שתף קטע נבחר

בחירות בדיקטטורה האחרונה באירופה: 0 מושבים לאופוזיציה

מנהיג בלארוס אלכסנדר לוקשנקו, "הרודן האחרון באירופה", רוצה להתקרב למערב. תוצאות הבחירות לפרלמנט אתמול לא יעזרו לו. על ראשי האופוזיציה נאסר להתמודד, ומתנגדיו של לוקשנקו נשארו ללא ייצוג. משקיפים טוענים לזיופי קולות ומעצרים. בין הנבחרים לפרלמנט: "מיס בלארוס" בת ה-22

 

האופוזיציה בבלארוס לא זכתה באף מושב בפרלמנט בבחירות שנערכו אתמול. משקיפים בינלאומיים אומרים שהתוצאות לא הוסיפו כבוד לדמוקרטיה, במדינה שמנהיגה מכונה "הדיקטטור האחרון של אירופה".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

"הבחירות האלה הראו חוסר כבוד מוחלט להתחייבויות הדמוקרטיות", אמרה מרגריטה סדרפלד, ראש צוות הפיקוח מהארגון לביטחון ושיתוף פעולה אירופי (OSCE). במסיבת עיתונאים במינסק היא הזהירה כי יש סכנה שהבחירות לפרלמנט בבלארוס לא יהפכו ליותר מעניין פורמאלי. בלארוס, שהייתה חברה בברית המועצות, נשלטת מאז 1994 בידי אלכסנדר לוקשנקו. משקיפים מטעם האופוזיציה טענו להונאה בבחירות אתמול, ואמרו שההצבעה הייתה מלווה בעבירות רבות על חוקי הבחירות.

נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו בחירות ל פרלמנט  (צילום: AFP)
לוקשנקו בקלפי במינסק(צילום: AFP)

התוצאות הרשמיות שפורסמו היום הראו שהמפלגות שתומכות במנהיג לוקשנקו זכו בכל 110 המושבים בבית הנבחרים, הבית התחתון של הפרלמנט שמתנגדיו של לוקשנקו מגדירים כ"חותמת גומי". האופוזיציה, שהחזיקה בשני מושבים בבית הנבחרים, נשארה ללא ייצוג.

 

בלארוס מתרחקת מרוסיה ומחזרת אחרי ארה"ב

 

יותר ממחצית המחוקקים החדשים בפרלמנט הם עובדי מדינה, כולל פקידי השלטון ועיתונאים שעובדים בתקשורת הממלכתית. אחת הדמויות המסקרנות במושב החדש היא מריה וסילביץ' – "מיס בלארוס" לשנת 2018. וסילביץ', בת 22, התלוותה ללוקשנקו באירועים רבים בחודשים האחרונים.

מיס בלארוס מלכת יופי נבחרה ל פרלמנט בחירות (צילום: AFP)
בפרלמנט החדש: מיס בלארוס לשנת 2018(צילום: AFP)
 

לוקשנקו בן ה-65, "הרודן האחרון באירופה", פיקח על מערכות בחירות שלטענת המשקיפים הבינלאומיים לא היו הוגנות. בשנה הבאה יתקיימו בחירות לנשיאות בלארוס. אתמול, בקלפי, אישר לוקשנקו שהוא יתמודד על כהונה נוספת. בבחירות ב-2015 זכה ב-84% מהקולות.

 

לאחרונה מנסה לוקשנקו להתקרב למערב, ואמר שברור לו שארצות המערב יעקבו אחר הבחירות לפרלמנט. הוא התעקש שהמילה האחרונה היא של העם בבלארוס. "אנחנו מקיימים את ההצבעה הזאת במדינה שלנו למען העם שלנו, כדי לשפר את המצב, ואנחנו מבצעים אותה כמו שאנחנו מבינים", אמר.

סופרים קולות בחירות ל פרלמנט בלארוס קלפי ב מינסק (צילום: EPA)
סופרים קולות בבלארוס(צילום: EPA)

סופרים קולות בחירות ל פרלמנט בלארוס קלפי ב כפר קרבה (צילום: AFP     )
(צילום: AFP )

סופרים קולות בחירות ל פרלמנט בלארוס קלפי ב מינסק (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

למי שמתנגד לדרכו של לוקשנקו לא נשארו הרבה ברירות בקלפיות. בלארוס אסרה על ראשי האופוזיציה, ועל שני חברי הפרלמנט הבודדים שמתנגדים למנהיג, להתמודד בבחירות.

