נתניהו וליברמן נועדו שוב: "פגישה טובה, נמשיך במאמצים לאחדות"
ממשלת אחדות על הפרק - ולא ממשלת ימין צרה: יממה לפני הדד-ליין של גנץ, נועדו ראשי הליכוד וישראל ביתנו. בהודעה משותפת בתום הפגישה נאמר: "הייתה פגישה טובה ועניינית, נמשיך במאמצים להקמת ממשלת אחדות"
יממה וחצי לפני פקיעת המנדט של יו"ר כחול לבן בני גנץ להקמת ממשלה, נועדו הבוקר (יום ג') ראשי הליכוד וישראל ביתנו במשרד ראש הממשלה בירושלים כשעל הפרק הקמת ממשלת אחדות - ולא ממשלת ימין צרה.
בהודעה משותפת לשתי המפלגות נאמר כי "ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש הבוקר עם יו״ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן במשרד ראש הממשלה בירושלים. הפגישה הייתה טובה ועניינית והשניים ימשיכו במאמצים להקמת ממשלת אחדות".
השאלה המרכזית שבה מתמקדים נתניהו וליברמן בימים האחרונים היא איך מקימים ממשלת אחדות - איך מצרפים את כחול לבן לממשלה. הפגישה היום, כמו זאת שלפניה, התנהלה באווירה חיובית ועניינית.
ליברמן משוכנע שנתניהו בא עם כוונות טובות ורואה אותו כשותף בממשלה. בצד השני נתניהו מתרשם שמטרת העל של ליברמן עכשיו היא כבר לא להדיח אותו.
השיחות נסובות עכשיו על קווי יסוד מתוך מחשבה שיש להסכים על קווי יסוד ולאשר את תקציב המדינה לפני שמקימים את הממשלה החדשה. עם זאת, עדיין נרשמים קשיים סביב נושאי דת ומדינה - גם אצל החרדים וגם אצל ליברמן.
עם זאת, עדיין ישנם קשיים עם כחול לבן שמסרבים לכך שנתניהו יכהן ראשון כראש הממשלה במסגרת הרוטציה. בכחול לבן מוכנים לשבת עם החרדים, הם דיברו איתם והיו מוכנים להתפשר בהרבה דברים בנושאי דת ומדינה.
ליברמן הודיע אתמול כי ימשיך במאמצים להקמת ממשלת אחדות עד מחר ב-12:00 בצהריים. לאחר מכן, "כל אחד לנפשו". על הפגישה אתמול עם נתניהו סיפר: "הייתה פגישת עניינית. לא בזבזנו זמן על חשבונות העבר. דיברנו על דברים מעשיים, פרקטיים, איך אפשר להתקדם לכיוון ממשלת אחדות. כשנקים ממשלת אחדות נקציב יום שלם לכל הריבים".
האפשרויות המרכזיות שעליהן מדברים נכון לעכשיו הן ממשלת אחדות עם הליכוד, ואולי גם בצירוף שאר מפלגות הימין, בהתאם למתווה הנשיא ריבלין. אפשרות אחרת היא ממשלת מיעוט בהשתתפות כחול לבן, המחנה הדמוקרטי, העבודה-גשר וישראל ביתנו, כשהרשימה הערבית המשותפת תתמוך בממשלה מבחוץ.
בנוסף קיימת אפשרות לממשלת מיעוט כזו שתכלול רק את כחול לבן, ישראל ביתנו והעבודה-גשר, כשהמחנה הדמוקרטי והרשימה המשותפת יתמכו מבחוץ. אפשרות נוסף היא ממשלת ימין צרה בהשתתפות הליכוד, חברי "בלוק הימין" וישראל ביתנו.
בחצות הלילה שבין רביעי לחמישי ייגמר המנדט של גנץ. אם הוא לא יצליח להרכיב ממשלה, ישראל תיכנס לראשונה בתולדותיה למצב שבו כל ח"כ יכול לקבל את המנדט. לפי החוק, 61 חברי כנסת יכולים להתאחד ולחתום על מכתב לנשיא המדינה, שבו הם מבקשים ממנו להטיל את המנדט על אחד מהח"כים, בתנאי שהוא הסכים.
אם אכן תהיה הסכמה של 61 חברי כנסת על מועמד אחד, נשיא המדינה יעניק בתוך יומיים את המנדט לאותו ח"כ, שיצטרך להתחיל במשא ומתן בזק להרכבת הממשלה. לשם כך יינתנו לו שבועיים למשא ומתן, שלאחריהם, אם ייכשל, ישראל תצא למערכת בחירות שלישית ברציפות.