עצות זהב לניהול מיטבי של הסוכרת
הטיפול בסוכרת נכנס בשנים האחרונות ל "עידן חדש". הודות להבנות של מנגנונים חדשים בבסיס המחלה, ולתרופות חדשות המתערבות בהם. מהם השינויים העיקריים ולמה חשוב לשים לב בטיפול במחלה?
בשיתוף אסטרהזניקה
כל אדם שלישי בישראל מעל גיל 65 סובל מסוכרת וישנן הערכות כי כשליש מהילדים שנולדו בשנת 2000 יפתחו סוכרת בשלב כלשהו בחייהם. חולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה לסיבוכים בכלי הדם הגדולים והקטנים ביניהם גם סיכוי של פי חמישה לחלות באי ספיקת לב. בנוסף קבוצת האוכלוסייה הזו נמצאת בסיכון של פי 20 לחלות באי ספיקת כליות, שהיא הסיבה המובילה היום לטיפולי דיאליזה.
הטיפול בסוכרת נכנס בשנים האחרונות ל "עידן חדש". הודות להבנות של מנגנונים חדשים בבסיס המחלה, ולתרופות חדשות המתערבות בהם. שינויים דינמיים אלו משפיעים גם על ההנחיות המקצועיות והקווים המנחים הקשורים לאופן בו אנחנו מטפלים בחולי סוכרת.
הטיפול התרופתי כיום בחולי סוכרת סוג 2 אינו ממוקד רק לאזן את רמות הסוכר אלא הוא מולטיפקטוריאלי (רב סיבתי) ונלקחים בחשבון מגוון מטרות ושיקולים שונים שמותאמים אישית למטופל. הטיפולים מסייעים לירידה במשקל, מגנים על הלב ולא גורמים להיפוגליקמיה כפי שחלק מהטיפולים גרמו בעבר. חלק מהטיפולים בשנים האחרונות אף הוכחו כמפחיתים שיעור תחלואה בספיקת לב ואי ספיקת כליות, אף באוכלוסייה סוכרתית שטרם לקו בסיבוכים אלו.
תזונה ואורח חיים – לב הטיפול במחלה
תזונה נכונה, אורח החיים בריא ופעילות גופנית עומדים בבסיס הטיפול בחולי סוכרת סוג 2. מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת "Diabetic Medicine" שבחן באופן רטרוספקטיבי 867 אנשים בגילאי 40-69 שאובחנו עם סוכרת סוג 2 מצא כי המשתתפים שהפחיתו לפחות 10% ממשקלם בחמש השנים הראשונות מרגע האבחון, היו בעלי סיכוי גבוה של יותר מפי שניים להפוגה במחלה בהשוואה למטופלים שלא השילו ממשקלם. ממצאים אלו שוב מדגישים עד כמה חשוב השינוי התזונתי והקפדה על אורח חיים בריא כחלק אלמנטרי בטיפול בסוכרת, ואת חשיבות הטיפול כבר בשנים הראשונות של המחלה.
כמובן שעל מנת שההפוגה במחלה תימשך יש צורך להתמיד בתזונה מוקפדת ופעילות גופנית, אחרת המחלה תתבטא שוב. ברוב המחקרים שינויי אורח חיים הראו עליונות לעומת טיפול תרופתי. במרבית המקרים, מספר שנים לאחר סיום המחקר, שבה הבעיה לאותם מטופלים מפני שאלו לא מצליחים מספיק להקפיד על אורח חיים בריא לאורך זמן , ובזה יש לנו – הצוות הרפואי כולו – תפקיד חשוב בעידוד ההתמדה בשמירה על אורח חיים בריא ובלספק את כל הכלים שיעזור להתמדה בתהליך.
שינוי באורח החיים כולל תזונה מותאמת ובריאה ופעילות גופנית אירובית ואנאירובית. גם הפחתה של סטרס משפיעה על רמות הסוכר. כיום, אין קונצנזוס מהי התזונה "הנכונה" ביותר לחולי סוכרת וגם איגוד הסוכרת האמריקאי (ADA) דוגל בגישה ניטרלית מבחינת חלוקה אבות המזון ובלבד שהתזונה תהיה מאוזנת, לא מעובדת תכלול את כל המיקרונוטריאנטים שהגוף צריך, ולא פחות חשוב – שאדם יוכל להתמיד בה לאורך זמן. כמובן יש לשאוף להפחית למינימום את הצריכה של ג'אנק פוד, סוכרים ושומן טראנס שגורם להחמרת העמידות לאינסולין והשימוש בו אף הוצא מהחוק בשנים האחרונות בארה"ב.
קיימת כיום הבנה כי הטיפול בסוכרת הן במישור התזונתי והן במישור התרופתי הוא "מותאם אישית". כלומר, לא כל מה שמתאים לאדם אחד מתאים בהכרח לאחר. למעשה, התגובה של כל אחד מאיתנו תהיה שונה לאותו סוג מזון. אני ממליץ לחולי הסוכרת לערוך בדיקה ומפעם לפעם "לבודד" מזונות ולנטר את רמות הסוכר שלהם באמצעות גלקומטר או סנסור פלאשאת הבדיקה יש לבצע לפני ואחרי האכילה (שעה ושעתיים) ולבחון באופן אינדיבידואלי אילו מזונות מעלים להם יותר את ערכי הסוכר ולהיפך.
להקדים את הטיפול ככל האפשר
בשנים האחרונות נכנסו משפחות חדשות של תרופות ששינו את פני עולם הטיפול בסוכרת. משפחות ה- "2SGLT" ו- "GLP-1" הניתנות בכדורים או בזריקות (בהתאמה) לטיפול בחולי סוכרת סוג 2. תרופות אלו מתאפיינות בפעילות שאינה מתמקדת רק בהורדת רמות גלוקוז אלא גם בירידה במשקל ובהתערבות במערכות נוספות. במחקרי בטיחות הן נמצאו כבעלי אפקטים מגנים על תחלואה לבבית.
משפחת ה-2 SGLTאלו תרופות שמפנות סוכר דרך השתן, גורמות גם לירידה במשקל ולהפחתה מתונה בלחץ הדם. תרופה שגורמת לירידה במשקל מעודדת את המטופל לשמור יותר על תזונתו בשל תוצאות חיוביות שחווה. מה שעשוי לגרום למעגל חיובי של התגייסות לתהליך. בשנים האחרונות נמצא כי לתרופות מקבוצות 2 SGLT יש גם יעילות בשמירה על הכליות ועל הלב. תרופות אלו מומלצות כיום על ידי איגודים רפואיים כתרופות עם עדיפות גבוהה לא רק כדי לטפל בסיבוכים במקביל אלא אף כדי למנוע אותם
טיפול תחת בקרה ומעקב
הטיפול במחלה הוא מולטידיסיפלינרי (רב תחומי) וצריך לכלול טיפול אצל רופא המשפחה או רופא מומחה על מנת לוודא שהם מקבלים את הטיפול המיטבי, מעקב של דיאטן/ית בנושא תזונה, אחות – לשם בדיקת כף רגל, טיוב הרגלי הזרקה, מעקב אחר גובה ומשקל ולפעמים חשוב לשלב גם עובדת סוציאלית שתוכל להקל בהתמודדות הנפשית ויועץ כושר גופני על מנת לקבלת יעוץ לפעילות גופנית ותוכנית אימונים מתאימה.
יש להתחיל בפעילות גופנית בצורה הדרגתית. לחלק מחולי הסוכרת, במיוחד אלו המזריקים אינסולין, חשוב להקפיד לבדוק את רמת הסוכר לפני הפעילות על מנת להימנע ממצבי היפוגליקמיה (ערכי סוכר נמוכים באופן חריג מהנורמה) והיפרגליקמיה (ערכי סוכר גבוהים באופן חריג מהנורמה). פעילות גופנית יכולה להשתלב כחלק מהלוז היומי, בהליכה ושימוש במדרגות בקביעות. בנוסף, אם נעשה שימוש בתוספי תזונה וצמחי מרפא למחלת הסוכרת בנוטלי תרופות – חשוב שייעשה בליווי מקצועי גם כדי לשקול נחיצות הטיפול ואינטראקציות עם תרופות.
הכותב הוא רופא סוכרת במכון סוכרת במכבי שירותי בריאות
בשיתוף אסטרהזניקה