שתף קטע נבחר

 

מפעילות מעונות במלכוד: "אמרו לי לפתוח פעוטון בקניון"

המשבר במעונות היום עקב דרישת הרשויות להוצאת היתרי שימוש חורג הוביל לזעם בקרב הורים וגורמים נוספים. מפעילות מעונות מספרות ל-ynet על קשיים בירוקרטיים שהובילו אל סף פשיטת רגל, בעוד ההורים מנהלים מאבק עיקש למען החלת חוק הפיקוח שימנע מקרי התעללות: "המדינה חייבת לקחת אחריות"

התחקיר שפורסם ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" ביום שישי בנושא המשבר במעונות היום הפרטיים לגיל הרך, כתוצאה מדרישות הרשויות המקומיות להוצאת היתרי שימוש חורג, בהליכים שנמשכים לעיתים שנים ועולים מאות אלפי שקלים – עורר תגובות רבות של גורמים שונים המעורבים בתחום. מצד אחד מפעילות מעונות נוספות מספרות שנתקלו באותה מסכת של קשיים בירוקרטיים, שהובילו אותן לסף פשיטת רגל וסגירת הפעוטונים שאותן ניהלו. מצד שני, ההורים שנאבקו זה שנים למען החלת חוק הפיקוח על מעונות היום הפרטיים, במטרה למנוע מקרי התעללות מחרידים נוספים, בדומה לאלה שנחשפו בתקופה האחרונה – מדגישים שוב את נחיצותו, אך קוראים לרשויות לסייע להן להתמודד עם הדרישות החדשות.

גן ילדים (צילום: shuttersstock)
אילוסטרציה(צילום: shuttersstock)

"מגיל 22 אני עובדת במעונות יום ומגיל 23 אני בעלים ומובילת פעוטון משלי", מספרת מריה ציסטיאקוב (32), המפעילה את פעוטון צוף ביבנה, שבו מתחנכים 32 פעוטות. "במשך עשר שנים לא היו לי בעיות ואז הגיע חוק הפיקוח וברוחו, במרץ 2019, החלטתי לרשיין את המעון שנמצא בבית שבו אני מתגוררת. בעקבות התנגדות השכנים, הוחלט לא לאשר את המעון וביקשו שאפנה אותו עד יולי".

 

מריה נאלצה לפנות את המעון בביתה ומצאה מבנה אחר, שפעל בו מעון במשך שבע שנים. הגננת סיפרה כי "החלטתי לפנות את המבנה כי הובהר לי שאין סיכוי לקבל עבורו היתר לשימוש חורג, משום שלא ניתן לעמוד בקריטריונים המבוקשים - מטבח בגודל מסוים, שיהיו שתי כניסות ויציאות ועוד מערך שלם. ייעצו לי לחפש חנות או מבנה מתאים במרכז מסחרי או קניון, אבל מי רוצה לשים את הילד שלו במקום כזה? מעבר לכך גם שם אצטרך היתר לשימוש חורג ולייצר התאמות שיש בבית מגורים באופן טבעי, כמו מטבח, שירותים ואמבטיה".

 

"עד היום הוצאתי כ-50 אלף שקלים וככל הנראה זו רק ההתחלה", מסכמת מריה. "יותר ממאה אלף פעוטות נמצאים במעונות יום פרטיים - מה הם חושבים לעצמם כל הרגולטורים האלה, מי יקלוט אותם כשאנו ניסגר?".

 

בעיריית יבנה אמרו כי "המבקשת שכרה נכס חדש בשכונה צפופה והשתמשה בו כפעוטון, למרות שקיימות בו עבירות בנייה, הוא היה ללא טופס 4 ואישורי אכלוס ושימוש חורג. שכניה של המבקשת המתגוררים בבתים צמודי דופן למבנה הביעו התנגדותם הנחרצת, בשל הצפיפות הנגרמת בשל תנועה מוגברת של כלי רכב. ראוי היה כי המבקשת תבחן מבעוד מועד האם קיימת אפשרות קבלת אישור שימוש חורג".

מריה ציסטיאקוב  ()
"הציעו לי לחפש מבנה כמו קניון". מריה ציסטיאקוב

יניב בר-אור ()
"המדינה צריכה לקחת אחריות". יניב בר-אור

 

"דרישתה של עיריית יבנה, להוצאת היתר לשימוש חורג טרם הפעלת הפעוטון, אינה ברת ביצוע", טוענת מריה. "שוו בנפשכם שגננת תשכור מבנה ותשלם עליו שכירות, חשמל וארנונה עסקיים שנתיים, שלוש וגם חמש שנים, מבלי לעשות בו שימוש עד לקבלת היתר, שיינתן לחמש שנים לכל היותר".

 

מנכ"ל התאחדות מעונות היום הפרטיים, יניב בר-אור, אמר כי "המדינה חייבת לקחת אחריות ולבטל את הצורך בהוצאת היתר לשימוש חורג. המעונות הפרטיים נותנים שירות איכותי במקום שבו המדינה כשלה. אוזלת ידה של המדינה ברגולציה העודפת והמיותרת שנוצרה והעובדה שאף גורם אינו מנסה לפתור את בעיותיהם - יגרמו לתחום כולו לקרוס ויהיו לכך השלכות הרסניות בכל התחומים. תהיה פגיעה בלתי הפיכה בכולנו, לרבות בשלומם וביטחונם של הילדים ובכך נחטיא את מטרתו העיקרית של חוק הפיקוח".

ד"ר שולמית ביסמנובסקי, מנכ"ל ארגון גני הילדים הפרטיים בישראל, עדכנה כי הארגון "פועל במטרה להגיש הצעה לתיקון חוק התכנון והבנייה, שיפטור את הגנים הפרטיים מהוצאת היתר לשימוש חורג. הילדים הם לא שימוש חורג, אלא חלק מהאוכלוסייה והם זכאים לקבל פתרונות חינוכיים במסגרות הפועלות בתוך שכונות המגורים. לשמחתנו, התחלנו לראות מגמה של רשויות מקומיות, למשל תל אביב, שמתכוונות לבנות גנים ולהוציא אותם למכרזים במגזר הפרטי".

 

דניאל ביכלר מארגון "דור איתן", ממובילות מאבק ההורים, אמרה כי "האישורים הרבים הנדרשים מבעלי הגנים, הכוללים בין היתר אישורי בטיחות וביטחון, נחוצים לשלומם וביטחונם של הילדים השוהים במבנים המיועדים למסגרת החינוכית. עם זאת, אנו קוראים לרגולטורים לפעול להסדרת מסגרות אלו כמוסדות חינוך לכל דבר ולהקים אגף מיועד שיעסוק באישור, רישום ופיקוח שוטף על גנים אלו. על הממשלה לקחת אחריות על הנושא במלואו ולדאוג להקצאת משאבים והקלות שיאפשרו לבעלי הגנים מצד אחד להיות בטוחים שהילדים נמצאים במקום מוגן ובטוח ומצד שני לעמוד בדרישות מבלי לפשוט רגל".

 

אחז אגם, יו"ר ועד הורי הגנים הארצי וממובילי המחאה, הוסיף: "חוק הפיקוח הוא הכרח ולא מותרות. אנו מודעים לקושי שנוצר למסגרות רבות וטובות שפעלו לפני כניסת החוק, אך יחד עם זאת חשוב לזכור כי גנים רבים לא קיבלו היתרים, תוך שהם מסכנים את הילדים שנמצאים בהם. כאשר ביום יום אנו שומעים על פגיעות בילדים על ידי אנשי צוות, מתקנים שאינם נאותים ומצב קשה מאוד בטיפול בילדים עד גיל שלוש, כולם חייבים להבין שהחוק הוא צו השעה וגם אם צריך התערבות של השלטון המקומי או של המדינה על מנת לעזור לכל המוסדות להתאים את עצמם לדרישות החוק - אסור לעשות יותר קיצורי דרך".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים