-30 להפלת החומה מצוינות לא רק בגרמניה, אלא גם במקומות אחרים ברחבי העולם. אחד מהם הוא פריז, שם ניפץ היום פַסָּל-השוקולד פטריק רוז'ה דגם של החומה שיצר משוקולד. אחרי ששבר את החומה בפטיש אמר ש"שמדהימה התחושה של לחלוק את הטעם, את הערכים ואת רוח החופש".
החומה נבנתה מ-200 קילו של שוקולד, ונכתבו עליה המילה "חופש" ובגרמנית המילים "אני ברלינאי". כשספגה את מכת הפטיש על המדרכה מול חנות השוקולד של רוז'ה – התנפצה למאות חתיכות. הצופים שהתאספו שם אספו אותן בידיהם והלכו הביתה מרוצים.