שתף קטע נבחר

 

המדד השנתי למדיניות החוץ של ישראל: "האיחוד האירופי יריב"

רוב הישראלים חושבים שכדאי לפתח קשרים עם סעודיה ולחזק את היחסים עם טורקיה, ומאמינים שהמדינה החשובה לנו אחרי ארה"ב היא רוסיה. לפי 61% מהציבור - אבו מאזן אינו פרטנר לשלום. "דרושה לישראל מדיניות חוץ חדשה שמקדמת שלום, פתיחות וביקורת", אמר ראש מכון מיתווים

"יריב". דגל האיחוד האירופי לצד דגל ישראל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"יריב". דגל האיחוד האירופי לצד דגל ישראל(צילום: AFP)

45% אחוזים מהציבור הישראלי רואים באיחוד האירופי יריב של ישראל, ורק 27% רואים בו ידיד. כך עולה מהמדד השנתי למדיניות החוץ הישראלית לשנת 2019, שחיבר מכון מיתווים זו השנה השביעית ופורסם היום (שני).

 

לפי המדד, הציבור בישראל סבור שמדינות אירופה - גרמניה וצרפת - ירדו בחשיבותן. רק 17% מהישראלים רואים בצרפת כמדינה החשובה ביותר לישראל בעולם. 26% בחרו בבריטניה, 28% בגרמניה, 24% בסין ו-16% בחרו במצרים. המדינה שנתפסת הכי חשובה בעיני הישראלים, מלבד ארצות הברית, היא רוסיה - שבה בחרו 48% מהישראלים.

אינפו גרפיקה מדד שנתי מדיניות חוץ מכון מיתווים  (עיצוב: נועה שוורצון)
(עיצוב: נועה שוורצון)

ביום שבו ישראל יצאה משטחי מהמובלעות, הציבור בישראל עדיין מעריך מאוד את הסכמי השלום עם ירדן. 71% מהישראלים חושבים שהשלום עם הירדנים הוא נכס אסטרטגי עבור המדינה, ורק 16% חושבים שהוא חשוב פחות כיום מאשר בעבר.

 

בנוסף, בעוד ש-40% מהציבור אינם שבעי רצון מתפקוד הממשלה בתחום מדיניות החוץ, 60% דווקא מרוצים. 47% מהישראלים אינם מרוצים ממצבה של ישראל בעולם, לעומת 63%. יש לציין כי מאז 2015 קיימת מגמת עלייה רצופה בשביעות הרצון של הציבור ממעמד ישראל בעולם וממדיניות החוץ הישראלית. יחד עם זאת, שיעור שביעות הרצון הוא בינוני.

אינפו גרפיקה מדד שנתי מדיניות חוץ מכון מיתווים  (עיצוב: נועה שוורצון)
(עיצוב: נועה שוורצון)
 

המדינה הערבית שעבור הישראלים הכי חשוב לפתח קשרים איתה היא סעודיה (25%) ואחריה מצרים (19%) וירדן (רק 3%). רוב הציבור (61%) חושב שאבו מאזן אינו פרטנר למשא ומתן לשלום, ומייחס חשיבות נמוכה יחסית לקידום תהליך השלום עם הפלסטינים על ידי הממשלה הבאה. 20% חושבים אחרת. בהינתן תהליך שלום, המתווך הבינלאומי המועדף על הישראלים, לצד לארה"ב, הן מדינות הקוורטט הערבי. בעיני 32% מלחמה נוספת בעזה היא בלתי נמנעת.

מייק פומפאו מזכיר המדינה של ארה
"המדינה החשובה ביותר לפיתוח קשרים: סעודיה". בן סלמן(צילום: AP)

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נפגשים ב סוצ'י  (צילום: רויטרס)
53% מהישראלים: לשפר היחסים עם טורקיה. הנשיא ארדואן(צילום: רויטרס)

ככלל, הציבור אינו שותף לתחושת המשבר במעמד משרד החוץ, כפי שמתריעים אנשי מקצוע בשנים האחרונות. ועדיין, הציבור מעוניין מאוד שהממשלה הבאה תפעל לחיזוק משרד החוץ. בתוך כך, 50% מהציבור אמרו שמצבו של משרד החוץ כיום הוא "לא טוב או לא כל כך טוב". 50% חושבים שמצבו של משרד החוץ "טוב או די טוב". הציון שניתן למצבו של משרד החוץ הוא 5.37 בלבד מתוך 10.

 

58% בקרב הציבור חושבים ששיתוף פעולה אזורי עם מדינות המזרח התיכון הוא אפשרי, אך שליש ממנו לא חושב שישראל צריכה לקדם שיתוף פעולה עם מדינה ערבית כלשהי. 46% חושבים שאפשר יהיה לכונן שלום בין ישראל למדינות המפרץ גם ללא התקדמות בתהליך השלום עם הפלסטינים. 32% חושבים שניתן יהיה לכונן שלום עם המפרץ רק לאחר התקדמות עם הפלסטינים.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין  (צילום: AP)
"המדינה החשובה לישראל אחרי ארה"ב היא רוסיה". הנשיא פוטין(צילום: AP)

תמונות השנה EPA  2019 דונלד טראמפ מחבק דגל ארה
86% מהישראלים חושבים שמצב היחסים עם ארה"ב "טוב או די טוב". טראמפ(צילום: EPA)

בנוסף, למרות המתיחות הגואה מול טורקיה, 53% מהציבור חושבים שישראל צריכה לנסות ולשפר את היחסים עמה. זאת בשונה מהשנה שעברה, שבה הדעות בנושא היו חלוקות.

 

כדי לשפר את דימוי האיחוד האירופי בישראל, הציבור מעוניין בהצהרות של פוליטיקאים אירופים בנוגע לחשיבות הקשר עם ישראל וביותר מידע על שיתופי פעולה בין האיחוד לבין ישראל.

ראש מכון מיתווים, ד"ר נמרוד גורן. "לישראל דרושה מדיניות חוץ חדשה" (צילום: אפרת סער) (צילום: אפרת סער)
ראש מכון מיתווים, ד"ר נמרוד גורן. "לישראל דרושה מדיניות חוץ חדשה"(צילום: אפרת סער)

86% מהישראלים חושבים שמצב היחסים עם ארה"ב "טוב או די טוב", 36% חושבים שעד הבחירות לנשיאות האמריקנית ישראל צריכה להתקרב עוד יותר לנשיא המכהן דונלד טראמפ ולמפלגה הרפובליקנית, ו-34% חושבים שישראל צריכה לתקן את המשבר ביחסים עם המפלגה הדמוקרטית.

 

ואיך תשפיע הפוליטיקה הישראלית על יחסי החוץ? 30% מהישראלים חושבים שאם בני גנץ יכהן כראש ממשלה יחסי החוץ של ישראל יפגעו. 27% חושבים שהם יישארו ללא שינוי ו-25% מאמינים שהם ישתפרו.

 

בעיני 32% ישראל שייכת למזרח התיכון, 27% לאירופה, ו- 21% לאגן הים התיכון. רוב הציבור רוצה שאזרחי ישראל הערבים ימלאו תפקיד מרכזי יותר בקידום שלום עם הפלסטינים, אך לא בעיצוב מדיניות החוץ של ישראל. 50% חושבים שבעת קבלת החלטות ישראל צריכה לקחת בחשבון את יהודי התפוצות.

 

"ממשלת ישראל הבאה תידרש להוביל תיקון במדיניות החוץ הישראלית", אמר ראש מכון מיתווים ד"ר נמרוד גורן, "בראש ובראשונה צריך לחזק את מערך החוץ - לא רק מבחינת תקציבים וכוח אדם, אלא גם להשיב סמכויות למשרד החוץ ולהחזיר את הדיפלומטים ללב העשייה המדינית.

 

לדבריו, יש לצמצם את הפער בין דימוי למציאות במדיניות החוץ, "ולקעקע תפיסות שהממשלה היוצאת השרישה ושמתבטאות בסקר: שניתן להגיע לשלום עם מדינות המפרץ ללא התקדמות עם הפלסטינים, שהאיחוד האירופי הוא יותר יריב של ישראל מאשר ידיד, שהיחסים עם ארה"ב, ולא רק עם טראמפ, במצב הטוב מזה שש שנים, שאין צורך לתת עדיפות למדינות עם משטרים דמוקרטים ועוד.

 

"לישראל דרושה מדיניות חוץ חדשה", המשיך ד"ר גורן, "כזו שמקדמת שלום, שמגבירה השתלבות באזורים סביבנו, שפתוחה יותר לקהילה הבינלאומית ולביקורת, ושמקבלת בברכה את מעורבות כלל אזרחי ישראל, כולל הערבים, בעיצוב יחסי החוץ".

 

* המדד מתבסס על סקר דעת קהל שערך המכון בחודש ספטמבר, כאשר הסקר בוצע על-ידי מכון רפי סמית ובשיתוף קרן פרידריך אברט, בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל (700 איש ואישה, יהודים וערבים) ועם טעות דגימה של 3.5%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"האיחוד האירופי יריב"
צילום: AFP
מומלצים