חמינאי נגד המפגינים: תומך בהחלטה על הדלק
המנהיג העליון תקף את המפגינים הזועמים שהציתו רכוש ציבורי: "חוליגנים". עשרות נעצרו בעימותים עם שוטרים, הגישה לאינטרנט הוגבלה
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי אמר הבוקר (יום א') שהוא תומך בהחלטה להעלות את מחירי הדלק ולהגביל את צריכתו, מהלך שעורר שורה של הפגנות במדינה שמתקשה להתמודד עם השלכות הסנקציות האמריקניות. חמינאי תקף את המפגינים הזועמים שהציתו רכוש ציבורי "בריונים" ו"חוליגנים" ואמרו ש"כל מוקדי הרשע נגדנו בעולם מריעים" בעקבות התסיסה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי דיווחים באיראן, לפחות שני בני אדם נהרגו וכמה נפצעו במהלך יומיים של הפגנות, בהן נראו נהגים חוסמים כבישים מהירים ואחרים תוקפים ומציתים רכוש ציבורי בערים ברחבי הרפובליקה האיסלאמית. אחד ההרוגים הוא שוטר שנפגע אתמול מירי בעימותים בעיר כרמאנשאה שבמערב איראן והלילה מת מפצעיו. ההפגנות התלקחו שעות בודדות לאחר שהוכרז ביום שישי בבוקר כי מחיר הדלק יעלה בכ-50% עבור 60 הליטרים הראשונים בכל חודש, וב-300% אחוז לכל ליטר נוסף.
המהלך אושר על ידי המועצה הגבוהה לתיאום כלכלי שהורכבה מהנשיא חסן רוחאני, יו"ר הפרלמנט וראש מערכת המשפט. "אני לא מומחה ויש דעות שונות אבל אמרתי שאם הם יקבלו החלטה, אני אתמוך בה", אמר חמינאי בנאום ששודר בטלוויזיה הממלכתית. "הם קיבלו החלטה בגיבוי חוות דעת של מומחה, ומטבע הדברים יש ליישם אותה".
חמינאי הוסיף כי "יש אנשים שבוודאי יתעצבנו מההחלטה הזו, אבל פגיעה והצתת רכוש זה לא דבר רגיל שאנשים היו עושים, אלה חוליגנים". חמינאי יצא גם נגד מתנגדי המשטר בחו"ל, אותם כינה "מרכזי רשעות העולם". "אני מבקש שאף אחד לא יעזור לפושעים האלה", אמר המנהיג העליון וקרא לאנשים להתרחק מאלה שמלבים את הפגנות הרחוב.
בעקבות ההפגנות הגבילו הרשויות את הגישה לאינטרנט. "הגישה לאינטרנט הוגבלה החל מאמש ולמשך 24 השעות הבאות", אמר היום גורם במשרד התקשורת שצוטט בסוכנות הידיעות האיראנית "איסנא". הוא הוסיף שההחלטה התקבלה על ידי המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן.
הגישה לאינטרנט הוגבלה אחרי שהטלוויזיה הממלכתית האשימה את "התקשורת העוינת" בניסיון להשתמש ב"פייק ניוז" ובסרטונים מזויפים במדיה החברתית כדי להגזים בדיווחים ולהציג את ההפגנות כ"גדולות ונרחבות".
40 מפגינים נעצרו הבוקר בעיר יזד שבמרכז המדינה לאחר עימותים עם המשטרה. הרשויות מסרו שהעצורים מואשמים בוונדליזם ורובם אינם מהאזור.
ההנהגה האיראנית רוצה למנוע שחזור של הפגנות הענק בסוף 2017, אז נהרגו 22 מפגינים במחאה ב-80 ערים ויישובים. מחר ידונו המחוקקים האיראנים בהעלאת מחירי הדלק. חלק מהמחוקקים אמרו שהם מכינים הצעה שתאלץ את השלטון לבחון שוב את ההחלטה.
ד"ר רז צימט, מומחה לענייני איראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי, אומר שההפגנות שפרצו ברפובליקה האיסלאמית בסוף השבוע הן החמורות ביותר מאז גל המחאה שפקד את איראן בסוף שנת 2017 ובתחילת 2018. לדבריו ההפגנות מקיפות עשרות ערים, אם כי לא ברור מה היקף המשתתפים בהן.
ד"ר צימט מדגיש כי בדומה לגל המחאה ההוא, שדעך לאחר כשבועיים, המחאה הנוכחית היא כלכלית במהותה, גם אם לעתים נשמעות בה קריאות נגד הנשיא רוחאני ואף נגד הפניית המשאבים מצד המשטר האיראני לתמיכה בסוריה, בעיראק ובארגוני הטרור.