שתף קטע נבחר

 

נתניהו: מסייעים למנוע השתלטות על טריטוריה של ירדן

ראש הממשלה השתתף בדיון בכנסת לציון 25 שנה להסכם השלום שנערך ביוזמת ח"כ מרב מיכאלי, והתייחס ל"חשיבות היציבות" של ירדן כאינטרס ישראלי. יום אחרי שהירדנים החזירו לעצמם את המובלעות, שר החוץ כץ אמר: ננסה להגיע להסכם לטובת החקלאים

שר החוץ ישראל כץ אמר היום (יום ב') כי הממשלה תמשיך במגעים עם ירדן כדי לאפשר לחקלאים ישראלים להמשיך ולעבד אדמות במובלעות צופר ונהריים, חרף העברת המקום לריבונותה של הממלכה. "ננסה להגיע להסדרים ריאלים אפשריים עם ירדן כדי לאפשר לחקלאים להמשיך ולעבוד. מנגד אנו גם מחפשים קרקע אלטרנטיבית עבור החקלאים כדי שימשיכו בפעילותם", אמר כץ במהלך כנס לציון 25 שנה להסכם השלום עם ירדן, שנערך ביוזמת ח"כ מרב מיכאלי (העבודה-גשר) ובשיתוף המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). בכנס לא השתתף אף נציג ירדני.

 

כץ במהלך הכנס לציון 25 שנה להסכם השלום עם ירדן    (צילום: משה מזרחי)

כץ במהלך הכנס לציון 25 שנה להסכם השלום עם ירדן    (צילום: משה מזרחי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כץ ציין כי בשנה האחרונה הממשלה לא הפסיקה בהידברות עם הירדנים ברקע העברת "אי השלום": "כרגע דגלי ירדן הונפו שם לצערנו. סביב משבר צופר ונהריים היו שיחות עם הדרגים הרלוונטיים בממלכה. התמונה הרבה יותר מורכבת. אין מישהו בישראל שלא רוצה בקשר טוב עם ירדן".

 

הוא הוסיף, כי יש מאבק משותף בארדואן והאחים המוסלמים שפועלים בירושלים נגד ישראל וירדן: "ביקרתי באבו דאבי ובניו יורק, ואני יכול לומר - ברגע שמדברים על איראן, הדברים ברורים. הם מדברים גם על ארדואן, קטאר והחתרנות של האחים המוסלמים וירדן מאויימת, כולל במזרח ירושלים. יש אינטרסים משותפים ואנו מכירים שהירדנים הם הגורם שאיתם צריך להידבר בנושאים מוסלמיים. אני מקווה שנוכל לחזק אותם מול החתרנות הזאת. הסכם השלום עם ירדן עומד בקריטריון של מניעת מלחמה ולא כדאי להקל ראש בעובדה שהגבול הארוך ביותר של ישראל עם מדינה שכנה הוא גם השקט ביותר והדברים לא קורים באופן מקרי".

מרב מיכאלי בנימין נתניהו עמיר פרץ כנס 25 שנים הסכם שלום עם ירדן ב כנסת ירושלים (צילום: משה מזרחי)
ראש הממשלה נתניהו לצד חברי הכנסת מרב מיכאלי ועמיר פרץ מהעבודה-גשר(צילום: משה מזרחי)

ישראל כץ (צילום: רפי קוץ)
ישראל כץ בדיון הבוקר(צילום: רפי קוץ)


 

"יציבות ירדן - אינטרס ברור שלנו"

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שפקד במפתיע את הכנס, הדגיש את מפת האינטרסים: "יש לנו אינטרס מובהק בקיום הסכם השלום. החשיבות של היציבות של ירדן כמו החשיבות של היציבות של מצרים והסכמי השלום, או אי-השתלטות גורמים אסלאמיסטיים, זה אינטרס ברור שלנו ושל המשטר במצרים והמשטר בירדן. מצד אחד אין טעם לתקוף אותנו כי אנו חזקים. זה הבסיס. מצד שני אנו מספיק חזקים למנוע השתלטות עליהם".

 

"זה סוג היחסים שלנו שנובע משיקול מפוכח ותועלתני. תלות הדדי של כל אחד ואחד. לא אפרט איך אנו מסייעים למנוע השתלטות על טריטוריה שלהם", הוסיף נתניהו. "אם ההרתעה מול ירדן ומצרים תישמט - השלום עימן ישמט. על זה הוספנו נדבכים של שיתופי פעולה ביטחוניים שהתגברו מעבר למה שאני יכול לתאר. גם לקחת פרויקטיים תשתיים שיכולים לסייע לנו ולירדן, זה סוג הקשר שנבנה, ומשהו אחר לא נבנה מטבע המשטרים ובגלל הבעיה הפלסטינית".

 

נתניהו נזכר ש"כשנפגשתי עם סיסי והמלך חוסיין לפגישה חשאית בלונדון בעת שהייתי ראש האופוזיציה, היינו מחייכים ואפילו צוחקים יחד. אבל כל אחד יודע מה הכוונה. ישראל חזקה יותר היום. פחות פגיעה. ועל כן יש נדבך יסוד של עוצמה שמקדם את מערכת היחסים. יש שיתוף פעולה גם במים. כראש ממשלה העברתי להם מכסת מים גדולה מאוד שקיימת עד היום. אמרתי, 'בואו נחבר את הרכבות שלנו', מה שעשינו בסופו של דבר. נביא רכבת מחיפה עד לגדות הירדן, צריך רק להרים אותה לירמוך ועוד 150 ק"מ אנו מתחברים לרשת הרכבות של ערב הסעודית. אתה יכול להעביר אותה דרך גשרי הירדן, רכבת העמק שחידשנו עד מפרץ חיפה. זה סוג של שיתוף פעולה שמדינות עושות. זה סוג הדברים שלצערי לא התקדמו בגלל בירוקרטיה איומה בצד שלהם".

הכנות ל טקס ב נהריים ירדן (צילום: AFP)
הנפת דגל ירדן בנהריים, אתמול(צילום: AFP)

מפת המובלעות ()

מפת המובלעות ()

אתמול הודיע מלך ירדן, עבדאללה השני, בנאום בפרלמנט הירדני על השבת מובלעת נהריים ומובלעת צופר לריבונות ירדן. "אני מודיע בזאת על הפסקת העבודה לפי שני הנספחים של צופר ונהריים ועל החלת ריבונות ירדנית מלאה על כל אינץ' מהאדמות האלה", אמר עבדאללה.

 

הוא הוסיף: "עמדתנו הלאומית כלפי הסוגייה הפלסטינית והתמיכה באחינו הפלסטינים תישאר כפי שהיא - תמיכה בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 67' עם ירושלים המזרחית בירתה, והגנה על האתרים הקדושים המוסלמיים והנוצריים שבה. אלו עמדות נחרצות שאינן ניתנות לשינוי או פשרה".

 

בין ישראל לירדן הסכם עקרוני שלפיו יותר לחקלאי צופר להמשיך לעבד את אדמות המובלעת, עד חודש מאי 2020. עם זאת, לא מדובר בהסכם רשמי. 31 חקלאים מעבדים 1,500 דונמים במובלעת, שמהווה מקור הפרנסה שלהם. חקלאי צופר, וכך גם המועצה האיזורית ערבה והעומד בראשה, שומרים על שתיקה ומאמינים כי זו דרך ההתנהלות הטובה ביותר בכל הנוגע ליחסים ביניהם לירדנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
נתניהו בדיון היום
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים