נציגת משרד העבודה והרווחה לזוג אבות גאים: "מי מכם האמא?"
ההורים מתל אביב פנו לקבל סיוע עבור התאומים שלהם במעון יום לגיל הרך, וזכו לתשובה מפתיעה: "תמיד יש את האחד שהוא היותר דומיננטי. תצהירו מי האמא". משרד הרווחה: "מתנצלים. המקרה יטופל מיידית"
נציגת משרד העבודה והרווחה דרשה מזוג אבות גאים להצהיר שאחד מהם הוא "האמא". ההורים, גיא סדקה שוהם בן 33 וחי אביב שוהם בן 38, ביקשו השתתפות של המדינה בשכר הלימוד של התאומים בני השנתיים שלהם, שהחלו ללמוד במעון יום מסובסד לגיל הרך בתל אביב. "אני מבינה ששניכם אבות ומבינה ששניכם מנהלים משק בית משותף, אבל תמיד יש את האחד שהוא היותר דומיננטי, שהוא יותר האמא", אמרה לאחד מבני הזוג.
הנציגה הוסיפה בשיחה: "אולי זה משהו שאתה לא מעודכן או לא יודע. אני בסך הכול מבקשת הצהרה בכתב ידכם מי מכם האמא. מהבחינה של העבודה, שעובד פחות מהאבא. כמו זוג רגיל".
כאשר האב לתאומים מחה על דבריה, הסבירה הנציגה: "אנחנו לא הולכים לחקור את זה, אנחנו לא הולכים לבדוק, אנחנו בסך הכול בוחנים בצורה כזו את הזכאות שלכם. בשאלון שמילאתם פשוט רשום לי 'מנהלים משק בית משותף', כאילו שני אבות. אנחנו מקבלים את זה שאתם מנהלים משק בית משותף, אבל אחד מכם צריך לציין שהוא האמא. פשוט מאוד". לסיכום הנציגה הקריאה בפני האב את הנוסח שעליו הוא או בן זוגו נדרשים לחתום: "אני... מצהיר בזאת שאני אמא של...".
"אני לא מבין אותך", העיר האב למוקדנית, ונענה: "אל תיכנס לזה יותר מדי. גם אם זה לא הגיוני, אנחנו כפופים להנחיות של משרד הכלכלה".
בני הזוג, גיא סדקה שוהם וחי אביב שוהם, אמרו ל-ynet: "זה בעיקר עצוב וקצת מטריד שבישראל בשנת 2019, בטח בגן במרכז תל אביב, עדיין נצמדים להגדרות של אבא ואמא, ומי דומיננטי יותר ומי פחות. אלה מושגים שבעינינו שייכים לעבר. אנחנו לאו דווקא באים בטענות כלפי הנציגה הזו, היא בסופו של דבר כפופה להנחיות וכמו שהיא אמרה, הן של המדינה. זה גם עצוב שההגדרה של המדינה לאמא היא מישהי שעובדת פחות ונמצאת בבית עם הילדים, ושאנחנו חייבים לבחור מי מאיתנו עונה להגדרה הזו".
משרד העבודה והרווחה: "מתנצלים, המקרה יטופל"
בני הזוג הוסיפו כי אין זו הפעם הראשונה שבה הם נתקלים בבעיה שכזו, אך בפעמים הקודמות לא הייתה התעקשות על הנושא. "קרה כבר שמילאנו טפסים בירוקרטיים והיינו חייבים למלא את השם של אחד מאיתנו תחת שם האמא, אבל פשוט מחקנו את זה בקו וכתבנו אבא", סיפרו. "אנחנו לא מתכוונים לשתף עם זה פעולה. אנחנו נפנה אליהם ונבקש לשנות את ההגדרה של הטופס. נשמע לנו הזוי שלמדינה יהיה תצהיר חתום על ידינו שאומר שאחד מאיתנו הוא האמא".
בנוהל של משרד העבודה לגבי קבלת תמיכה בשכר לימוד במעונות יום ובמשפחתונים מסובסדים נכתב, בלשון מסורבלת ומיושנת, כי ההורים נדרשים לבחור מי עומד בתנאים של האמא ומי של האבא: "על זוג הורים חד-מיניים, המנהל משק בית משותף, לבחור מי מהם יידרש לעמוד בתנאים הנדרשים ביחס לאמא, ומי יידרש לעמוד בתנאים הנדרשים מבן הזוג, במסגרת מילוי בקשה מקוונת להשתתפות המדינה בשכר לימוד. לאחר מילוי הבקשה וקבלתה במוקד לא ניתן יהיה לשנות את הבחירה במהלך שנת הלימודים".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "אנו מתנצלים על התקלה המצערת, ובעקבות פנייתכם חידדנו שוב את הנהלים מול המוקד הטלפוני כדי שלא תחזור שנית. נדגיש כי נוהלי משרד העבודה והרווחה מתייחסים מפורשות לכל סוגי המשפחות ומקנים זכויות שוות לכולן. דבריה של המוקדנית נאמרו על דעתה בלבד, והם אינם משקפים את מדיניות המשרד. המקרה יטופל באופן מיידי".
מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב, אוהד חזקי, מסר בתגובה: "בושה שגם בשנת 2019 האפליה נגד הקהילה הגאה ממשיכה להתקיים במשרדי הממשלה שלנו. התנצלות לא מספיקה כדי לשנות אפליה ארוכת שנים. על משרד העבודה והרווחה לחדד את הנוהלים מיד כדי למנוע הישנות מקרים מסוג זה, כפי שהשכילו לעשות ארגונים ציבוריים נוספים. אנחנו קוראים לכל מי שנפגע מאפליה או שנאה על רקע נטייתו המינית או זהותו המגדרית לדווח למרכז הדיווח של האגודה".