שתף קטע נבחר

היוזמים, הזרז והמשמעות: מאחורי הקלעים של הצהרת פומפאו

יוזמת השגרירים פרידמן ודרמר הסתיימה בהכרזת פומפאו ולפיה ההתנחלויות לא מנוגדות לחוק הבינ"ל - שינוי הפרשנות המשפטית מימי ממשל קרטר. ההחלטה סמלית אך משמעותית - וגם צעד נוסף של טראמפ למחוק את מורשת אובמה. ההחלטה האירופית לסמן תוצרת התנחלויות עמדה ברקע, למשבר הפוליטי בישראל אין כנראה קשר לעיתוי

  

 

"אור ירוק" להרחבת ההתנחלויות ולסיפוח? ההצהרה הדרמטית של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו שלפיה ההתנחלויות אינן מנוגדות לחוק הבינלאומי, מהווה ריכוך משמעותי של עמדת הממשל האמריקני בנוגע לסוגיה הנפיצה. אותה הכרזה - שהציתה זעם בקרב הפלסטינים - באה בתום תהליך שהתנהל מאחורי הקלעים של הממשל האמריקני בחודשים האחרונים, ואותו יזמו שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן ושגריר ישראל בארה"ב רון דרמר.

 

מדובר בהחלטה בעלת משמעות סמלית, שסביר שלא תתקבל על-ידי רוב הקהילה הבינלאומית שרואה בהתנחלויות בלתי-חוקיות; אך היא החלטה שעשויה להיתפס בישראל כמתן אור ירוק הן להרחבת ההתנחלויות והן למהלכים של סיפוח של שטחים בגדה המערבית - שמהם נמנעו ממשלות ישראל מאז שנת 1967. הצהרת פומפאו באה גם בהמשך לצעדים קודמים של ממשל טראמפ, כגון ההכרה בירושלים כבירת ישראל, העברת השגרירות לירושלים, סגירת משרדי אש"ף בוושינגטון, פגיעה קשה בתקציבי הסיוע לפלסטינים וההכרה ברמת בריבונות ישראל ברמת הגולן.

מעלה אדומים  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ממשל טראמפ שם לו למטרה, בנושאים רבים, למחוק את מורשתו של קודמו בתפקיד, ברק אובמה, בעניין הסכסוך הישראלי-פלסטיני - ששיאה בהחלטת מועצת הבטחון 2334 שלפיה ההתנחלויות הישראליות בשטחים שנכבשו ב-1967 בגדה המערבית ובמזרח ירושלים אינן חוקיות. ארה"ב הייתה מיוזמיה ולא הטילה עליה וטו.

 

אמש (ב') אמר גורם מדיני כי ראש הממשלה בנימין נתניהו עסק בנושא גם כן זה כמה חודשים וכי ההחלטה נעשתה גם בתיאום עם המועצה לביטחון לאומי והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט וצוותו, העוסק במשפט בינלאומי. נתניהו עצמו שוחח עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ והודה לו על ההצהרה, שלדבריו תיקנה "עוול היסטורי", בדומה להכרתו בגולן כשטח ישראלי, והעברת השגרירות האמריקנית לירושלים.

 

הזרז: ההחלטה האירופית לסמן תוצרת התנחלויות

המאמץ העיקרי היה לשכנע את המשפטנים של משרד החוץ האמריקני לבצע שינוי בפרשנותם על העמדה המשפטית של המשרד משנת 1978, שגובשה על ידי היועץ המשפטי של ממשל קרטר דאז, הרברט הנסל (מסמך הנסל). החלטת בית הדין האירופי לצדק בלוקסמבורג, שקבעה כי יש לחייב את כל מדינות האיחוד האירופי לסמן את תוצרת ההתנחלויות - היוותה זרז משמעותי לעיתוי ההצהרה.

 

כמו כן, ההחלטה עלולה להקשות עוד יותר על הסיכויים לפריצת דרך בין ישראל והפלסטינים, שממילא נמצאים במבוי סתום עמוק. היא גם עלולה להקשות על כוונת הממשל להציג את "עסקת המאה", שנדחית כבר חודשים ארוכים בשל המצב הפוליטי בישראל - אך גם בשל סרבנותם של הפלסטינים לדון עליה. עם זאת, גורמים בכירים בישראל אומרים כי אין קשר בין ההחלטה של הממשל לבין המשבר הפוליטי בישראל וכי אין לראות בה ניסיון של טראמפ לסייע לנתניהו להקים ממשלה - הגם שנתניהו עשוי להציג אותה כהישג שלו.

מייק פומפאו:
למחוק את מורשת אובמה. פומפאו, הערב(צילום: רויטרס)

בפתח דבריו סקר פומפאו את עמדות הממשל האמריקני לאורך השנים כלפי המעמד החוקי של ההתנחלויות: "עמדות הממשל כלפי ההתנחלויות לא היו עקביות במשך עשרות שנים. ב-1978 קבע ממשל קרטר קטגורית שהקמת התנחלויות אזרחיות בידי ישראל מנוגדת לחוק הבינלאומי, ואולם בשנת 1981 הנשיא רייגן לא הסכים עם עמדה זאת וציין שהוא לא האמין שהתנחלויות בלתי חוקיות.

 

"ממשלים קודמים קבעו שבנייה לא מרוסנת בהתנחלויות יכולה להוות מכשול לשלום, אבל הכירו בתבונה שאף עמדה משפטית לא מקדמת את השלום. עם זאת, בדצמבר 2016, בסוף ימי ממשל אובמה, מזכיר המדינה קרי שינה את עשרות שנים של גישה דו מפלגתית זהירה בכך שאישרר בפומביות את חוסר החוקיות של ההתנחלויות".

 

פומפאו הדגיש כי לאחר שהממשל הנוכחי למד בזהירות את הההיבטים המשפטיים המשפטי - הוא החליט להיצמד לעמדת רייגן. "הקמת התנחלויות בגדה המערבית אינה מנוגדת לחוק הבינלאומי", הוסיף - והדגיש כמה אלמנטים בעמדת ממשל טראמפ כלפי ההתנחלויות:

 

ארה"ב מכירה בהחלטות משפטיות ישראליות כלפי התנחלויות ספציפיות.

ארה"ב לא מביעה כל עמדה לגבי המעמד החוקי של כל התנחלות כשלעצמה.

בתי המשפט בישראל אישרו את החוקיות של חלק מההתנחלויות וקבעו שאחרות אינן חוקיות.

ארה"ב לא קובעת או משפיעה מראש על המעמד הסופי של הגדה המערבית ולא יוצרת כל מכשול משפטי להחלטה שתוצג במשא ומתן.

החלטת ארה"ב לא משפיעה או משליכה משפטית על המצב בכל מקום אחר בעולם.

 

פומפאו הוסיף ואמר כי "הגישה שלפיה התייחסות להקמת התנחלויות אזרחיות כמנוגדת לחוק הבינלאומי לא עבדה. היא לא קידמה את השלום. האמת היא שלא יהיה פתרון משפטי לסכסוך ולטיעונים מי צודק או לא. החוק בינלאומי לא יביא שלום. זה עניין פוליטי מורכב שניתן לפתור אותו רק במשא ומתן בין ישראל והפלסטינים. ארה"ב נותרה מחויבת לעזור לקדם שלום ואעשה הכול כדי לקדם זאת. כמו כן, ארה"ב מעודדת את הישראלים והפלסטינים לפתור את המעמד של התנחלויות ישראליות בכל הסדר קבע. אנו מעודדים את שני הצדדים למצוא פתרון שמגן על השלום ורווחתם של פלסטינים וישראלים".

 

 

נתניהו: "ארה"ב אימצה מדיניות חשובה שמתקנת עוול היסטורי"

בתגובה על הצהרת פומפאו, מסרו בלשכת ראש הממשלה כי "הממשל האמריקני דחה באופן ברור את הטענה השקרית שלפיה ההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון מנוגדת ביסודה למשפט הבינלאומי. ארצות הברית אימצה מדיניות חשובה שמתקנת עוול היסטורי. המדיניות הזו מכירה בכך שהעם היהודי אינו זר ביהודה ושומרון. זכותנו על יהודה ושומרון נובעת בראש ובראשונה מהקשר ההיסטורי רב השנים של עמנו לארץ ישראל. מדיניות הנשיא טראמפ צודקת גם בטענה שאלו שמערערים על חוקיות ההתיישבות הישראלית ביו"ש - לא רק שלא מכירים באמת ההיסטורית ובמציאות בשטח, אלא גם מעכבים כל אפשרות למשא ומתן ישיר לשלום".

 

עוד נמסר מלשכת ראש הממשלה: "קביעת חוקיות ההתיישבות ביהודה ושומרון היא עניין לבתי המשפט בישראל ולא לבתי דין בינלאומיים מוטים. מערכת המשפט הישראלית הוכיחה את עצמה בנושא, ותמשיך להיות המקום הראוי ביותר לפסוק בעניינים אלה. את המחלוקת בין מדינת ישראל לשכניה הפלסטינים ניתן לפתור בתהליך של משא ומתן, ולא באמצעות פסיקות בינ"ל פסולות. מדינת ישראל מוכנה לקיים משא ומתן לשלום עם הפלסטינים, וזאת לצד שמירה על ההתיישבות ביהודה ושומרון. אנו מודים לנשיא טראמפ, למזכיר המדינה פומפאו, ולממשל האמריקני על עמידתם האיתנה לצד יסודות האמת והצדק. אנו קוראים למדינות נוספות לעמוד לצד ישראל ולצד השלום ולאמץ את עמדתה החשובה של ארה"ב".

 

שר החוץ ישראל כ"ץ אמר בתגובה: "אני מקבל בברכה את הודעת מזכיר המדינה האמריקאי בדבר חוקיות ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון . אין עוררין על זכותו של עם ישראל בארץ ישראל. אני רוצה להודות על תמיכתו העקבית והאיתנה של ממשל טראמפ בישראל ואת מחויבותו להמשך קידום היחסים בין העמים וליצירת מזרח תיכון של שגשוג ויציבות. הודעה חשובה זו היא מענה הולם להחלטת בית הדין האירופאי נגד ההתיישבות היהודית וניסיונות החרם נגד מדינת ישראל".

 

"יו"ר כחול לבן, רא"ל (מיל') בני גנץ, הגיב גם הוא: "אני מברך את הממשל האמריקני על ההצהרה החשובה, המצביעה שוב על עמידתו האיתנה לצד ישראל ומחויבותו לביטחון ועתיד המזרח התיכון כולו. גורלם של היישובים והתושבים ביהודה ושומרון צריך להיקבע בהסדרים העומדים בדרישות הביטחון ושיוכלו לקדם את השלום. הסדרים שישרתו את שני הצדדים, וישקפו גם את המציאות בשטח".

 

השר לנושאים אסטרטגיים גלעד ארדן אמר: "אני מברך על ההחלטה האמיצה של הממשל האמריקני. ההכרזה הצפויה של ממשל טראמפ היא בעלת חשיבות היסטורית והיא תסייע לנו לבלום ולסכל מתקפות חרם כנגד ישראל הממוקדות ביהודה ושומרון. לאחר שינוי עמדת ארצות הברית מתבקש שהממשלה תאשר סוף סוף את דו״ח אדמונד לוי ז״ל ,שהכיר גם הוא בחוקיות ההתיישבות היהודית ותחיל את החוק הישראלי על היישובים היהודיים ביהודה ושומרון".

מחמוד עבאס, אבו מאזן ראש הרשות הפלסטינית נואם במליאת עצרת האו״ם (צילום: AFP)
זעם ברמאללה. אבו מאזן(צילום: AFP)

 

זעם בקרב הפלסטינים: "התנהגות לא אחראית"

זמן קצר אחרי פרסום ההצהרה הדרמטית של מזכיר המדינה האמריקני, הביעו ברמאללה תרעומת. בכיר הרשות הפלסטינית סאיב עריקאת אמר כי מדובר ב"התנהגות לא אחראית". גם דוברו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן פרסם תגובה שבה נאמר כי ההצהרה האמריקנית "מנוגדת לחוק הבינלאומי".

 

במקביל, שר החוץ הירדני, איימן ספדי אמר כי "ההתנחלויות בפלסטין הכבושה הן הפרה של החוק הבינלאומי ומהלך שמחסל את פתרון שתי המדינות. אנחנו מזהירים מהסכנה שבשינוי העמדה האמריקנית כלפי ההתנחלויות וההשלכות שיהיו לכך על המאמצים להשיג שלום".

עבודות בנייה ברמת שלמה, ירושלים (צילום: AFP)
בנייה בהתנחלות. ארכיון(צילום: AFP)

 

אחרי ההצהרה: ארה"ב פרסמה אזהרת מסע

בעקבות הכרזתו של שר החוץ האמריקני, פרסמה שגרירות ארה"ב אזהרת מסע לאזרחים אמריקנים ששוהים או מתכננים להגיע לירושלים ולגדה המערבית, וקראה להם להגביר עירנות וזאת מכיוון שגורמים מסוימים הממתנגדים להצהרה עלולים לנסות לפגוע במבני ממשל אמריקניים או באזרחי ארה"ב.

 

כמו כן, אזרחים אמריקנים נקראו להימנע מהגעה לא-חיונית למקומות הומי אדם. פקידי הממשל נקראו גם להימנע מלנסוע לשטחי גדה המערבית  ולעיר העתיקה בירושלים, וכן להימנע מנסיעה בכביש 443, חלק מכביש 1 וכביש 90.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים