מחירי הדלק באיראן זינקו - והאזרחים יצאו לרחוב: "רוחאני, תתבייש"
המשטר החליט להגביל את צריכת הדלק בעזרת הקפצת המחירים בעשרות ובמאות אחוזים. למרות הניסיון להצניע את המחאה ולסגור רשתות חברתיות - מפגינים תיעדו עשרות שוטרים רכובים שמנסים לפזר את המחאה
המשטר באיראן הודיע שלשום (חמישי) על זינוק דרסטי במחירי הדלק במטרה להגביל את השימוש העצמי בקרב האזרחים - והמפגינים פשטו על הרחובות.
חברת הנפט המרכזית באיראן הודיעה באמצעות כלי התקשורת הממלכתיים כי מעתה מחיר ליטר בנזין מזנק מ-10,000 ריאל (82 אגורות) ל-15,000 ריאל (1.24 שקל). בנוסף, צריכת הדלק הוגבלה ל-60 ליטר בחודש, ונהגים שיתדלקו מעבר לכך, ייאלצו לשלם לא פחות מ-30,000 ריאל לליטר, פי שלושה מהמחיר הרגיל.
ההחלטה עוררה סערה גם בקרב חברי הפרלמנט באיראן. בכיר באחד מהגופים הממשלתיים במדינה אף השווה את החלטת המשטר ל"הבערת אש בחיי העניים". יועצו של רוחאני, הכלכלן הבכיר מוחמד באכר נובאחת, הסביר את עליית המחירים בכך שהמהלך נועד לסייע לתמיכה ממשלתית ב-18 מיליון משפחות, כ-60 מיליון בני אדם בסך הכל, שנזקקים לסיוע מהמדינה.
למרות שמחיר הדלק באיראן הוא מהזולים בעולם בשל המימון הממשלתי והתרסקות הריאל, ההחלטה משרתת את המשטר גם בניסיונותיו להיאבק במבריחי הדלק למדינות השכנות. כמו כן, למרות מצבורי הנפט הגדולים במדינה, איראן מתקשה לעמוד בביקוש המקומי לדלק בשל הסנקציות הבינלאומיות.
גורמים לא רשמיים במדינה דיווחו על אלפי מפגינים שחסמו כבישים וצמתים ראשיים - אך בשל האיפול הכבד של המשטר, סוכנויות ידיעות מערביות וכלי התקשורת לא הצליחו לאמת את המידע.
כלי התקשורת הממלכתיים המעיטו בדיווחים על היקף ההפגנות, שהתפשטו בינתיים ממשהד שבצפון-מזרח המדינה - ועד שיראז ואהווז. נהגים ברחבי המדינה הגיעו במיוחד לתחנות דלק והודיעו על סירובם לתדלק במחירים החדשים שנקבעו.
סוכנות הידיעות "פארס", לדוגמה, דיווחה כי מדובר במחאה קטנה של כ-150 מפגינים בלבד, ללא כל השתייכות פוליטית. לעומת זאת, בכלי התקשורת המזוהים עם האופוזיציה, כמו גם גולשים ברשתות החברתיות, מדווחים על אלפי מפגינים לפי הערכות זהירות.
עם זאת, ברשתות החברתיות הופצו צילומים שבהם ניתן לראות עשרות שוטרים רכובים על אופנועים נעים לעבר מאות המפגינים שחסמו את הרחובות. כמו כן, על אף הניסיון של גופי התקשורת הממלכתיים להקטין מהיקף התופעה, הצילומים ממשהד תיעדו את המפגינים קוראים ישירות נגד הנשיא חסן רוחאני: "תתבייש בעצמך ותניח לאיראן, אתה דיקטטור", קראו האזרחים.
גולשים איראנים בטוויטר כתבו כי בהפגנות נרשמו התנגשויות אלימות בין כוחות הביטחון לבין המפגינים שהובילו לפצועים והרוגים, אולם הרשויות באיראן לא אימתו את הדיווחים. ככל הנראה, בניסיון להצניע את המחאה המתפשטת - המשטר באיראן הגביל את פעילויות הרשתות החברתיות, בהם ערוצי טלגרם של האופוזיציה וחשבונות בטוויטר.
בסרטון שפורסם מאהווז קראו המפגינים לנהגים בכבישים לדומם מנועים ולחסום את הרחובות. תושב העיר אמר בשיחה עם רויטרס כי המשטרה מנסה לפזר את ההפגנה בכוח, וכי נשמעו יריות באזור.
אתמול קרא המטיף הבכיר מוחמד קשאני לרשויות להגביל את המחירים על-מנת להימנע מאינפלציה בשל עליית מחירי הדלק. "אנחנו חייבים פיקוח", אמר המטיף בדרשת יום השישי והסביר כי אחרי עליית מחירי הדלק גם מחירי הפירות ומוצרים אחרים יזנקו.
זוהי לא הפעם הראשונה שהאזרחים האיראנים יוצאים להפגין בעקבות מחירי הדלק והמצב הכלכלי המורכב במדינה. בשנת 2007 החליט הנשיא לשעבר מחמוד אחמדניג'אד להקציב כמות דלק חודשית - והאזרחים הזועמים הציתו בתגובה את תחנות הדלק. למרות שגם במחאות הקודמות דובר רבות על "תחילתו של מהפך" - כל ההפגנות האחרונות שככו בסופו של דבר.