"סופרת את הנוסעים": תחבורה ציבורית תחת אש
בעקבות ההסלמה, חלו שינויים במסלולי אוטובוסים רבים בדרום לצד קווים שבוטלו. מספר הנוסעים הוגבל ל-20: "לפעמים חורגים כי אני לא רוצה להשאיר נוסעים בתחנה". תחנות הרכבת בשדרות, נתיבות ואופקים נסגרו
המצב הביטחוני בדרום הארץ ובשפלה גרם לשינויים לא רק בסדר יומם של התושבים, אלא גם בתחבורה הציבורית. כבר אתמול פרסם משרד התחבורה הנחיות חדשות לגבי כמות הנוסעים באוטובוסים באזורים המותקפים - עד 20 נוסעים ביישובי העוטף והדרום ועד 35 נוסעים בגוש דן.
"אני פשוט סופרת או נותנת לאחד החיילים לספור את הנוסעים כל הזמן", אמרה היום (רביעי) אתי שמחה, נהגת בקווים של עוטף עזה וכן בקו בין אשקלון לבאר שבע של חברת "דן דרום". "לפעמים קורה שחורגים ועולים ל-25 נוסעים, כי אני לא רוצה להשאיר נוסעים בתחנה".
לשמחה ברור כי ההנחיה נועדה להגן על הנוסעים, בעיקר בעת אזעקת צבע אדום. "המגבלה הוגדרה משום שאנחנו צריכים לעזור לנוסעים להתפנות למרחב מוגן, וחלקם מבוגרים יותר" היא מסבירה.
לדבריה, חלקם כועסים על המצב. "נתקלתי כבר בכאלו שכועסים, שלא מבינים למה אני לא עוצרת בתחנה ולא יודעים שאני כבר עם 20 אנשים באוטובוס, אבל הם צריכים לזכור שזה רק לטובתם".
הבוקר פרסם משרד התחבורה הנחיות נוספות בעקבות המצב הביטחוני, וכן הודיע על שינויים בתחבורה הציבורית באזור הדרום השפלה. גורמי המקצוע במשרד נמצאים בקשר רציף עם אנשי פיקוד העורף, ועל פי הנחיות הפיקוד נקבעות ההנחיות לתחבורה הציבורית.
כך לדוגמה תנועת הרכבות בדרום הארץ, אשר הופסקה בחלקה אתמול בבוקר, המשיכה להתנהל כבימי מלחמה. בין היתר תנועת הרכבות בין אשקלון לבאר שבע לא התחדשה, ותחנות הרכבת בנתיבות, אופקים ושדרות נותרו סגורות. פעילות קווי האוטובוס אל תחנות רכבת אלו הופסקה גם היא.
הלחימה, עם זאת, לא השפיעה על קווים אחרים - כמו קו הרכבת לבאר שבע דרך קריית גת שממשיך לפעול באופן סדיר. הרשות הארצית לתחבורה ציבורית הורתה למפעילי האוטובוסים לתגבר את האוטובוסים בקווים הפועלים במקביל לקו הרכבת שבוטל.
תנועת האוטובוסים בעוטף עזה הופסקה במספר מצומצם של קווים. בשדרות ובנתיבות בוטלו כמה קווים אל תחנות הרכבת. באזור אשדוד והשפלה הוגבל ל-35 מספר הנוסעים באוטובוס.
קווי התחבורה הציבורית באשדוד המשיכו לפעול כסדרם, מלבד קווי השוק אשר פועלים בימי רביעי - והיום בוטלו. עם זאת, הנהגים דיווחו כי רק מעט נוסעים השתמשו היום בשירותי התחבורה הציבורית.
בתוך כך, כמעט בכל עיר בוטלו וקוצרו קווי אוטובוס בהתאם להנחיות הצבא. בחלק מהקווים בוטלו תחנות שלמות בשל צורכים ביטחוניים ובהתאם להנחיות פיקוד העורף.
מסלולים שונו, קווים בוטלו
באשקלון שונו מסלולי הקווים, ורובם לא בוטלו.
בשדרות בוטלו הקווים 3,4,10,27,29.
באופקים קווים 365 ו-465 פועלים במסלול דומה לקווי אשקלון - באר שבע.
בנתיבות קווים 15 ו-17 בוטלו, וקו 58 נוסע עד לסעד.
באשכול קו 379 שינה את מסלולו כשבצומת סעד הוא פונה ימינה לכיוון נתיבות ובהמשך שמאלה לשדרות - לפני שיגיע לשער הנגב, צומת גבעתי וצומת ברכיה - משם ישוב למסלולו הרגיל.
שינויים נרשמו גם בקווים הבינעירוניים של חברת "אגד".
בעקבות חסימת כביש 34 מצומת יד מרדכי לצומת שער הנגב חלים שינויים בקווים 490, 492 ו-498. שלושת קווים אלו זכו לשינוי תוואי שבגללו בוטלו בהם תחנות.
קו 490 לא עוצר זמנית בצומת שער הנגב, צומת שדרות דרום (ניר עם), צומת יד מרדכי, צומת אשקלון.
קו 492 מנתיבות לירושלים, נוסע במסלולו המקורי עד שדרות ומשם פונה לכביש 232 עד לצומת הודיה - שם שב למסלול. כתוצאה מכך בוטלו התחנות בצומת שדרות דרום (ניר עם), צומת יד מרדכי, צומת אשקלון.
ארגון נהגי האוטובוסים בישראל מבית ההסתדרות הלאומית מסר בתגובה להנחיית משרד התחבורה כי "נהגי האוטובוסים נמצאים תמיד בחזית, בעתות שגרה וכמובן גם בעתות בחירום. ראוי שבעת הזו משרד התחבורה יאמץ לאלתר את תוכנית הארגון להכשרה מקצועית לנהגים אשר תוכל להציל חיים באופן מיידי. ארגון נהגי האוטובוסים ימשיך לעמוד לימין הנוסעים והנהגים בכל עת, מצב, מקום ושעה".