שתף קטע נבחר

 

משרד החינוך מעכב את הכסף, התוכנית שמסייעת לנוער להט"ב בסכנת סגירה

תוכנית חינוכית חשובה נוספת נפגעת בשל הפלונטר הפוליטי: אחרי "בית הספר של החגים" ו"חוג לכל ילד", גם ארגון חוש"ן - שמתנדביו פועלים בבתי הספר לקידום סובלנות כלפי הקהילה הגאה - לא קיבל את הכסף עבור הפעילות. ממשרד החינוך טרם נמסרה תגובה

 

 

מחאת הקהילה הגאה תל אביב (צילום: AP)
(צילום: AP)

משרד החינוך מעכב זה זמן רב העברת כספים לארגוני להט"ב הפועלים בבתי הספר - והמשך פעילותם נמצאת כעת בסכנה. כך נודע ל-ynet. הארגון המרכזי שספג עד כה את הפגיעה הקשה ביותר הוא חוש"ן (חינוך ושינוי), שמפעיל בבתי הספר סדנאות ושיעורים במטרה לקדם סובלנות כלפי הקהילה הגאה.

 

נציגת משרד העבודה והרווחה לזוג אבות גאים: "מי מכם האמא?"

 

במסגרת הפעילויות פוגשים התלמידים מתנדבים ומתנדבות מהקהילה שחושפים בפניהם את סיפורם האישי ומספרים, בין היתר, כיצד גילו את נטייתם המינית ואיך יצאו מהארון - והיא זוכה בשנים האחרונות להצלחה משמעותית.

 

בימים האחרונים קיבלו בעלי המניות בארגון הודעה חריגה על מצבו הקשה. "אנחנו רוצים וצריכים לשתף אתכם שאנחנו חווים סיטואציה משברית", כתב בהודעה עודד הרוניאן, יו"ר הדירקטוריון של הארגון. "בשל עיכוב בהרכבת הממשלה שגורר עיכוב בהעברת תקציבים של משרדי הממשלה לפרויקטים כמו שלנו, אנחנו עומדות במצב שבו התקציב לפעילויות בבתי הספר מעוכב ואין לנו כרגע ודאות אם ומתי יתחדש לשנה הקרובה".

  

מערכת החינוך מדירה את החד-מיניות    (צילום: אלי סגל)

מערכת החינוך מדירה את החד-מיניות    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בארגון הדגישו כי העיכוב לא קשור לכך שהארגון פועל בקהילת הלהט"ב. עוד נכתב כי "ההשלכות הישירות הן דחייה של פעילויות ואפילו ביטולים במערכת החינוך. אנחנו ממשיכים לקיים כמות מסוימת של פעילויות כסדרן – בעיקר על ידי מימון בהיקף מצומצם משמעותית ממה שהתכוננו אליו". בהמשך ציין הרוניאן כי "אנחנו משקיעים את כל כולנו בפתרון המצב" וכי בארגון פועלים "בצורה אינטנסיבית מול משרדי ממשלה וגורמים בכירים במשרד החינוך והאוצר".

 

החל משנת 2016 מתקצב משרד החינוך את פעילות הארגון במסגרת תקנה תקציבית ייעודית בשם "חינוך לסובלנות" (תקנה מספר 20-46-03-11, א"י). במסגרת התקצוב, זוכים בתי הספר, לרוב דרך רשתות החינוך, בתקצוב שמועבר אליהן לטובת רכישת הפעילויות מחוש"ן. בתקנה צוין כי "חינוך רגיש מגדר, והתייחסות ל'משפחות הקשת' (ילדים שגדלים במשפחות להט"ביות) הינו פן נוסף בהתייחסות המומלצת למוסד החינוכי מגיל החובה ועד י"ב".

 

בין היתר מצוין בהסבר על התקנה כי מטרתה "הגברת המודעות ומתן מענה לקשיים שעוברים מתבגרים להט"בים ובני משפחותיהם בתהליך היציאה מהארון" ו"הכרה של התלמידים והצוות החינוכי בעבודה שתופעת הלהט"בים אינה סטייה או מחלה". מטרה נוספת היא "פיתוח סובלנות ורגישות במערך הגנים ובתי הספר כלפי תלמידים החיים במשפחות הקשת".

 

היעדר התקצוב מצד המשרד הוא בבחינת מכה אנושה לפעילות הארגון. בשנת 2018 עמדו סך המקורות התקציביים שלו על 1,454,402 שקלים, כאשר מתוכם 801,878 שקלים הגיעו מהפעילות בבתי הספר, שאחוז ניכר ממנה ממומן מתוקף אותה תקנה תקציבית של משרד החינוך. בנוסף, בדיקת ההעברות התקציביות שבוצעו מהמשרד לבתי הספר לכמה מרשתות החינוך הגדולות מצביעה על עומק המשבר.

 

מצעד הגאווה הראשון בעיר נתניה (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)

על פי נתוני אתר התמיכות הממשלתי, בשנת 2018 משרד החינוך העביר סכום של 31,200 שקלים לרשת ברנקו וייס עבור קיום הפעילויות, 37,200 שקלים לרשת אורט ו-33,600 שקלים לרשת דרכא. בשנת 2019 לא נמצאו העברות תקציביות לרשתות הללו עבור קיום הפעילויות.

 

יש לציין כי זו לא התוכנית החינוכית הראשונה שנפגעת מפאת הקושי בהרכבת הממשלה ובהשלכות הפלונטר הפוליטי על תקצובי המשרדים. השנה, לאחר שנתיים שבהן סובסדה התוכנית "בתי הספר של החגים" על ידי משרד החינוך, צפויים ההורים לשלם מחירים מלאים עבור הפעילויות בבתי הספר במהלך חופשת חנוכה.

 

ארגון נוסף שצפוי להיפגע מהעיכוב בתקציבים הוא איגי - ארגון הנוער הגאה, שמפעיל אף הוא סדנאות ופעילויות בבתי הספר. "המציאות התקציבית פוגעת אנושות בפעילות העמותות", אומר עופר נוימן, מנכ"ל הארגון. "אנחנו נאלצים לנסות להפעיל מערכים חינוכיים בלי לדעת אם יהיה לנו איך לשלם עליהם. הפעילות של חוש"ן ושל איגי בבתי הספר מצילה חיים ואם היא תיפגע ותיאלץ להיסגר בעקבות המצב זו סכנה של ממש".

 

בנוסף, על אף שמרכז השלטון המקומי טען כי העניין נפתר, תוכנית "חוג לכל ילד" בצפון הארץ, שמסבסדת חוגים ושיעורי העשרה לתלמידים במתנ"סים המקומיים עלולה לספוג קיצוצים. גם תוכניות שמופעלות על ידי מט"ח ומספקות לתלמידים שיעורי עזר אינטרנטיים במגוון תחומים מצויה במשבר תקציבי חמור - ואפילו שכרם של הפסיכולוגים במרכזי החוסן בעוטף עזה עוכב במשך שלושה חודשים – מפאת מחסור בתקציבים.

 

בעבר טען משרד החינוך לקושי משמעותי בפתיחת השנה בחינוך המיוחד ובהפעלת הצהרונים מפאת היעדר תקציבים – ואולם בעיות אלו באו על פתרונן באופן זמני.

 

מחוש"ן נמסר בתגובה כי "צר לנו שבגלל שיקולים פוליטיים משרד האוצר עוצר פעילות חינוכית הכרחית. הפעילות של חוש"ן כארגון החינוך וההסברה של הקהילה הגאה בישראל, שהוכיחה את עצמה כמשפרת עמדות כלפי להט"ב ועידוד סובלנות, נפגעת באופן משמעותי מההחלטה לעכב את התקציב". מנכ"לית הארגון, תמר יהל, הוסיפה כי "לא ייתכן שבגלל חוסר יציבות פוליטית מאות אלפי בני ובנות נוער בישראל נותרים ללא מענה חינוכי בסוגיה הגאה, ולהט"בים מופקרים לאלימות ובריונות בבתי הספר"

 

ממשרד החינוך טרם התקבלה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אין תקציב לתוכנית בבתי הספר
צילום: AP
מומלצים