עם F-35, מול פטריוט שדימה S-300: כך נראה תרגיל הענק בהובלת חיל האוויר
70 מטוסי קרב, 800 טייסים וחיילים זרים וגם תדלוק אווירי: במקביל לפעילות בעזה, אירח צה"ל תרגיל בינלאומי שהתמקד בהשגת עליונות אווירית בשמי האזור. "התרגיל הכי מתקדם שישראל יכולה להציע, עם מטוסי F-35 מדהימים", אמר מפקד טייסת האדיר. צפו בתמונות מ"בלו פלאג 2019"
ממוקד יותר, עדכני יותר ומתקדם ביותר: כ-70 מטוסי קרב, בהם F-35, F-16 ו-F-15, יורו פייטר-טייפון, לצד מל"טים, מסוקים ומטוסי תובלה ענקיים מסוג אנטונוב, לקחו חלק בתרגיל האווירי הבינלאומי שצה"ל אירח בימים אלה בדרום – "בלו פלאג 2019". גם בימי ההסלמה נמשך התרגיל, עם כמה התאמות שביצע חיל האוויר.
מדובר בפעם הרביעית שחיל האוויר עורך את התרגיל שמתקיים אחת לשנתיים, ומלבד הטייסים הישראלים השתתפו בו 800 טייסים וחיילים זרים מחילות האוויר של ארצות הברית, יוון, איטליה וגרמניה. האיטלקים הגיעו עם לא פחות משלוש טייסות, הכוללות את ה-F-35 המתקדם, שהשתתף לראשונה בתרגיל. צפו בתמונות וסרטונים מהתרגיל.
בתרגיל הקודם השתתפו אמנם יותר מדינות, בהן צרפת, הודו ופולין, אך בשל הרצון של חיל האוויר למקד את יעדי האימון הנרחב, שנפרס על פני כשבועיים, למטוסים המתקדמים בעולם מדור 4.5 ו-5, התקיים התרגיל עם פחות מדינות ששלחו טייסים עם רף גבוה יותר שקבע חיל האוויר – מינימום 300 שעות טיסה ברזומה של כל טייס.
התרגולות התקיימו בשפה האנגלית לפי דפוסי הטיסה של נאט"ו, ולא לפי שיטת הטיסה שפותחה בחיל האוויר. בדומה לתרגיל הקודם, גם הפעם שורטט על מפת שטח התרגיל באזור הערבה מדינת אויב דמיונית, אותה נדרשו הכוחות הבינלאומיים מהמדינות המשתתפות לתקוף ולהשמיד.
את האויב דימתה טייסת בימוי האויב של חיל האוויר, "הטייסת האדומה", שהפעילה גם בעצמה מטוסי F-35, כדי להקשות ככל הניתן על המטוסים ה"כחולים". בנוסף, הקצינים מהטייסת האדומה הפעילו מהקרקע סוללות נ"מ מתקדמות, חלקן מסוג פטריוט, כדי לדמות את יכולות ההגנה האווירית המתקדמות שרוסיה מזרימה לאזור, בעיקר לסוריה, ובדגש על מערכת ה-S-300.
"התרגיל מעניק חיזוק דרמטי משמעותי ליחסים הבינלאומיים שלנו, בעיקר עם ארה"ב, בעת הזו", הסביר אתמול קצין בכיר בחיל האוויר. "יש משמעות להגעות לכאן של מעצמה כמו גרמניה ומדינות כמו יוון ואיטליה, וזה מייצר קואליציה של מדינות יציבות באיזור. הם לומדים רבות מהניסיון שלנו וגם שאתה כטייס שומע פתאום המולה ברשת הקשר בשפה אחרת וקולות לא מוכרים, זה דורש ממך להסתכל אחרת וללמוד מהאורחים פתרונות לדילמות טקטיות".
"בלו פלאג" התמקד באלמנט שעלול להישחק לצה"ל: העליונות האווירית בשמי המזרח התיכון, בעיקר על רקע ההתבססות האיראנית והתגברות הזרמת סוללות הנ"מ המתקדמות מרוסיה לסוריה. "אנו לא מעבירים לקחים ממבצעי המב"מ (המערכה שבין המלחמות לסיכול התעצמות האויב - י.ז.) ושומרים על רווחי זהירות. והם גם לא שואלים", הוסיף הקצין.
התרגיל כלל גם תדלוק אווירי באמצעות מטוס הראם (בואינג 707) הוותיק של חיל האוויר. "ה-S-300 נמצא בזירה זה כשנתיים וישנם רכיבים נוספים שגם כבר לא חדשים, אבל מה שהשתנה זה מצרף האירועים", הסביר הקצין הבכיר. "זהו התרגיל המתקדם ביותר שישראל יכולה להציע, עם המטוסים המדהימים, ה-F-35", אמר מפקד טייסת האדיר, הכוללת את מטוסי החמקן, סגן אלוף ט', "אנו רואים איך עובדים בקואליציה, עם רביעיות ושישיות מטוסים מעורבות מהמדינות השונות. ממטוס האדיר אתה רואה את כל המרחב מיד לאחר ההמראה, את כוחותינו ואת האויב, ויכול לחלק מטרות ליתר המטוסים על בסיס קישוריות מתקדמת".
מפקד חיל-האוויר, אלוף עמיקם נורקין, התייחס לתרגיל: "חילות האוויר המשתתפים בתרגיל וחיל-האוויר הישראלי מתאמנים יחד, טסים יחד כנף אל כנף, לומדים זה מזה ועושים זאת בישראל בעשרות אימונים משותפים לאורך השנים, וגם במדינות רבות בעולם. קיום התרגיל מאתגר וחיל-האוויר עושה זאת בהצלחה רבה. אנחנו חיים בסביבה מורכבת ביותר, האיומים על מדינת ישראל מכיוון עזה, הצפון ואיראן, הולכים ומתגברים. קיימנו את התרגיל תוך ימי קרב בלחימה והגנה ברצועת עזה, ועתה אנו ממשיכים את הפעילות המבצעית הגלויה והסמויה בכל הגזרות ואת האימונים והתרגילים, זו נקודת עוצמה לחיל-האוויר".