שתף קטע נבחר

 

שחיתות ומשבר האקלים: "הרסנו את ונציה"

גאות חריגה שטפה השבוע את ונציה, שתוצף גם מחר, וגרמה נזק כבד. באיטליה קוראים לקדם פרויקט תקוע שאמור להגן על עיר התעלות. המועצה האזורית דחתה תוכנית למאבק בהתחממות הגלובלית – ואז המשרדים הוצפו

 

סלפי בוונציה המוצפת

סלפי בוונציה המוצפת

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

גאות יוצאת דופן הציפה השבוע את ונציה וגרמה להכרזת מצב חירום. ונציה נמצאת בכוננות להצפות נוספות, ומזהירה שמפלס המים מחר יהיה גבוה מ-130 ס"מ – מה שמספיק כדי להציף את העיר העתיקה במים מלוחים ומלוכלכים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

ראש העיר לואיג'י ברוניארו הורה לסגור אתמול את כיכר סן מרקו המפורסמת לאור מפלס המים החריג. היום הכיכר נפתחה מחדש. ההערכה בעיר היא שגובה מפלס המים יגיע מחר ל-160 ס"מ - פחות מהמפלס ביום שלישי (187 ס"מ, המפלס השני בגובהו בוונציה אי פעם), אך עדיין מסוכן. הרשות להגנת האזרחים הורידו את התרעת מזג האוויר מ"אדומה" ל"כתומה". התחזית הייתה שהגאות תעלה את מפלס המים בשבת בצהריים ל-105 ס"מ.

ונציה תיירים הצפות הצפה איטליה ()

איטליה ונציה הצפה הצפות שיטפונות שיטפון  (צילום: AP)
(צילום: AP)

איטליה ונציה הצפה הצפות שיטפונות שיטפון  (צילום: AP)
(צילום: AP)

איטליה ונציה הצפה הצפות (צילום: AFP    )
(צילום: AFP )

לכנסיות, חנויות ובתים בעיר התעלות, שנכללת ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו, נגרם נזק כתוצאה מגאות גבוהה במיוחד ב"אקווה אלטה", תופעת הטבע שמציפה את ונציה בחודשי הסתיו והחורף. מפלס המים בעיר הגיע השבוע לשיא של 53 שנה. "הרסנו את ונציה", אמר היום בצער ראש העיר. "אנחנו מדברים על נזק של מיליארד אירו, לא כולל היום".

 

שר התרבות דריו פרנצ'סקיני אמר שמי הים שהציפו את העיר גרמו נזק ליותר מ-50 כנסיות, והעריך שעלות שיקום העיר תהיה עצומה. ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה הכריז בחמישי בערב על מצב חירום בעיר, כדי להעניק לוונציה סיוע של 20 מיליון אירו. תושבים שלבתיהם נגרם נזק זכאים לקבל מיד סיוע ממשלתי של 5,000 אירו. בעלי מסעדות וחנויות זכאים לקבל בשלב ראשון עד 20 אלף אירו.

ונציה תיירים הצפות הצפה איטליה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ונציה תיירים הצפות הצפה איטליה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איטליה ונציה הצפה הצפות שיטפונות שיטפון  (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

ראש העיר ברוניארו הודיע אתמול על פתיחת קרן למימון התיקונים בעיר העתיקה, שתגייס תרומות מאיטליה ושאר העולם. ניקול ריגטי, תיירת שמבקרת בימים אלה בוונציה, אמר שהיא מוכנה לתרום. "יהיה חבל מאוד אם לא נוכל לראות יותר את המקומות האלה, אני חושבת שכולם צריכים לתרום", היא אמרה.

 

רוב הכספומטים בוונציה התקלקלו בגלל ההצפות, וסיבכו עוד יותר את חיי התושבים והתיירים. תושבי העיר אמנם התרגלו לגאות בתקופה הזו של השנה, אך הגובה החריג של המים והתדירות של הגאות הגבוהה גורמים להם לתסכול גדול. "כל הסחורה במחסן שלי נהרסה", אומר בצער לוצ'יאנו, שעובד בחנות בכיכר סן מרקו. הוא זוכר היטב את ה"אקווה אלטה" בשנת 1966, כשמפלס המים בעיר הגיע לשיא היסטורי של 194 ס"מ. "תופעת הגאות הגבוהה אף פעם לא הייתה שכיחה כל כך", הוא אומר על המצב השנה. "הפעם יש הרבה יותר נזק מבעבר".

איטליה ונציה הצפה הצפות שיטפונות שיטפון  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

איטליה ונציה הצפה הצפות שיטפונות שיטפון  (צילום: AFP    )
(צילום: AFP )
 

50 אלף תושבים חיים בוונציה, ומדי שנה מגיעים אליה 36 מיליון תיירים. התמונות של ונציה המוצפת גרמו לנזק לתיירות. בבתי המלון מדווחים על ביטולים של תיירים – גם בקרב אלו שהזמינו מקום לדצמבר.

 

לפי ההערכות של עיריית ונציה הגאות הציפה בשלישי כ-80% מהעיר. רבים, כולל ראש העיר, אמרו שהמצב החריג השנה קשור להתחממות הגלובלית – וקראו לאיטליה להתעורר ולנקוט צעדים כדי להתמודד כהלכה עם תופעות טבע עונתיות שהולכות ומחריפות. המועצה האזורית ונטו (שוונציה היא בירתה), דחתה בשלישי בערב תוכנית למאבק בהתחממות הגלובלית. דקות לאחר מכן משרדי המועצה, שנמצאים בוונציה, הוצפו.

איטליה ונציה שיטפונות הצפה בזיליקת סנט מארק (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איטליה ונציה שיטפונות הצפה  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

הנזק שנגרם בהצפות החזיר לראש סדר היום את פרויקט התשתיות שהיה אמור להגן על העיר מההצפות של הגאות הגבוהה. הפרויקט הגדול MOSE, שיצא לדרך ב-2003, תקוע בגלל פרשות שחיתות גדולות, עיכובים וחריגות בעלויות. בביקורו בוונציה ערך ראש הממשלה קונטה סבב פגישות כדי להבטיח שהפרויקט – שכולל הרמה של 78 מחסומים מהמים בזמן הגאות – יושלם בהקדם האפשרי. אם הפרויקט היה מושלם בתאריך היעד - 2011 -הגאות החריגה השבוע לא הייתה גורמת להצפות בעיר.

 

ברויטרס ציינו כי המהנדסים כבר התקינו את המחסומים ברחבי העיר, ועובדים להפעיל אותם במקביל כשהגאות גבוהה מ-110 ס"מ. ההערכה היא שהבדיקה הראשונה של הסכר תהיה בשנה הבאה. בינתיים חלק מהתשתיות מתחת למים כבר העלו חלודה. גורם שמעורב בבנייה אמר שהתחזוקה שלו תעלה כ-100 מיליון אירו בשנה – הרבה יותר מההערכות בתחילת הדרך.

 

חלק מהמומחים מזהירים שהפרויקט לא יכול להתמודד כראוי עם העלייה בגובה פני הים, אחת התופעות הנלוות להתחממות הגלובלית. לפי דו"ח של אונסקו המהנדסים בפרויקט נערכו לתרחיש שגובה פני הים בצפון הים האדריאטי יעלה ב-22 ס"מ עד 2100. מדענים רבים חוששים שמדובר בתרחיש אופטימי מדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים