שתף קטע נבחר
 

סרטן ריאה: 9 עצות להתמודדות עם המחלה

לרגל חודש המודעות לסרטן ריאה שחל החודש, מטופלים ובני משפחותיהם שחברים בקבוצת הפייסבוק "חברים לנשימה" של העמותה הישראלית לסרטן ריאה משתפים בעצות שנתנו להם את הכוח להתמודד

בשיתוף העמותה הישראלית לסרטן ריאה ואסטרהזניקה 

 

קשה לתאר במילים את הרגע שהאונקולוג מבשר למטופל שהוא חולה בסרטן ריאה. באותם רגעים העולם מתהפך והחיים משתנים מקצה לקצה. ההתמודדות עם סרטן ריאה – משלב האבחון דרך הטיפולים והריפוי – היא מאתגרת למטופל ולבני משפחתו. רבים בוחרים לחלוק את הקושי ולשאוב כוח ועידוד עם שותפי גורל.

 

לקבוצות התמיכה יש ערך מיוחד בעזרה למטופלים ומשפחותיהם בהתמודדות עם מצוקות רגשיות ושינויים בחיים, הנגרמים כתוצאה מגילוי המחלה. קהילה של חולי סרטן הריאה מעניקה את האפשרות לחולים ולבני משפחתם לשתף בידע ולהוות מקור חשוב לעצות, לתמיכה ולכתף שניתן להישען עליה ולשאוב תקווה במסע הארוך והמורכב.

 

לרגל חודש המודעות לסרטן ריאה שחל החודש, מטופלים ובני משפחותיהם שחברים בקבוצת הפייסבוק "חברים לנשימה" של העמותה הישראלית לסרטן ריאה משתפים במקורות הכוח שנתנו להם את התקווה להתמודד עם התקופה המורכבת והקשה.

 

תמיכה בזמן גילוי המחלה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תמיכה בזמן גילוי המחלה(צילום: shutterstock)

 

1. תחקרו את המחלה

אל תחששו ואל תתביישו לשאול שאלות. תבינו שאתם בפני תקופה עם המון אי ודאות וסימני שאלה ולכן חשוב ללמוד על המחלה ולקבל כמה שיותר פרטים. נסו לחפש חומרים, להתייעץ עם מומחים, להתעקש לקבל תשובות. תהפכו כל אבן כדי להבין את המושגים והמונחים. ידע הוא כוח וככל שיהיה לכם תמונה מלאה ורחבה, כך תוכלו לקבל החלטות בצורה מושכלת ונכונה. בנוסף, בחרו רופא מטפל שיש לכם חיבור אליו. זה חשוב לא פחות מהתרופה.

(להב סבג, 29, מלווה את שני הוריו שאובחנו כחולים בסרטן ריאה)

 

להב (  )
להב עם אביו. תלמדו את כל המונחים והמושגים

 

2. אל תסתפקו רק בחוות דעת אחת

למרות שקיבלתם המלצות לאונקולוג ועל אף שבתחושה שלכם אין צורך בייעוץ של רופא נוסף, כדאי – ואפילו מומלץ – לקבל יותר מחוות דעת אחת. טובים השניים מן האחד. רופאים שונים הם בעלי תפיסות טיפוליות שונות. פניה לייעוץ אצל אונקולוג נוסף אינה אמורה לגרום לתחושת אי נוחות. להפך, היא מאפשרת לכם לקבל פרספקטיבה רחבה על מנת שתוכלו לבחור את הפרוטוקול הטיפולי המתאים ביותר.

(איריס, 58, תל-אביב, אובחנה עם סרטן ריאה לפני כשנה וחצי, כיום מטופלת בטיפול ביולוגי וללא מחלה פעילה)

 

3. קבעו פעילות גופנית בלו"ז

הרבה פעמים החולה שחש ברע מעדיף לשכב במיטה או לנוח בספה ברוב שעות היממה. אבל למעשה, מצב זה יכול רק להחמיר את מצבו: הגוף נעשה חלש ומצב הרוח הולך ומדרדר. לכן מומלץ שהחולה והמלווים שלו יחליטו על מועדים קבועים לביצוע פעילות גופנית. אפשר לקבוע ששלוש פעמים בשבוע יוצאים מהבית ועושים הליכה של 20 דקות בכל פעם. אולי זה יהיה קשה בהתחלה, אולם פעילות גופנית יכולה לחזק את החולה. העובדה שהמטופל יוצא מפתח הבית ושואף אוויר עשויה גם לחזק אותו גם ברמה המנטלית. חשוב ליצור מסגרת זמנים קבועה ולא לוותר על פעילות גופנית מתונה.

(דניאל ברסלביץ', 32, ראשון-לציון, מלווה את חמותו, אינה סובול שחלתה לפני כחצי שנה)

 

4. גלו אופטימיות

אופטימיות היא באמת שם המשחק. גם ברגעים קשים אל תאבדו תקווה. מצאו לכם משהו שאתם אוהבים לעשות, שמרגיע אתכם והתמקדו בו. לאדם אחד עוזר ליטול סינר ולהיכנס למטבח ולבשל, לאחר לגנן ולטפח את הגינה. תשאבו כוחות מהסביבה שלכם, מעגל הקרובים התומך ולא פחות חשוב גם מהרופא המטפל שלכם. מערכת היחסים עם הרופא המטפל היא ציר משמעותי בהתמודדות עם המחלה. תקשורת אישית ואמון במטפל שלכם מעניקה המון כוחות להמשך הדרך. בנוסף, בשנים האחרונות המחקר והפיתוח של טיפולים ותרופות לסרטן ריאה תופסים תאוצה. ישנן יותר ויותר אופציות טיפוליות גם עבור חולים שעד לפני כמה שנים לא היה להם מענה.

(רמי מוצרי, 65, חולון, אובחן לפני שנתיים)

 

5. הצטרפו לקבוצת תמיכה

בחרו לכם קבוצה והצטרפו אליה. העמותה הישראלית לסרטן ריאה הקימה קבוצת פייסבוק ייעודית לחולים ובני משפחותיהם - "חברים לנשימה". בקבוצה אפשר למצוא הרבה עצות וטיפים של מטופלים ומלוויהם והרי אין חכם כבעל ניסיון. הצטרפות לקבוצה תאפשר לכם לקבל מענה לסוגיות במגוון רחב של תחומים - מתופעות לוואי של תרופות ועד המלצות להתמודדות יומיומית עם המחלה. בנוסף, הקבוצה משמשת כמעיין "קהילה סגורה" ולכן החברים בה יכולים לסייע ולתת כתף תומכת. מאות מטופלים ובני משפחותיהם מוציאים במקום אוזן קשבת ומקור לעידוד בשעות קשות ובתקופות מאתגרות.

(שני שילה, 48, רחובות, מייסדת ומנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה ומלווה את בעלה אלעד שחלה לפני שמונה שנים)

 

6. אבחון מדויק

המפתח להצלחת הטיפול: כיום ניתן לעשות אבחון מולקולרי על מנת לקבל תמונה מלאה על מאפייני הגידול הסרטני. תוצאות האבחון משמשות כמעיין "מצפן" עבור האונקולוג שיכול לקבל החלטות על אופן וצורת הטיפול. חלק מבדיקות האבחון נעשות במעבדה של בית החולים ולעיתים יש צורך גם בבדיקות רחבות, מפורטות ומדויקות יותר על מנת לאתר שינויים גנומיים בגידול הסרטני.

(יוסי שמש, 51, רמת-גן, אובחן לפני יותר משלוש שנים)

 

  (צילום: תמיר גרינשטיין)
יוסי שמש. להתעקש על אבחון מדויק(צילום: תמיר גרינשטיין)

 

7. אל תחששו מלבקש עזרה

הרבה פעמים התמודדות עם סרטן מלווה בפחד ובחשש. כל אדם מגיב באופן שונה אבל לכולם דרוש זמן להסתגל למציאות של המחלה. בחרו באחד מקרובי המשפחה ש"ינהל" את המחלה. המלווה יעזור לכם בכל ההליכים: בהיבטים הבירוקרטים, בקבלת ההחלטות בצמתים המרכזיים וכמובן הוא יהווה עבורכם משענת לתמיכה נפשית בשעות הקשות.

(דני פאר, 54, גבעתיים, ליווה את אביו לאון ז"ל)

 

8. איכות החיים חשובה ולא צריך להתפשר עליה

אל תהססו ודברו עם הרופא על תופעות הלוואי של התרופות ועל הסימפטומים של המחלה. חלק מהאנשים לא יחוו תופעות לוואי כלל, אך מאידך כל מטופל מגיב באופן שונה לטיפול שלו. חשוב לעדכן את הרופא על כל תסמין שאתם חשים ולא לחשוש לדבר איתו על כך. הרופא עשוי לרשום לכם תרופה שתסייע להקל על תופעת לוואי או לשנות במקרים מסוימים את המינון של התרופה שקיבלתם למחלה. כך תוכלו לשפר את הרגשתכם ולהתמודד עם המחלה באופן מיטבי. חשוב לזכור כי רוב תופעות הלוואי הן זמניות והן תחלופנה בתום הטיפולים, אך אין סיבה להתפשר על איכות חיים טובה גם לצד המחלה.

(סיוון לוי, 32, רחובות, מלווה את אביה, שאובחן לפני 4.5 שנים)

 

9. לנפש ולא רק לגוף

מומלץ לחולה ולמלווה שלו לקבל ייעוץ לא רק מהרופא, אלא גם מעובד סוציאלי או פסיכולוג. הטיפולים, אי הוודאות ושגרת החיים שמופרת יוצרים מציאות המצריכה הסתגלות שונה. מחקרים מצאו כי מצוקה נפשית בקרב חולי סרטן בשלב מתקדם של המחלה יכולה להוביל להשלכות שליליות על החולה ועל בני משפחתו. לכן חשוב לקבל טיפול וסיוע גם מגורמי בריאות הנפש. לא פעם הקושי קיים גם אצל המלווה של החולה וטיפול נכון בנושא מסייע לשני הצדדים לצאת מחוזקים יותר להמשך ההתמודדות. ישנם מגוון רחב של גישות וטיפולים ומצאו את מה שמתאים לכם ומשפר את הרגשתכם

(לבנה יצחק, 35, רמלה, ליוותה את אמה מרים ז"ל).

 

 

בתאריך ה-8.12.19 יתקיים הכנס השנתי של העמותה הישראלית לסרטן ריאה במלון דניאל בהרצליה. הכנס מיועד למטופלים ובני משפחותיהם ויכלול הרצאות בנושא התמודדות עם המחלה. לפרטים נוספים ולהרשמה לכנס

 

בשיתוף העמותה הישראלית לסרטן ריאה ואסטרהזניקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים