שתף קטע נבחר
 

ויטמין C מונע התקררות? מרק עוף מרפא שפעת? מיתוסי חורף

למה עולים במשקל בחורף? האם מרק עוף מטפל בשפעת ומה הקטע עם ויטמין C? הדיאטנית שירי נקש עושה לכם סדר בחמשת המיתוסים הגדולים של תזונת חורף

הרבה מאוד סיפורים, אמונות ודעות סובבים סביב המזון שלנו והשפעתו על בריאותנו. בעידן שקדם לתרופות הייעודיות לכל מיחוש והרבה לפני התקופה בה כל דבר נתמך מחקרית - מזון היווה אמצעי טיפולי רווח והתבסס על מידע שעבר מדור לדור. בהתאמה, קיימים לא מעט מיתוסים בנוגע לאוכל.

 

קיראו עוד:

דיאטה בחורף? יש דבר כזה

תבליני חורף מחממים ומרפאים: כך הם בריאים עבורנו

פצצת בריאות של חורף: מה תקבלו מכוס מיץ תפוזים 

 

צפו: במשרד הבריאות קוראים לאזרחים להתחסן לשפעת:

 

הגעתו של החורף היא סיבה טובה לבחון את המיתוסים הנפוצים בנוגע לעונה הקרה ולשלל המאכלים בה, ולעשות לכם קצת סדר:

 

1. בננות גורמות לעצירות

לשמחתנו, עונת הבננות החלה וזה בדיוק הזמן להתענג על הפרי העונתי הנהדר הזה. עם זאת, לא מעט אנשים נמנעים מאכילת בננות עקב החשש מעצירות. ובכן, אנשים בריאים הצורכים בננה אחת ביום לא יסבלו כתוצאה ממנה מעצירות, וזאת בתנאי שהיא בשלה.

 

ההבדל בין בננה בשלה ללא בשלה אינו רק בטעם, אלא גם בהרכב הסיבים בה. בננה שאינה בשלה עשירה מאוד בסיבים שאינם מסיסים שעלולים לגרום או להחמיר מצב של עצירות. במהלך הבשלתה, משתנה הרכב הבננה כך שהיא מכילה יותר סיבים גדולים, שבמעבר במערכת העיכול יספחו מים ויתרמו לצואה רכה יותר - דבר שלמעשה עשוי להקל בעצירות. כך, בננה בשלה היא למעשה כמו כל פרי אחר המכיל סיבים מסיסים מבחינת ההשפעה על עצירות.

 

ככלל, יציאות סדירות קשורות בגורמים אחרים כגון שתייה מרובה, שילוב של מזונות עתירי סיבים ופעילות גופנית. עם זאת, השפעת מזונות על מערכת העיכול הוא דבר מה אינדיבידואלי - מזון ישפיע באופן שונה על אנשים שונים. הדרך הטובה ביותר לדעת היא ניסוי וטעייה.

 

למען הסר ספק: ניתן לאכול שתי בננות בשלות ביום בדיוק כפי שניתן לאכול שני תפוחי עץ ביום. עם זאת, מומלץ לגוון בסוג הפירות שאנו אוכלים במהלך היום ולא להגזים באכילתם.

 

2. מרק עוף מטפל בשפעת

גם לכם הבטיחו שכל מה שאתם צריכים כדי להעביר את השפעת  הוא מרק עוף של סבתא? ובכן, אין מחקרים איכותיים ומהימנים שמספקים עדות מדעית טובה לכך שמרק עוף אכן מרפא או מקל על שפעת, אבל ישנן מספיק עדויות שנאספו במהלך השנים.

 

אחד המחקרים שעסקו בשאלה הזו הראה שלמרק עוף ישנה השפעה אנטי דלקתית, וכי הוא עשוי להקל על תסמינים של דלקתיות במערכת הנשימה העליונה. החוקרים בחנו את תנועת הנויטרופילים, סוג של תאי דם לבנים הקשורים למערכת החיסונית, בתגובה לצריכת מרק עוף. הם מצאו שתנועתיות אותם תאי הדם בנוכחות מרק עוף הופחתה, ובכך תיאורטית מופחתים תסמיני המחלה.

