המחאה באיראן נמשכת: "מחר זה ייגמר"
איראן נחושה לסיים את גל המחאה נגד השלטון, ומשמרות המהפכה הזהירו את המתפרעים מתגובה מוחצת. דיווחים על 12 הרוגים לפחות בהפגנות, 100 סניפי בנק הוצתו. הממשלה מסרה שמפגינים חטפו שוטרים וחיילים
משמרות המהפכה של איראן הזהירו היום (ב') שאם ההפגנות נגד השלטון לא ייפסקו המפגינים יספגו תגובה "מוחצת". "במידת הצורך ננקוט צעד נחרץ ומהפכני נגד כל מהלך שימשיך להפריע לשקט ולביטחון העם", מסרו משמרות המהפכה. במשמרות המהפכה, כמו המנהיג העליון עלי חמינאי, טוענים שמעורבות זרה גרמה למהומות. "האויבים המושבעים והמרושעים של איראן מנסים שוב לזרוע מחלוקת", אמרו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מיום שישי נערכות הפגנות ברחבי איראן. תחילה מחו המפגינים בעיקר על ההחלטה להעלות את מחירי הדלק. בהמשך המחאה הפכה לפוליטית, והמפגינים דורשים שההנהגה תתחלף. לפי התקשורת הממלכתית לפחות 100 סניפי בנקים הוצתו, וגם עשרות בניינים ומכוניות עלו באש. כוח המתנדבים של משמרות המהפכה, בסיג', נשלח לעזור לשוטרים ברחובות.
איראן מקפידה שלא לדווח בהרחבה על ההתפתחויות בגל המחאה. במקרה חריג אמר היום דובר הממשלה, עלי רביעי, שמפגינים חטפו שוטרים וחיילים ומחזיקים אותם כבני ערובה, אך לא הוסיף פרטים. רביעי אמר שמפגינים רעולי פנים שמתפרעים רעולי פנים נוקטים אלימות קשה, "ומקצועית מאוד". כמו גורמים איראנים אחרים גם הוא אמר שגל ההפגנה דועך, וייגמר בקרוב.
"יש עדיין התקהלויות בכמה ערים ובכמה מחוזות. מה שאני יכול לומר לכם זה שההתקהלויות ירדו ב-80% בהשוואה לאתמול. נותרו רק כמה בעיות קטנות נשארו, ועד מחר או מחרתיים לא יהיו התפרעויות חריגות", אמר דובר הממשלה. המפקד של כוח הבסיג' אמר שראשי המחאה נעצרו, ולא הוסיף פרטים.
ההיקף ההפגנות, העצורים והנפגעים בגל המחאה לא לגמרי ברור. איראן ניתקה את האינטרנט במטרה לשבש את המחאה ולעצור את העלאת הסרטונים שמתעדים מהומות ברחובות. חלק מהסרטונים, שאינם מאומתים, כוללים גם חילופי אש בין השוטרים למפגינים. מדובר בגל המחאה הגדול באיראן מאז סוף דצמבר 2017, אז הפגינו נגד השלטון ביותר מ-80 ערים ויישובים. 22 בני אדם נהרגו באותן הפגנות.
למרות ההגבלות על האינטרנט הצליחו חלק מהאיראנים להעלות לרשת סרטונים שמתעדים שוטרים יורים גז מדמיע כדי לפזר את ההפגנות. הרשויות מסרו שכמה מפגינים ואנשי כוחות הביטחון נהרגו ושבסביבות אלף "מתפרעים", חלקם חמושים באקדחים וסכינים, נעצרו. ההנהגה האיראנית משתוקקת לשים סוף לגל ההפגנות, כדי לא לספק תחמושת לארצות המערב – במיוחד לארה"ב – שמותחות ביקורת על ההנהגה האיראנית וטוענת שהיא מושחתת ולא אחראית למעשיה.
סוכנות הידיעות IRNA דיווחה שמניין ההרוגים בעימותים בין מפגינים לשוטרים עלה היום לחמישה בני אדם. רשת BBC דיווחה על 12 הרוגים לפחות בגל המחאה, וציינה שדיווחים לא רשמיים מציינים שמניין הקורבנות גבוה בהרבה. סוכנות הידיעות "פארס" דיווחה ששני חיילים ממשמרות המהפכה, ועוד שני מתנדבים מכוח בסיג', נהרגו היום בעימותים במערב טהרן.
"פארס", שמקורבת למשמרות המהפכה, מסרה אתמול שיותר מ-87 אלף איש יצאו לרחובות בעשרות ערים ויישובים. ב"פארס" אמרו שאלף מפגינים נעצרו, כך לפי גורמי ביטחון. מוחמד ג'וואד אזארי ג'הרומי, שר התקשורת המודיעין והטכנולוגיה, אמר שההנהגה מקווה שההפגנות יסתיימו והורתה להחזיר את האינטרנט. "אני עובד על חיבור האינטרנט. אני מודע לצער של האנשים על ההשבתה", אמר השר.
המשטר האיראני חושש שהפגנות מתמשכות יערערו את הלגיטימיות שלו. נשיא איראן חסן רוחאני אמר שההחלטה להעלות את מחירי הדלק תסייע לכ-60 מיליון עניים, במדינה שנמצאת במצב כלכלי קשה במיוחד. גורמים במשטר מעריכים שבסופו של דבר העלאת מחירי הדלק תשרת את השלטון, לקראת הבחירות לפרלמנט בפברואר. "60 מיליון איש שיקבלו כסף כתוצאה מהעלאת מחירי הדלק בפירוש ייצאו להצביע. הכלכלה היא נושא מרכזי עבור איראנים רבים", אמר לרויטרס גורם איראני בכיר. הוא הסביר שהחשש הגדול של השלטון הוא אחוז הצבעה נמוך בבחירות.
בארה"ב גינו את השימוש בכוח נגד מפגינים באיראן, ואת ההחלטה לנתק לאזרחים את האינטרנט. שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, התייחס היום לתמיכה של הממשל האמריקני בהפגנות. "משטר שמונע אוכל ותרופות מאזרחים פשוטים, כולל קשישים וחולים, באמצעות טרור כלכלי (הסנקציות אחרי פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין), לא יכול להתחמק מכך באמצעות הטענה שהוא תומך בעם האיראני", אמר השר.