נשיא התאחדות התעשיינים: "לעסק בשדרות ולעסק באשדוד מגיע את אותו פיצוי"
בריאיון לאולפן ynet העריך שרגא ברוש את הנזק הכספי שנוצר למשק ביום הלחימה אתמול בכ-900 מיליון שקל. לדבריו, ישנם כמה מסלולים לפיצוי בעלי עסקים שנפגעו מהמצב - אך יש חובה שיכללו גם יישובים המרוחקים מרצועת עזה. "באוצר צריכים להבין שהמלחמה היום היא לא רק על הגדר". צפו
"בעלי המפעלים מביעים דאגה והם צודקים. הנזק הכספי הוא גדול. רק אתמול באזור הדרום כ-95 מיליון שקל, העלות המשקית הכוללת אתמול עם אזור המרכז היא למעלה מ-900 מיליון שקל כתוצאה מאובדן שכר. זה הרבה כסף". כך אמר היום (ד') באולפן ynet נשיא התאחדות התעשיינים, שרגע ברוש, בהתייחס להשלכות ההסלמה הביטחונית על המשק.
העסק שלי נפגע בהסלמה - מגיע לי פיצוי? שאלות ותשובות
מנכ"ל הולנדיה על המחסן שנשרף: "ייקח 6 שבועות לשקם את המלאי"
מפעלים רבים בדרום נשארו סגורים: "נזקים של מיליונים"
ברוש הדגיש, כי היום יש מנגנון פיצוי ברור לכל אותם בעלי עסקים שנפגעים כתוצאה מההסלמה הביטחונית בטווח של 40 ק"מ מרצועת עזה. "כרגע אנחנו עסוקים בלהרחיב את הטווח", הוא אמר. "כבר אתמול התחלנו, מאחורי הקלעים, לשבת עם מי שצריך, גם עם רשות המיסים, גם עם ועדת הכספים, גם עם פיקוד העורף וניפגש גם עם אלוף הפיקוד. נרחיב את ההיתר אני מקווה למספר המפעלים, בעיקר אלה שיש להם אזורים מוגנים, לצאת לעבודה ולאפשר לעובדים לבוא לעבודה ולצמצם את מספר היושבים בבית ונגדיל את מספר אלה שמגיעים לעבודה".
אתמול שר הפנים, אריה דרעי, מחליט להכניס את אשקלון למפת ההטבות תחת השם "עוטף עזה", זה כמובן משפר משמעותית את ההטבות. צעד חיובי מאוד.
"ההטבות הן אותן הטבות, השאלה מי זכאי להן. וזה נכון שבמציאות של היום, לחשוב שמי שזכאי להן זה רק מי שיושב על הגדר זה קצת קרב של אתמול. הקרב של היום הוא גם באשדוד והפצצה או הפגז שנופל ונפל אתמול במחסן של מפעל בשדרות יכול ליפול בהחלט גם באשדוד. ולכן השאלה היא ברמה עניינית, ולכן ישנם מסלולים ירוקים דרך אגב, גם בנושא אובדן שכר, גם בנושא אובדן תפוקות ויש גם מסלולים אדומים למי שהנזקים שלו הם הרבה מעבר לזה כמו שקרה אתמול".
"בסופו של דבר בעלי העסקים מצפים לקבל את הפיצוי ולכן אני אומר לכולם - המסלול של פיצוי מוסדר. מה שצריך להסדיר זה את עומק השטח ואני חושב שהיום צריכים גם במשרד האוצר להסתכל אחרת ולהבין שהמלחמה היא לא על הגדר. לעסק שנמצא בשדרות ולעסק באשדוד מגיע את אותו פיצוי. אני שמח גם שהמסלולים ירוקים, כי כשאנו עוסקים במסלולים אדומים ועסקנו בעבר במסלולים אדומים זה לקח חודשים ארוכים בזמן שאנשים צריכים את הפיצוי היום ומיד. כשיגמר הקרב, אני מקווה מהר ככל האפשר, אנשים יוכלו להגיש את התביעות".
למדינת ישראל יש קופה קטנה? יש קרן פיצויים? פעם היה קרן פיצויים.
"ככל שאנחנו עוסקים במפעל שנפגע אתמול יש מס רכוש ויש קופה של מס רכוש שמתמלאת כל החיים והוא יקבל מלא, אין עם זה שום בעיה. הקופה שאיננה, לצערי הרב, ובאה מתוך התקציב השוטף של המדינה זה אם אתמול אני אומר לדוגמה היה הפסד שכר כך וכך, יש מסלול שיצטרכו לבוא ולעשות קיצוצים במקום אחד ולתת את הכסף במקום שני, אבל זה כמו שעושים כל פעם. או שמטילים איזשהו 'פלאט' על התקציב או שמביאים תקציב לא מנוצל אחר, אבל זה בהחלט אתגר שמשרד האוצר מתמודד איתו".
אתה אומר צריך לתת גיבוי. אנחנו מדברים איתך כאן לא פעם ולא פעמיים על המצב המאוד בעייתי שהתעשייה הישראלית נמצאת בה וגם יש את העניין הזה של ההאטה הכלכלית. עלולים להסגר מפעלים בדרום אם ימי הלחימה יימשכו?
"אני מניח שלא יסגרו מפעלים ברמה של להיסגר טוטלית בגלל ימי הלחימה. אבל כן, התעשייה במצוקה וזה נכון שאנחנו הולכים ומאבדים את כושר התחרות שלנו מול הרבה מאוד מדינות בעולם, ולא רק אבל גם בגלל הדולר והאירו ועלויות אחרות כמו ארנונה וחשמל ושכר העבודה. אנחנו עוסקים עכשיו במצב לחימה, זאת אומרת, את רוצה להגיד לי יש בעיה נוספת על מכלול הבעיות וזה נכון. את הבעיה הזו, ככל שהיא תלויה בכסף, המפעלים יקבלו את הפיצוי".
נכון שאנחנו בימי לחימה וראש הממשלה ושר הביטחון עסוקים רק בזה, אבל אתה מצפה מהממשלה להודיע איזושהי הודעה, אתה מצפה שמישהו מהם יצא לציבור ויגיד "אל תדאגו, הדברים האלה יפתרו"?
"הייתי שמח אם היה מופיע שר האוצר או שר הכלכלה ואומר לכל בעלי העסקים: 'אל תדאגו, תפוצו'. אבל יחד עם זה, כשזה לא נעשה, אני אומר לכל בעלי העסקים - יש מסלול ברור, יש תקנות כתובות, הם בתוקף עד 31.12, הדבר היחידי שצריך לעדכן בהם זה את המרחק, זהו. ואנחנו עוסקים בזה, ואנחנו נשב בוועדת הכספים ובאוצר שבוע הבא, אני מקווה שהעסק ייגמר, ונדון בזה.
"בעלי העסקים צריכים את השקט הנפשי שלהם, העובדים צריכים את השקט הנפשי, זה גם לא ברור. תדעו, לבוא לעבודה ברגע שכל דקה צבע אדום והילדים והאישה בבית ולא יודעים מי רץ ומי הספיק לרוץ, כולם בטלפונים בודקים כל אחד מה קורה, מי הגיע למקלט ומי לא, העסק כולו - זה לא רק לבוא לעבודה. לבוא לעבודה ולתת פיריון ולתת תפוקות ולהוציא קונטיינרים בזמן זה אתגר בפני עצמו. כך שהמצב הוא קשה לתעשייה לא רק בגלל כסף אלא להילחם או לשרת מפעל תוך כדי לחימה זה אתגר לא פשוט".