אחדות, ממשלת מיעוט או בחירות: מדריך פוליטי לפלונטר
בעוד 14 שעות יפוג המנדט שניתן לגנץ להרכבת הממשלה - ואלו האפשרויות שנותרו לו. מה יקרה אם יודיע שהצליח להרכיב ממשלה אך לא יזכה באמון הכנסת, מה יתרחש ב-21 הימים אחרי שהמנדט נגמר ומתי ייערכו הבחירות השלישיות, אם אכן יתקיימו? כל השאלות שאפשר לענות עליהן כבר עכשיו
מה קורה עכשיו?
גנץ יכול להודיע לנשיא כי הצליח להרכיב ממשלה עד חצות - ולקבל את אמון הכנסת. בימים האחרונים נפגשו צוותי המשא ומתן של רשימתו עם נציגי ישראל ביתנו ונציגי העבודה-גשר במטרה להגיע לסיכומים בין הצדדים ולהתחיל בהרכבת הממשלה. האפשרויות המרכזיות שעליהן דיברו הן ממשלת אחדות עם הליכוד, ואולי גם בצירוף שאר מפלגות הימין, בהתאם למתווה הנשיא ריבלין. אפשרות אחרת היא ממשלת מיעוט בהשתתפות כחול לבן, המחנה הדמוקרטי, העבודה-גשר וישראל ביתנו, כשהרשימה הערבית המשותפת תתמוך בממשלה מבחוץ. בנוסף קיימת אפשרות לממשלת מיעוט כזו שתכלול רק את כחול לבן, ישראל ביתנו והעבודה גשר, כשהמחנה הדמוקרטי והרשימה המשותפת יתמכו מבחוץ.
מה זו ממשלת מיעוט?
כדי להקים ממשלה בישראל צריך לעבור ברוב קולות את הצבעת האמון במליאת הכנסת, לא משנה כמה ח"כים נוכחים בעת ההצבעה או כמה תומכים או נמנעים. ממשלת מיעוט היא כזו שמניין חברי הכנסת שנמצאים ברשימות שמרכיבות אותה הוא פחות מ-61. ממשלות כאלו בדרך כלל מקבלות תמיכה ממפלגות אופוזיציה שמזדהות עם ערכי הממשלה החדשה, אך החליטו שלא להיות חלק ממנה.
כבר היו בעבר בישראל ממשלות מיעוט, כך למשל ממשלתו השנייה של ראש הממשלה יצחק רבין הורכבה בהתחלה מ-62 ח"כים, אך אחרי שנה וחודשיים פרשה סיעת ש"ס מהקואליציה בעקבות ויכוחים על נושאי דת ומדינה והפכה את הממשלה לממשלת מיעוט. גם ממשלתו הראשונה של אריאל שרון הייתה ממשלת מיעוט בשלהי כהונתה, לאחר שסיעת העבודה-מימד פרשה מהקואליציה.
מה קורה אם גנץ מודיע שהרכיב ממשלה?
אם יו"ר כחול לבן יודיע לנשיא המדינה עד חצות כי הצליח להרכיב ממשלה - הצעד הבא הוא קבלת אמון מהכנסת. יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין צריך לקבוע ישיבה של המליאה בתוך שבוע ימים, שבה תבקש הממשלה את אמון הכנסת.
כדי שהממשלה תוכל להתחיל בתפקידה היא צריכה לקבל את תמיכתם של רוב חברי הכנסת שיהיו במליאה בעת ההצבעה. אם הממשלה החדשה לא תקבל את התמיכה הנדרשת, ישראל תעבור לניסיון השלישי להרכבת הממשלה - שלב 21 הימים, שבו כל חבר כנסת יכול לקבל את המנדט להרכבת הממשלה.
מה קורה אם גנץ לא מצליח להרכיב ממשלה?
כאמור, בחצות יפקע המנדט של גנץ וישראל נכנסת לראשונה בתולדותיה למצב שבו כל ח"כ יכול לקבל את המנדט. לפי החוק, 61 חברי כנסת יכולים להתאחד ולחתום על מכתב לנשיא המדינה, שבו הם מבקשים ממנו להטיל את המנדט על אחד מהח"כים, בתנאי שהוא הסכים.
הח"כ עליו ממליצים החברים יכול להיות כל אחד מחברי הכנסת הנוכחית – גם אלה שקיבלו את המנדט כמו ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ. אבל גם כאלה שאינם עומדים בראש רשימה יכולים לקבל את המנדט.
אם אכן תהיה הסכמה של 61 חברי כנסת על מועמד אחד, נשיא המדינה יעניק בתוך יומיים את המנדט לח"כ המאושר, שיצטרך להתחיל במשא ומתן בזק להרכבת הממשלה. לשם כך יינתנו לו שבועיים למשא ומתן, שלאחריהם, אם ייכשל, ישראל תצא למערכת בחירות שלישית ברציפות.
מתי יהיו הבחירות?
לפי החוק, אם בתוך 21 ימים לא הצליחו 61 חברי כנסת להגיש מועמד מוסכם להרכבת הממשלה, הבחירות ייערכו בתוך 90 ימים. החוק קובע שהבחירות תמיד נערכות ביום שלישי ולכן המועד המאוחר ביותר לקיום הבחירות הוא 10 במרץ 2020, שיוצא השנה על פורים. מסיבה זאת, ייתכן שהבחירות יוקדמו בשבוע וייערכו ב-3 במרץ 2020.
האם אפשר להקדים את ההכרזה על הבחירות?
כמו בכנסת הקודמת, גם עכשיו יכולה הכנסת להעביר חוק לפיזור הכנסת ולהקדים את הבחירות, ללא כל צורך לחכות לרגע האחרון או לכך שכל השלבים בתהליך ימולאו. לשם כך, צריך להשיג רוב של 61 חברי כנסת שיתמכו בחוק לפיזור הכנסת.