שתף קטע נבחר

נתניהו על החלטת ארה"ב לגבי ההתנחלויות: "תיקון עוול היסטורי"

לאחר הודעת מזכיר המדינה פומפאו על ריכוך עמדת וושינגטון ביחס להתנחלויות - בישראל מברכים. "מודים לנשיא טראמפ על עמידתו לצד יסודות האמת והצדק", נמסר מלשכת רה"מ. גם יו"ר כחול לבן גנץ בירך

 

 

 

בישראל בירכו הערב (שני) על החלטת ארצות הברית לרכך את עמדתה לגבי ההתנחלויות ביהודה ושומרון. מלשכתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נמסר: "הממשל האמריקני דחה היום באופן ברור את הטענה השקרית שההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון מנוגדת ביסודה למשפט הבינלאומי. ארצות הברית אימצה מדיניות חשובה שמתקנת עוול היסטורי. המדיניות הזו מכירה בכך שהעם היהודי אינו זר ביהודה ושומרון. זכותנו על יהודה ושומרון נובעת בראש ובראשונה מהקשר ההיסטורי רב השנים של עמנו לארץ ישראל".

 

עוד נמסר מלשכת רה"מ: "מדיניות הנשיא טראמפ צודקת גם בטענה שאלו שמערערים על חוקיות ההתיישבות הישראלית ביו"ש - לא רק שלא מכירים באמת ההיסטורית ובמציאות בשטח, אלא גם מעכבים כל אפשרות למשא ומתן ישיר לשלום. קביעת חוקיות ההתיישבות ביהודה ושומרון היא עניין לבתי המשפט בישראל ולא לבתי דין בינלאומיים מוטים. מערכת המשפט הישראלית הוכיחה את עצמה בנושא, ותמשיך להיות המקום הראוי ביותר לפסוק בעניינים אלה".

ישיבת ממשלה (צילום: אוהד צויגנברג)
נתניהו: מוכנים למו"מ, לצד שמירה על ההתיישבות(צילום: אוהד צויגנברג)
 

"את המחלוקת בין מדינת ישראל לשכניה הפלסטינים ניתן לפתור בתהליך של משא ומתן, ולא באמצעות פסיקות בינלאומיות פסולות. מדינת ישראל מוכנה לקיים משא ומתן לשלום עם הפלסטינים, וזאת לצד שמירה על ההתיישבות ביהודה ושומרון".

 

בהודעה נכתב עוד: "אנו מודים לנשיא טראמפ, למזכיר המדינה פומפאו ולממשל האמריקני על עמידתם האיתנה לצד יסודות האמת והצדק. אנו קוראים למדינות נוספות לעמוד לצד ישראל ולצד השלום ולאמץ את עמדתה החשובה של ארה"ב".

 

 

שר החוץ ישראל כץ בירך אף הוא על המהלך והודה לממשל בוושינגטון: "אין עוררין על זכותו של עם ישראל בארץ ישראל. אני רוצה להודות על תמיכתו העקבית והאיתנה של ממשל טראמפ בישראל ואת מחויבותו להמשך קידום היחסים בין העמים וליצירת מזרח תיכון של שגשוג ויציבות. הודעה חשובה זו היא מענה הולם להחלטת בית הדין האירופאי נגד ההתיישבות היהודית וניסיונות החרם נגד מדינת ישראל".

 

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין אמר כי "הודעת הממשל האמריקני היא ניצחון ישראלי מובהק אל מול פסק הדין השערורייתי של בית הדין האירופי שהורה על סימון מוצרים של יהודים בלבד. זהו צדק היסטורי ומוסרי ממדרגה ראשונה, שמחזק את ישראל".

ישיבת ממשלה (צילום: אוהד צויגנברג)
סמוטריץ': "ארה"ב עשתה צדק היסטורי"(צילום: אוהד צויגנברג)
 

שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי-האיחוד הלאומי) מסר: "תודה ענקית לידידתנו הגדולה ארה"ב על העמידה לצד ישראל. ארה"ב עושה היום צדק היסטורי".

 

ראשי כחול לבן הצטרפו לברכות. יו"ר המפלגה בני גנץ, המחזיק במנדט להרכבת הממשלה, מסר: "ההחלטה מצביעה שוב על עמידתו האיתנה של הממשל האמריקני לצד ישראל, ומחויבותו לביטחון ועתיד המזרח התיכון כולו. גורלם של היישובים והתושבים ביהודה ושומרון צריך להיקבע בהסדרים העומדים בדרישות הביטחון ושיוכלו לקדם את השלום". משה יעלון אמר: "טוב שמה שהיה ברור לנו מאז ומתמיד מקבל גושפנקא שכזו. אין עם כובש בארצו!".

