"מי שמגדל סחלבים אין לו מינוס"
הוא שירת 33 שנים במג"ב והיא עבדה במשרד העבודה, אבל מאז שפרשו הם עוסקים בעיקר בגידול סחלבים. "התחלנו כתחביב ואז פתחנו משתלה קטנה של בבית. זה מכסה את ההוצאות אבל אין רווח". משפחות מכל רחבי הארץ מספרות בגילוי לב על החיים עצמם. והפעם: משפחת חזן מכפר סבא
מה עושים עם המינוס, כמה משלמים על הדירה, איפה הייתה החופשה האחרונה ועל איזו הוצאה מצטערים במיוחד? משפחות מכל רחבי הארץ מספרות בגילוי לב על החיים עצמם. והפעם: משפחת חזן מכפר סבא.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"כסף זה כמו דיאטה, שומרים כל השבוע ובסופ"ש קצת נהנים"
"הכסף לא מנהל אותנו, אין לנו אפילו חשבון בנק"
"יש אנשים שלא היו גרים פה מבחינה אידיאולוגית - אבל הם רוצים בית"
בצילום: טובה (69), אמיל (74).
מחוץ לתמונה: הכלבים בובי ודנדי.
הבית: בית פרטי, ארבעה חדרים. אמיל: "אנחנו גרים פה מ-1976. קנינו את הבית ב-180 אלף לירות, ואז התחלף המטבע לשקל, ונוצר מצב שהעמלה על התשלומים הייתה יותר גבוהה מהמשכנתה. בסוף נתתי להם 50 שקל וסגרנו אותה".
אוהבים את כפר סבא? טובה: "מאוד. אני כל חיי פה".
מה אתם עושים? אמיל: "אני שירתִּי במג"ב 33 שנים, בכל מקום בארץ". טובה: "עבדתי במשרד העבודה והרווחה. שנינו בפנסיה ומאז שפרשנו מגדלים סחלבים".
איך הגעתם לזה? אמיל: "ב-1997 פרשתי. נסענו לטייל, הגענו לווייטנאם ובאיזו עיירה ראיתי שמוכרים סחלבים. קנינו כמה חבילות זרעים. לא הבנתי כלום ורצינו לנסות כי זה נראה טוב. כשחזרנו לארץ זרענו ויצאו כל מיני דברים, רק לא סחלבים. הבנתי שסידרו אותי אבל החלטתי לא לוותר וללמוד איך לגדל סחלבים. בניתי חממה קטנה ואינקובטור והתחלתי". טובה: "אמרתי לבן שלי שהוא נהיה קוקו, כי הוא לא ויתר והיה מהבוקר עד הערב בניסיונות".
אינקובטור? אמיל: "בטבע הסחלב גדל על פטרייה, ומתוך שלושה מיליון זרעים יוצאים שניים-שלושה סחלבים. אבל אנחנו רוצים יותר, אז אני מייצר משהו כמו הפטרייה של הטבע, שאני רוקח מכל מיני חומרים, ואז מזריק את הזרעים, כשהכל סטרילי, לתוך מכלי זכוכית ומנביט אותם על המצע הזה. מהזריעה לוקח כשנה וחצי עד שהם מוכנים לצאת מהבקבוקים".
זה המון זמן. טובה: "אנחנו לא ממהרים לשום מקום". אמיל: "הנבטים צריכים אור קבוע 14 שעות ביום וטמפרטורה קבועה של 24 מעלות. אז בחורף אנחנו מחממים ובקיץ מקררים. אחרי שנה וחצי הם עוברים לחממה בחצר. צריך לשמור עליהם, לחמם, לתת להם דשן ולטפל בהם כמו ילדים. וכל מין יש לו הליך משלו. למשל צמח הווניל, שהוא גם סוג של סחלב, פורח משמונה בבוקר עד 12 בצהריים, ואם אתה לא מספיק להפרות אותו בשעות האלה כדי לקבל את מקל הווניל, הפרח נופל. אני צריך לתפוס אותו על חם בבוקר מוקדם כדי להפרות אותו, ולא תמיד מצליח. וניל ברמה גבוהה לוקח שלוש שנים לגדל, ויש לו הרבה שלבים. זו הסיבה שהוא כל כך יקר".
זה עסק? אמיל: "התחלנו כתחביב וזה הפך לסוג של מקצוע ופתחנו משתלה קטנה של סחלבים בבית, שנקראת סחלבי שחר. מגיעים אלינו מכל הארץ. זה מכסה את ההוצאות, אבל אין רווח. בעיקר בשביל הנשמה. אני גם מלמד לגדל סחלבים, בעיקר פנסיונרים אבל גם כאלה שרוצים לפתוח עסק. אנשים גם מביאים לי סחלבים לטיפול. הם קוראים לי הדוקטור של הסחלבים. אני גם בונה חממות לאספנים".
למה הכוונה באספנים? אמיל: "יש הרבה אנשים שמגדלים סחלבים ובונים אוסף, כמו בולים. כשחסר להם צמח הם מחפשים בכל העולם. זה בדרך כלל אנשים שחברים באגודת הסחלבים".
יש אגודה? טובה: "זו קהילה של 500 איש שהם אספני סחלבים. יש מפגשים שבהם כל אחד מביא את הסחלבים שלו, ויש הרצאות ומפגשים של החלפות צמחים. יום אחד הבאנו סחלב ענק משתפל עם פרחים ריחניים, והוא הפך לכוכב של המפגש. ילדים היו נעמדים להצטלם איתו".
תנו לי טיפ איך לא להרוג סחלבים? אמיל: "סחלב צריך אור מתאים, אוויר זורם, לחות וחום. בקיץ צריך לרסס עליו קצת מים, והכי חשוב, הוא צריך מעט מאוד מים. צריך להשקות רק בבוקר, כדי שיהיה לו זמן ייבוש". טובה: "יש בפרח הזה משהו מאגי. זה צמח מלכותי ועדין וצריך לטפל בו כמו במלך".
מינוס? טובה: "אתה צריך להיות עבד של הסחלבים. אי אפשר להשאיר אותם לבד. כמו ילדים קטנים. אם אמיל נוסע אני נשארת בבית, ולהפך. אבל זה שווה הכל".
אני שאלתי על חשבון הבנק. טובה: "מי שמגדל סחלבים אין לו מינוס".
חופשה אחרונה? אמיל: "אני הייתי במזרח עם חברים". טובה: "אני נסעתי עם הנכדה לרודוס. אמיל לא מת על אירופה ואני לא מסוגלת לנסוע למזרח".