נזילת מים סמויה בבית? כך תגלו אותה
חשבון מים מופקע וסימני רטיבות – אלו הסימנים שאמורים לעורר חשד. בעזרת בדיקה פשוטה תוכלו למנוע בזבוז מים, לחסוך כסף ולמנוע שבירת ריצוף וקירות. ואולם, לא בכל מקרה שימוש במצלמה תרמית אפקטיבי. מה חשוב לדעת רגע לפני שמזמינים בעל מקצוע? אתר "המקצוענים" עם הטיפים
זהו אחד הטרנדים בעולם האינסטלציה – איתור נזילות בעזרת מצלמה תרמית. ואולם, לא תמיד הדבר הכרחי, ולעתים גובים מכם סתם כסף, עבור בדיקה יקרה שניתן להימנע ממנה. באילו מקרים הבדיקה דווקא תחסוך מכם כסף ושבירת ריצוף, מה חשוב לבדוק לפני וכמה זה באמת אמור לעלות? בדקנו.
לפני הכל: בדקו אם שעון המים מסתובב
בדיקת השיבר (שעון המים הראשי), צריכה להיות הפעולה הראשונה שאתם עושים. הרבה לפני שאתם ממהרים להזמין בעל מקצוע, מבלי להיות בטוחים איזה. אם כל הברזים בבית סגורים, ועדיין השעון מסתובב, הדבר מעיד על כך שיש נזילת מים.
כששעון המים כלל לא מסתובב: "אם שעון המים כלל אינו מסתובב, אין מה למהר להזמין מאתר נזילות, שכן תשלמו סכום כסף רב לשווא", אומר טל שובל מ-At-tec איתור נזילות, באתר "המקצוענים". "במקרה כזה, סביר להניח שמקור הנזילה הוא לא מצנרת מים חיה בביתכם, אלא מצנרת בחצר. ישנן סיבות אחרות למקור הרטיבות, סימני העובש או ריח הטחב".
לדברי שובל, "בחלק מהמקרים, הנדימן, אינסטלטור או מומחים לטיפול בעובש יספיקו. למשל, אם התקלה קטנה יחסית, ומדובר במרווח בין אריחי האמבטיה, תוכלו אף להסתפק בהנדימן ולחסוך כסף, שכן הסכום שהוא יגבה נמוך יותר. דוגמה נוספת: אם מקור הנזילה הוא מהאסלה (ניאגרה), ייתכן שזו נזילה סמויה. גם אז, אין צורך במצלמה תרמית, אלא אינסטלטור או הנדימן יספיקו לתיקון התקלה. במקרים מורכבים יותר, של רטיבות בשל כשל איטום, בעל המקצוע שתצטרכו להזמין הוא קבלן איטום".
כששעון המים מסתובב סיבוב מלא ומהיר: "ואולם, אם כעבור עשר דקות שהשעון סגור, השעון ממשיך להסתובב סיבוב מלא ובקצב מהיר יחסית, אכן יש סיכוי שקיימת נזילה מצנרת חיה בביתכם – מצינור מים חמים או קרים", מסביר שובל. "אם הנזילה גדולה, לא תצטרכו את שעון המים, שכן סביר להניח שתזהו בקלות את ההצפה. בכל מקרה, בנסיבות אלו, תצטרכו להזמין אינסטלטור המומחה לאיתור נזילות או מאתר נזילות מקצועי עם מצלמה תרמית".
באילו מקרים היא יכולה לחסוך לכם כסף, זמן ובלגאן?
כשמקור הנזילה לא ברור: הדבר הכי מרגיז בנזילות מים הוא הצורך בשבירת אריחי ריצוף וקירות. אף-אחד לא רוצה להיכנס לשיפוץ מיותר, בייחוד אם הוא התקין אריחים או חיפוי שיש יוקרתי באמבטיה. לכן, אם מקור נזילת המים הוא בצנרת המים, שימוש במצלמה תרמית יכול מאוד להקל על מלאכת האיתור ולחסוך כסף ומיני-שיפוץ מיותר.
"מצלמה תרמית פועלת על קרני אינפרא אדום, ומאפשרת לאתר נזילות תוך זיהוי הפרשי טמפרטורה", מסביר שובל. "לכן, לאחר חימום צנרת המים בבית (באמצעות דוד שמש או דוד חשמל), עוברים עם המצלמה על כל שטחי הבית (לאורך ולרוחב של הרצפה והקירות)".
במצב של פגם בצנרת, מים ייזלו החוצה ויחממו את כל האזור שבקרבת הצנרת. כך, פירוק הצנרת הוא נקודתי, ומונע שיפוץ והחלפת כל הצנרת בבית. אמנם מדובר בעלות גבוהה יחסית, אך בהתחשב בעובדה שתוך כמה שעות תצליחו לאתר את הנזילה, בחישוב כולל, זהו ללא ספק פתרון הרבה יותר מהיר ומשתלם.
רוכשים דירת יד שנייה? דרשו שבדיקה זו תעשה במסגרת בדק בית: "אמנם שימוש במצלמה תרמית אינו זול במיוחד, אך כשמדובר ברכישת דירה, הוא בטל בשישים", אומר שובל. "אם בדירה תקלות צנרת רבות, זה בהחלט נתון שכדאי לשקול מראש. לכן, שימוש במצלמה תרמית במהלך הבדיקה שלפני הרכישה הוא הכרחי".
כמה זה עולה?
"עלות איתור נזילה עם מצלמה תרמית הוא 1,200-1,500 שקל", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "ככל שהשטח הנבדק גדול יותר, כך עלות העבודה תתייקר. שימו לב, שמחיר איתור הנזילה, אינו כולל את עלות התיקון שלה".
שלא יעבדו עליכם: מתי מצלמה תרמית אינה הכרחית
בלא מעט מקרים, מצלמה תרמית אינה הכרחית ומייקרת שלא לצורך את עלות העבודה. ההפרש יכול להגיע למאות ואלפי שקלים, ולכן אל תמהרו להסכים לשימוש בה. באילו מקרים אינה אפקטיבית או שהיא פשוט מיותרת?
כשאיתור מקור הנזילה קל או כשהאינסטלטור מיומן: לאורך השנים, כשלא היו מצלמות תרמיות, אינסטלטורים נדרשו לאתר את מקור התקלה בעצמם. ואכן, במקרים רבים, המצלמה אכן מיותרת. לכן, אל תמהרו לבקש שיעשה שימוש במצלמה, אלא פשוט בקשו מהאינסטלטור לגלות את מקור הנזילה.
כשמקור הנזילה הוא בעומק הריצוף או הקירות: "היכולת של מצלמה תרמית בסיסית מוגבלת, והיא יכולה לאתר נזילה רק אם היא בעומק של כמה ס"מ מהמשטח הנבדק", מסביר שובל. "מה שבהחלט יכול להפריע הוא משטח בטון, או חיפוי פרקט, למשל. זאת, משום שהמצלמה תתקשה לאתר את טמפרטורת המים מתחת למשטח".
"ישנן מצלמות בשווי 5,000 שקל, וישנן מצלמות בשווי 150 אלף שקל, שיכולות לאתר גם נזילה בעומק של עד 2 מטר", מוסיף דני שטרן, מ-D&M איתור נזילות וביובים באתר "המקצוענים". "לכן, לאיכות המכשור של בעל המקצוע יש השפעה על יכולת האיתור. בכל מקרה, לא משלמים על עצם השימוש במצלמות, אלא על עצם האיתור של הנזילה".
לדברי שובל, "במקרה שהמצלמה התרמית לא מצליחה לאתר נזילה בצנרת מים חמים, הפתרון הוא שימוש בחיישני גז. זו מערכת אחרת לאיתור נזילות, והיא מתבססת על החדרת תרכובת גז (95 אחוז חנקן ו-5 אחוז חמצן) אל תוך מערכת הצינורות. למכשיר חיישנים הקולטים את הנקודה שבה ריכוז הגז הגבוה ביותר, ועל-ידי כך עוזרים למצוא את מקור הבעיה".
ואולם, חשוב מאוד שבעל המקצוע יהיה מוסמך ומקצועי. זאת, משום שחאפרים בתחום יכולים לגרום לכם לפיצוצי צנרת, בשימוש רשלני בשיטה זו. "ברגע שמכניסים גז לצנרת מים חמים, חייבים לעלות לדוד ולסגור את השיבר של הדוד, כדי שלא ייכנס לתוכו גז, שכן זה מאוד מסוכן", מוסיף שטרן. "בנוסף, שימוש בגז בצנרת מים ישנה מברזל מאוד מסוכן, שכן במצבים שהיא כבר חלודה, זה יכול לגרום לפיצוצי צנרת".
כשמקור הנזילה הוא בקו הביוב: כאמור, מצלמה תרמית עוברת באמצעות קרני אינפרא אדום, הרגישות מאוד לחום ומאפשרות זיהוי של הפרשי טמפרטורה. לכן, אם מקור הנזילה הוא בקו ביוב, מצלמה זו אינה אפקטיבית.
לכן, אם האינסטלטור טוען שמדובר בנזילה בקו ביוב, אין טעם שיעשה שימוש במצלמה תרמית.
שובל: "במקרה כזה, ניתן לעשות שימוש במצלמת סיב אופטי בעלת ראש מסתובב, אשר מוחדרת אל הביוב או אל המרזב ומעבירה בזמן אמת שידור המצלמה למסך, דבר המאפשר לגלות את הבעיה מיידית. פעמים רבות, כתוצאה מפגם בצינור, בלאי טבעי, התקנה לקויה (שיפועים או חיבורים לא נכונים), יכולות להיגרם נזילות מים שמובילות לבעיות רטיבות בבית".
עוד כתבות בנושא:
בחירת ברזים למטבח – המדריך המלא
מחליפים צנרת אינסטלציה? 3 התוספות שלא כדאי לוותר עליהן
נזילה מצנרת הביוב: כך תתמודדו
מה חשוב לבדוק לפני?
מחיר: "בגלל פערי המחיר הגדולים בשוק זה, חשוב שתעשו סקר שוק קצר ותבדקו את המחיר עם שניים-שלושה בעלי מקצוע", ממליצים במוקד השירות. "מחיר נמוך מדי, גם אמור לעורר חשד, שכן ייתכן שהמצלמה אינה איכותית, ואז ממילא לא תהיה אפקטיבית באיתור מקור הנזילה, ותחייב אתכם להזמין בעל מקצוע נוסף.
"התעקשו על כך שתשלמו את מחיר איתור הנזילה רק אם בעל המקצוע אכן הצליח לאתר את מקור הנזילה. אם לא יצליח, סכמו איתו שאתם משלמים רק דמי ביקור, אשר הם נמוכים משמעותית מעלות איתור נזילה במצלמה, ונעים סביב 150-250 שקל. שימו לב, שיש מאתרי נזילות שכלל לא יגבו מכם גם דמי ביקור, אם לא הצליחו לאתר את מקור הנזילה".
הכשרה: ודאו שבעל המקצוע שבעל המקצוע עבר קורס תרמוגרפיה, או שהוא אינסטלטור מוסמך עם התמחות באיתור נזילות.
האם אתם מקבלים דו"ח בכתב: גם אם בשלב זה אינכם בטוחים שתזדקקו לדו"ח זה, אל תוותרו עליו. "דו"ח מסודר הכולל צילומים של הבדיקה, יכול לסייע לכם בהמשך במקרה של תביעות ביטוח, במקרה שאחד השכנים יחליט לתבוע אתכם על נזק שנגרם בגללכם או במקרה שתחליטו למכור את הדירה", ממליץ שובל.
מה חשוב לבדוק כשבעל המקצוע אצלכם בבית?
"ההמלצה היא להיות נוכח ליד בעל המקצוע לכל אורך הבדיקה", אומר שטרן. "לא חסרים אינסטלטורים חאפרים שעושים בכוונה נזק לצנרת. חשוב לגלות התעניינות, לבקש הסברים ולדרוש דו"ח מפורט בכתב, והסברים על כל התצלומים. צרכנים רבים רוצים לתקן מיידית את הנזק, ולא מתעכבים לרגע להשוות מחירים ולברר האם הצעת המחיר שניתנה להם היא הגיונית. אני אישית ממליץ לבדוק 2-3 בעלי מקצוע ולא למהר לתקן את מקור הנזילה עם בעל המקצוע הראשון שמגיע. פעמים רבות מנצלים לרעה את הלחץ של בעלי הדירות, כשיש להם נזילה בבית".
צריכים איתור נזילות במצלמה תרמית? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"