 

אם זאת חשוב לציין כי המחקר בוצע על תאים בתנאי מעבדה ולא בבני אדם, ולא זיהה ובודד רכיב מסויים הקיים במרק שעשוי להועיל. למעשה, לא ברורה ההשפעה הספציפית בבני אדם.

 

מרק עוף נגד שפעת? לא מה שחשבתם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מרק עוף נגד שפעת? לא מה שחשבתם(צילום: shutterstock)

 

ובכל זאת, הטעם, הארומה והחום המתלווים לאכילת מרק עוף עשויים להקל מעט על תסמינים של דלקת במערכת הנשימה מסיבות נוספות שלא בהכרח נתמכות באופן מחקרי. ראשית, שתיית נוזל חם מסייעת לחמם את הגרון ובכך עשויה להקל על תסמיני המחלה.

 

שנית, במרק קיימים מגוון של ירקות, עשבי תיבול וירקות שורש והוא מכיל ריכוז נפלא של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חימצון הנכנסים לגוף ותורמים לבריאות תקינה באופן כללי. גם הויטמינים c ו-b העלולים להיעלם בטמפרטורות גבוהות, יעזבו את הירק אך יישארו בנוזל המרק וכך נצליח להרוויח אותם בחזרה בזמן שתייתו. בנוסף, צריכת נוזלים בזמן מחלה היא כשלעצמה חיונית. בימי חולי וקור בהם שתייה היא עניין חשוב אך מאתגר, המרק בהחלט מהווה פיתרון למניעת התייבשות.

 

הסברה כי מרק עוף מרפא משפעת נשענת גם על הטענה כי צריכת חלבון עצמו, שקיים בעוף, היא בעלת ערך בזמן מחלה. החומצה האמינית ציסטאין הקיימת בבשר העוף עשויה להפחית סימני התקקרות והקולגן הקיים בעצמות העוף אף הוא עשוי לעזור בריפוי.

 

כך או כך, בעודנו מחלימים ממחלה קיים אפקט טיפולי לידיעה שדואגים לנו. אם נוספת לכך התחושה והאמונה שהאכילה תעזור ותקל - מדוב באפקט טיפולי חשוב.

 

3. ויטמין c מונע התקררות

לחומצה אסקרובית, או בשמה המוכר ויטמין C, יש תפקיד חשוב במטבוליזם של חלבון הקולגן, החיוני לבניית ותפקוד הרקמות בגופינו. ויטמין C הוא נוגד חימצון המסייע גם בשמירה על תאי עור וכלי דם, ומסייע בהחלמה מפציעות. גוף האדם אינו יכול אינו יכול לייצר ויטמין C, ולכן אנו חייבים לקבלו במזון דרך ירקות ופירות. מחסור בו גורם למחלת הצפדינה, בה מתרחשת פגיעה קשה ברקמות החיבור בגוף.

 

לפני כ-100 שנה הועלתה לראשונה ההשערה כי ויטמין C יכול לטפל במחלות של דרכי הנשימה. בשנות ה-70 טבליות ויטמין C הפכו פופולריות לטיפול בהצטננות, ונתמכו במחקרים רבים שהצביעו על הקשר בין ויטמין C למניעת תסמיני התקררות.

 

למרות הסברה הפופולרית, לא הוכחה יכולתו של ויטמין C לשמש כאמצעי החלמה בעת חולי בקרב מבוגרים. ב-2013 פורסמה סקירה ספרותית של כ-30 מחקרים העוסקים בהשפעות ויטמין C, שהראתה כי נטילת ויטמין C קבועה אינה מונעת הצטננות. עם זאת, כאשר האוכלסיה הנחקרת הייתה ספורטאים, צריכה קבועה של ויטמין C דווקא הפחיתה סיכויים להצטננות.

 

עשיר בויטמין C: פלפל אדום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשיר בויטמין C: פלפל אדום(צילום: shutterstock)

 

כך, נראה כי צריכת ויטמין C בצורת תוסף מזון הנה מיותרת. צריכה של ויטמין C דרך מגוון פירות וירקות טריים בתזונה היומית היא מספיקה בהחלט. צריכה יומית נאותה עבור מבוגרים היא של 70-90 מ"ג ביום, כשלצורך העניין פלפל אדום אחד מכיל כמות ויטמין C מעט גדולה יותר מהכמות המומלצת ביום.

 

וטמין C הוא הויטמין הרגיש ביותר לחימום ולתנאי אחסון - רמתו יורדת בקלות בעקבות חימום, ולכן ירק או פרי טריים הם הדרך הטובה ביותר לצרוך באמצעותה את הויטמין. אנשים שצורכים הרבה ירקות ופירות מקבלים ככל הנראה כמות גדולה יותר מהמומלץ אולם אין בכך סכנה, שכן העודפים מופרשים החוצה בקלות. עם זאת, נטילת תוספים במינונים גבוהים אינה מומלצת.

 

חשוב לדעת שויטמין סי מגביר את ספיגת הברזל מהמזון ועל כן אכילת מזון עשיר בברזל כגון בשר לצד פלפל אדום שהינו ירק עשיר מאוד בויטמין סי, הינה מצויינת.

 

4. שתיית אלכוהול מחממת את הגוף

תחושת החמימות הנעימה שמתפשטת בגוף כשלוגמים מיין או וויסקי היא הדרך האולטימטיבית להתמודד עם קור? טעות. אלכוהול אינו מחמם כלל, למרות התחושה המבלבלת, הוא מקרר ואף עלול להקפיא למוות.

 

נכון, כששותים כל סוג של אלכוהול מתפשטת בגוף תחושה של חמימות, אך בפועל האלכוהול גורם להתרחבות של כלי הדם, כך שיותר דם זורם בכלי הדם כולל בכלי הדם ההיקפיים.

 

המשמעות היא שלמרות התחושה החמימה שאנו חשים, למעשה חום משתחרר מהגוף ויוצא החוצה כך שהגוף מאבד חום. מצב הקיצון הוא היפותרמיה: סיפורים רבים סופרו על חסרי הבית במדינות הקרות הנמצאים ללא רוח חיים כשבקבוק אלכוהול נמצא בידיהם.

 

5. קצב חילוף החומרים יורד בחורף

במהלך שנת החורף העמוקה אצל דובים, צרכי הגוף יורדים וביניהם חילוף החומרים - כך גופם משמר אנרגיה חיונית. אצל בני אדם לעומת זאת, לא קיימת שנת חורף, ולכן אין סיבה שחילוף החומרים יקבל תפנית חורפית.

 

הקילוגרמים העודפים שמגיעים בכל חורף לא קשורים לחילוף חומרים איטי, אלא פשוט לעובדה שאנחנו אוכלים יותר בחורף. בהחלט ייתכן שמדובר בשריד אבולוציוני של האדם שבימים הקרים היה חייב לעטות על עצמו שכבת שומן מבודדת כדי להתגונן מפני הקור, אלא שבימינו אכילה היא לרוב לא שאלה של הישרדות.

 

הקור, החשיכה המוקדמת והשעות הרבות בבית מוסיפים לתיאבון. יותר שעות חשיכה משמען שינויים ברמות המלטונין והסרוטונין המופרשים בגוף המשרים תחושת מלנכוליה קלה, המהווה טריגר לאיכלת פחמימות פשוטות, ובעיקר מתוקות. תוסיפו לזה את המחשבה שבחורף "מותר" כי רואים פחות עור חשוף וקיבלתם עודף משקל.

 

ביכולתנו לאכול באופן שבו לא נעלה במשקל בתקופת החורף, וזה לחלוטין תלוי בנו. גם במקרה הזה, שליטה בכמויות היא תוצר של הרגלי אכילה טובים ובריאים.

 

שירי נקש היא דיאטנית קלינית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אלכוהול אינו מחמם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים