שתף קטע נבחר
 

טבע: סימנים ראשונים להתייצבות

מניית חברת התרופות הישראלית זינקה ב-15% בוול סטריט אחרי שהחברה חשפה דו"חות שבהם לצד הבעיות הידועות ניתן לראות גם כמה נקודות אור ליציאה מהמשבר העמוק שבו היא נמצאת. פרשנות

 

תזכורת: תביעת הענק בארה"ב נגד טבע הישראלית    (צילום: חגי דקל)

תזכורת: תביעת הענק בארה"ב נגד טבע הישראלית    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המשקיעים בחברת טבע אמנם התרגלו למאניה דיפרסיה במחיר המניה בשנים האחרונות, אבל נראה שקפיצה של 15% ביומיים שחלפו מאז פרסום הדו"חות של החברה לרבעון השלישי ביום חמישי האחרון היא כבר איתות משמעותי. לראשונה מאז 2016 היו לענקית התרופות לא רק תירוצים, הסברים ונימוקים, אלא גם חדשות מעודדות וסממנים זעירים להתייצבות. הקפיצה במניה מקרבת את טבע חזרה לשווי של 10 מיליארד דולר - עדיין נמוך ב-50% משווייה בתחילת 2019.

 

פרשת משככי הכאבים: טבע גיבשה הסדר כולל בהיקף של 23.25 מיליארד דולר

פרשת משככי הכאבים: טבע הכפילה ההצעה להסדר ל-29 מיליארד דולר

דיווח: טבע הציעה הסדר פשרה של 15 מיליארד דולר בפרשת משככי הכאבים

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

מנכ"ל טבע קור שולץ, שהקפיד להתנסח באופן שקול מאז כניסתו לתפקיד לפני שנתיים, נשמע מעט אחרת בשיחת הוועידה עם המשקיעים ביום חמישי האחרון. הבעיות הגדולות עוד שם: תרופת הדגל של טבע, הקופקסון לטיפול בטרשת נפוצה, עדיין דועכת, כמו גם החוב העצום והביצועים המאכזבים של אג'ובי, תרופת המיגרנה החדשה. אך בצד כל אלה יש נקודות אור. אלה הביאו את שולץ לומר: "אם לא יהיו אירועים שליליים חיצוניים והכל יישאר כמו היום, ייתכן שנראה שיפור ברווחיות התפעולית בשנה הבאה, ו-2019 תהיה שנת השפל".

   (צילום: shutterstock)
מפעל טבע(צילום: shutterstock)
החוב הוא אחד משני המישורים שבהם נרשם שיפור מהותי ברבעון השלישי. אף שהחוב נטו של טבע עדיין עצום - ומסתכם ב-25.7 מיליארד דולר. לראשונה מאז רכישת אקטביס בשנת 2016 מציגה טבע שיפור ביחס החוב נטו לרווח התפעולי המתואם (EBITDA). בשנתיים החולפות הצליחה טבע לצמצם את החוב ב-8.3 מיליארד דולר. היא הפנתה את כל התזרים הפנוי שלה להפחתת החוב, ואחת הנקודות החיוביות בדו"ח לרבעון האחרון היה תזרים מזומנים חופשי של חצי מיליארד דולר.

 

טבע פיזרה עננה נוספת, בדמות עומס פירעונות כבד של יותר מארבעה מיליארד דולר שממתין לה ב-2021. החברה הודיעה על כוונתה לבצע הנפקת אג"ח פרטית ב-1.5 מיליארד דולר. ב-2020 אמורה החברה לפרוע שני מיליארד דולר וב-2022, אם הכל ילך כמתוכנן, תוכל טבע להוריד את החוב מתחת ל-20 מיליארד דולר.

  מנכ
מנכ"ל טבע, קאר שולץ(צילום: שי שלינס)
   

אף שטבע לא סיפקה כל פרט מעבר למה שפורסם בחודשים האחרונים על הפשרה המתגבשת בפרשת משככי הכאבים, החברה שידרה אופטימיות בכל הקשור למימוש ההסכם. המשקיעים חששו כי התביעות הרבות שהוגשו בארצות־הברית נגד ספקיות משככי הכאבים, בטענה כי גרמו למותם ולהתמכרותם של אמריקאים רבים, יעלו לטבע מיליארדים רבים של דולרים ועלולים למוטט אותה. אלא שכעת מסתמן שטבע תצא מזה בזול יחסית.

 

נקודת אור משמעותית חדשה בטבע היא התרופה טרקסימה, שהחברה הכריזה כי תתחיל לשווק בארה"ב מחר. מדובר בגרסת ביוסימילר לריטוקסן של רוש השווייצרית, אחת התרופות המצליחות לטיפול בסרטן לימפומה, שהניבה הכנסות של 4.2 מיליארד דולר ב-2018.

 

תרופות ביוסימילר, המבוססות על חומר פעיל דומה לזה של תרופת המקור, נחשבות לדור הבא של הגנריקה, בהיותן קרובות יותר לגרסת המקור ולפיכך מאפשרות תמחור גבוה יותר. טבע אמנם תצטרך להתחלק ברווחים מהתרופה עם סלטריון הקוריאנית, שאחראית על פיתוחה, אך עדיין צפויה להכנסה גבוהה יחסית.

 

בהיעדר מקורות צמיחה של ממש, טבע מסתמכת על תוכנית הקיצוצים הנרחבת שגיבש שולץ עם כניסתו לתפקיד. עם פרסום הדו"חות שולץ התגאה שכפי שהבטיח, החברה השיגה קיצוץ בעלויות של שלושה מיליארד דולר על בסיס שנתי. כך, בסיס ההוצאות עומד על 13.4 מיליארד דולר בשנה לעומת יותר מ-16 מיליארד דולר עם כניסתו לתפקיד. החיסכון הושג באמצעות סגירה או מכירה של 11 אתרי ייצור והפסקת פעילות של חמישה נוספים עד סוף 2019. במקביל נפרדה טבע מ-11,500 עובדים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חברת טבע הישראלית
צילום: shutterstock
מומלצים