 

ניקולאי קוזלוב, ראש מפלגת האופוזיציה "החזית האזרחית המאוחדת", יהיה מחוץ לפרלמנט הקרוב. הוא אמר שתוצאות הבחירות זויפו, ושהשלטון אישר רק ל-37 מ-54 המועמדים של המפלגה שלו להתמודד. "הזיופים הציניים והמבישים של הרשויות לא משאירים לאנשים בחירה – הם גורמים להם לצאת לרחוב", אמר ל-AFP.

מצביעים בחירות ל פרלמנט בלארוס מינסק (צילום: EPA)
חיילים בקלפי במינסק(צילום: EPA)
 

מפלגות האופוזיציה דיווחו על שלל עבירות על חוקי הבחירות – כולל נציגים של השלטון שמנפחים את מספר הקולות. "מערכת זיוף הבחירות בבלארוס הגיעה לדרגת שלמות", אמר הפרשן פאבל אוסוב. "אף אחד לא מצביע, אף אחד לא סופר את הקולות – אבל יש תוצאות שאף אחד לא יכול להתמודד איתן". לפי הרשויות שיעור ההצבעה בבחירות הגיע ל-77%. מבין 6.8 בעלי זכות הבחירה 35% השתתפו בהצבעה המוקדמת.

 

קוריאן יונקר, ראש צוות הפיקוח של הלשכה למוסדות דמוקרטיים וזכויות אדם ב-OSCE, אמרה כי במהלך קמפיין הבחירות הייתה אווירה "מפחידה", שכללה "מעצרים זמניים של חלק ממועמדי האופוזיציה".

מצביעים בחירות ל פרלמנט בלארוס מינסק (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מצביעים בחירות ל פרלמנט בלארוס מינסק (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מצביעים בחירות ל פרלמנט בלארוס כפר ארדאשי (צילום: AFP     )
(צילום: AFP )
 

בחודשים האחרונים מנסה השליט לוקשנקו להתקרב לארצות המערב, על רקע מתיחות ביחסים עם בעלת הברית הגדולה רוסיה. במערב מותחים במשך השנים ביקורת גדולה על מצב הדמוקרטיה וזכויות האדם בבלארוס. החודש הגיע לוקשנקו לביקור נדיר במערב אירופה. הוא נפגש בווינה עם ההנהגה האוסטרית, ואמר שהוא רוצה שהאיחוד האירופי יהיה "שיתוף פוליטי ועסקי חשוב" של מדינתו.

 

באוגוסט אירח לוקשנקו במינסק את ג'ון בולטון, שאז עדיין היה היועץ של דונלד טראמפ לביטחון לאומי. לאור היחסים עם ולדימיר פוטין אמר לוקשנקו שהוא מוכן "לפתוח דף חדש" ביחסים עם וושינגטון.

נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו בחירות ל פרלמנט  (צילום: רויטרס )
(צילום: רויטרס )

רוסיה נחשבת לספקית המשאבים העיקרית של בלארוס, אך היחסים בין המדינות הידרדרו בעקבות מחלוקות בנושאי סחר. לוקשנקו בעבר הצליח "לכופף" את מוסקבה כשחיזר אחרי המערב. הפגישה שלו עם בולטון, אולי, היא עוד צעד טקטי שנועד לקבל ויתורים מרוסיה.

 

רוסיה מעוניינת לשמור על יחסים קרובים עם בלארוס ועל השפעתה במדינה השכנה. בשנת 1997 חתמו שתי המדינות על "אמנת איחוד" שביססה את הקשרים ההדוקים ביניהן, אך לא הפכו למדינה אחת. לוקשנקו אמר ששתי המדינות יכולות לחזק את הקשר הכלכלי, אבל רוצה שבלארוס תישאר עצמאית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לוקשנקו בקלפי במינסק
צילום: AFP
מומלצים