ישיבת הסיעה של כחול לבן (צילום: אלעד מלכה)
גנץ: ההחלטה מצביעה על עמידת ארה"ב לצד ישראל(צילום: אלעד מלכה)
 

גם הנהגת המתנחלים חגגה את הכרזת ארה"ב. "זהו יום היסטורי. המוסר והצדק ניצחו - גם המעצמה הגדולה בעולם אומרת בפירוש שארץ ישראל שייכת לעם ישראל, ולב הארץ הוא לא שטח כבוש", אמר ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן.

 

ראשי המתנחלים קראו לנצל את ההכרזה כהזדמנות לספח את שטחי יו"ש. "לצד הברכות, תורה של ישראל לעשות מעשה ולנצל את הפלטפורמה המדינית והמשפטית להחלת החוק הישראלי ביו"ש לאלתר", אמר ראש דסק החוץ של מועצת יש"ע, עודד רביבי. ראש המועצה האזורית בנימין, ישראל גנץ, אמר: "עכשיו הגיעה העת שממשלת ישראל תכריז על החלת הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון".

 

בשמאל, מנגד, הסתייגו מהחלטת ארה"ב. יו"ר העבודה-גשר, ח"כ עמיר פרץ, אמר כי "את מחירי הסכסוך משלמים דורות של ישראלים. הוא בעיה אסטרטגית ישראלית ולא אמריקנית. הקביעה כי ההתנחלויות הן חוקיות תתן לגיטימציה למיליוני פלסטינים לדרוש אזרחות ושוויון זכויות מלא. זה או שתי מדינות או מדינה אחת לא ציונית ולא יהודית. אין אפשרות שלישית".

 

יו"ר סיעת העבודה-גשר ח"כ איציק שמולי אמר כי ההכרזה "עומדת בסתירה מוחלטת לאינטרס הלאומי והביטחוני שלנו, שכן הכשרת ההתנחלויות מובילה לסיפוח שמשמעותו אובדן הרוב היהודי או הצביון הדמוקרטי של המדינה - ובשני המקרים מדובר באסון".

איציק שמולי (צילום: עידן ארבל)
שמולי: ההחלטה מנוגדת לאינטרס הביטחוני שלנו(צילום: עידן ארבל)
 

יו"ר המחנה הדמוקרטי ניצן הורוביץ אמר: "הודעת ארצות הברית שגויה ומזיקה. ההתנחלויות הן מכשול מרכזי להסדר ולשלום. הן בלתי חוקיות לפי כל הגדרה משפטית בינלאומית וגם פוגעות באינטרס הישראלי וכמובן בפלסטינים". לדבריו, "ארה"ב היתה צריכה לקרוא להפסקת הבניה בהתנחלויות ולחידוש מיידי של תהליך השלום".

 

יו"ר הרשימה המשותפת, איימן עודה, אמר: "אף שר חוץ לא ישנה את העובדה שההתנחלויות נבנו על אדמה כבושה, שעליה תוקם מדינה פלסטינית עצמאית לצד מדינת ישראל".

איימן עודה (צילום: אבי מועלם)
עודה: לא ישנו את העובדה שההתנחלויות נבנו על אדמה כבושה(צילום: אבי מועלם)
 

בארגון "בצלם" אמרו כי "עמדתו המופרכת של ממשל טראמפ אינה רק אור ירוק למפעל ההתנחלויות הבלתי חוקי, אלא גם להפרות נרחבות של זכויות האדם בכל רחבי העולם באמצעות מחיקת המשפט הבינלאומי. בכך, מחזיר ממשל טראמפ את העולם יותר משבעים שנה לאחור, לימי סוף מלחמת העולם השנייה, שרק אז - ובעקבותיה - הבין העולם מה יכול להתרחש בהעדר הגנות כלשהן".

 

מזכיר המדינה פומפאו הודיע הערב על ביטולה של חוות דעת משפטית של מחלקת המדינה מ-1978, שקבעה כי ההתנחלויות ביהודה ושומרון הן התנחלויות אזרחיות בשטחים כבושים - דבר שמנוגד לחוק הבינלאומי. על פי ההכרזה, ממשל טראמפ סבור ששאלות משפטיות בעניין ההתנחלויות הן עניין של בתי המשפט בישראל. עם זאת, פומפאו הבהיר כי אין שינוי מבחינת ארה"ב במעמד של הגדה המערבית כולה: "נשאיר את המעמד של הגדה המערבית לדיון בין הישראלים לפלסטינים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים