ישראל ו"הפושע בבית הלבן": העימות הדמוקרטי ה-5
10 מועמדים בפריימריז לנשיאות התייצבו לעימות הטלוויזיוני ודיברו על הדחת הנשיא, ביטוח הבריאות – והמצב בעזה. סנדרס: "אני פרו ישראלי, אך יש לנהוג בפלסטינים בכבוד". פיט בוטיג'ג', שרוצה להיות הנשיא ההומו המוצהר הראשון ונוסק בסקרים, הותקף. ביידן הביך כשנשאל על אלימות נגד נשים: "צריך להכות בזה"
פחות משלושה חודשים לפני שהדמוקרטים ילכו לראשונה לקלפיות כדי לבחור את המועמד שייצג אותם בקרב על הנשיאות, התייצבו הלילה (יום ה') המועמדים המובילים במרוץ לעוד עימות טלוויזיוני והציגו את חזונם בנוגע לשאלות הבוערות: ביטוח הבריאות, חוסר השוויון על רקע גזעי, הצורך לסלק את הנשיא טראמפ מהבית הלבן – וגם ישראל.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
העימות הלילה, החמישי במספר במערכת הבחירות הנוכחית, נערך אחרי שעות ארוכות של השימוע המטלטל בהליך ההדחה שמתנהל נגד טראמפ בבית הנבחרים, שימוע שבו טען שגריר ארה"ב באיחוד האירופי כי טראמפ אכן חתר להסדר של "תן וקח" עם נשיא אוקראינה כדי שזה ידאג לנהל חקירה נגד סגן נשיא ארה"ב לשעבר ג'ו ביידן, המועמד המוביל בפריימריז הדמוקרטיים. בסוגיה הזו, כמובן, הפגינו הלילה המועמדים הדמוקרטים אחדות.
"אנחנו חייבים לבסס את העיקרון ששום אדם אינו מעל החוק, יש לנו אחריות חוקתית ואנחנו צריכים לעמוד בה", אמרה הסנאטורית אליזבת וורן, שניצבת בסקרים במקום השני. היא הוסיפה שתנסה לשכנע את הרפובליקנים בסנאט שיש להדיח את טראמפ. וורן, שבין השאר מבטיחה להפריד את הכסף מהפוליטיקה, הצהירה גם שכשתהיה נשיאה – לא תמנה שום תורם לנשיא. השגריר באיחוד האירופי, נזכיר, מונה לתפקיד אחרי שתרם מיליון דולר לטקס ההשבעה של טראמפ ב-2017.
ביידן, שטראמפ ניסה לגרור אותו ללב הפרשה האוקראינית, אמר שלמד דבר אחד מהליך ההדחה נגד הנשיא: "למדתי שדונלד טראמפ לא רוצה שאני אהיה המועמד של המפלגה הדמוקרטית. זה די ברור". המועמד קמאלה האריס הצהירה: "יש לנו פושע שגר בבית הלבן".
מה שקורה בעזה
במהלך העימות עלתה לדיון גם סוגיית ישראל, כשברני סנדרס היהודי, מי שמתח בשנים האחרונות לא פעם ביקורת קשה על המדיניות של ממשלת ישראל, הצהיר כי הוא פרו-ישראלי – אבל הוסיף שכבר לא די בכך: "כבר לא מספיק טוב שפשוט נהיה פרו-ישראלים. אני פרו-ישראלי, אבל אנחנו חייבים להתייחס גם לעם הפלסטיני בכבוד וביושרה שמגיעים לו. מה שקורה עכשיו בעזה, שם שיעור האבטלה בקרב צעירים הוא 70 או 80 אחוז, פשוט לא יכול להיות". בחודש שעבר אמר סנדרס כי יש להתנות את הסיוע הצבאי לישראל בשינוי מדיניותה, וכי חלק מהכסף צריך להיות מנותב כבר עתה לסיוע הומניטרי לעזה.
אף שהימים הם ימים פוליטיים סוערים בוושינגטון, גם הפעם חזרו המועמדים לדון שוב ושוב בסוגיית ביטוח הבריאות, מהנושאים הבוערים ביותר בפריימריז הדמוקרטיים הנוכחיים. הסנאטורים וורן וסנדרס, אנשי המחנה השמאלי ביותר במפלגה הדמוקרטית ומי שממוקמים בסקרים במקומות השני והשלישי בהתאמה, שבו והגנו בעימות על תוכנית Medicare for All שאותה הם מקדמים.
מדובר בתוכנית שתספק ביטוח בריאות אוניברסלי חינם, ותמיכה בה הפכה לצו השעה עבור המועמדים הליברליים. הרעיון המרכזי של התוכנית הוא לחולל מהפכה בענף ביטוחי הבריאות בארה"ב, כך ששוק הביטוח הפרטי ייזנח לטובת מערכת ביטוח בריאות במימון משלם המסים שתכלול את כל האמריקנים. המועמדים הנמנים עם המחנה של סנדרס מוכנים לאמץ את התוכנית הזו למרות הסכנות הפוליטיות והפרקטיות הטמונות בה.
"העם האמריקני מבין שתוכנית הבריאות הנוכחית אינה רק אכזרית – היא גם לא מתפקדת", טען סנדרס. סגן הנשיא לשעבר ביידן, הנחשב לאיש המחנה המתון במפלגה, טען מנגד שאנשים רבים מרוצים מהביטוח הפרטי שהם מקבלים דרך מקומות העבודה שלהם, ופיט בוטיג'ג', ראש העיר סאות' בנד מאינדיאנה שמקווה להיות הנשיא ההומו המוצהר הראשון של ארה"ב, התלונן על הכוונה לאלץ אנשים להכפיף את עצמם לביטוח בריאות אוניברסלי בין שהם אוהבים זאת או לא.
להיות כמו ננסי
העימות הלילה נערך באטלנטה, עיר שמילאה תפקיד מרכזי בתנועה למען זכויות האזרח, וניכר בו הגיוון של המפלגה הדמוקרטית. בין השאר השתתפו בו שני מועמדים אפרו-אמריקנים. עם זאת, הוא הבליט את חוסר ההסכמה בין המועמדים בנוגע לשאלה מהי הדרך הטובה ביותר לשכנע בוחרים בני מיעוטים להצביע עבור הדמוקרטים. קולות המיעוטים חיוניים מאוד למפלגה אם ברצונה לנצח בבחירות. המועמדים קמאלה האריס וקורי בוקר טענו בעימות כי לא פעם מתקשה המפלגה להגיע אל לבם של השחורים בארה"ב.
"אני חושבת שבמשך זמן רב מדי מועמדים לקחו כמובנים מאליהם מחוזות בחירה שהיו עמוד השדרה של המפלגה הדמוקרטית", אמרה האריס. "אתה מגיע לכנסייה שחורה ורוצה לקבל את הקול שלה, אבל פשוט לא היית שם לפני זה". בוקר טען ש"לבוחרים השחורים נמאס, והם מודאגים".
בוטיג'ג', שבשבועות האחרונים העפיל למקום הרביעי בסקרים ושחוזים לו כעת ניצחון באייווה, המדינה הראשונה שתצביע בפריימריז, הפך באופן טבעי למטרה מרכזית עבור יריביו. בשלב מוקדם של העימות הוא נשאל כיצד תפקידו – ראש עיר של 100 אלף תושבים – הופך אותו כשיר להיות נשיא. "אני יודע שמנקודת המבט של וושינגטון מה שקורה בעיר שלי יכול להיראות קטן", השיב בוטיג'ג', "אבל בכנות, מהמקום שבו אנחנו חיים הקרבות הפנימיים בגבעת הקפיטול הם אלה שנראים קטנים".
כשספג ביקורת על כך שהוא מתקשה לכאורה למצוא נתיב אל האפרו-האמריקנים, שהדמוקרטים זקוקים כל כך לתמיכתם בבחירות, הוא השווה את ניסיון חייו כהומו לניסיון חייהם של בני קהילה זו. "מעולם לא חוויתי אפליה בגלל צבע עורי", אמר, "אבל כן חוויתי את התחושה של להיות זר בארצי שלי, לשבת לצפות בחדשות ולראות שמתנהל ויכוח על הזכויות שלי עצמן".
הסנאטורית איימי קלובושר נשאלה אם אישה בעלת ניסיון כמו של בוטיג'ג' הייתה מצליחה בכלל להשתחל לעימות הטלוויזיוני הזה, והשיבה כי בוטיג'ג' ראוי למעמד שאליו הגיע אולם הוסיפה כי יש מוסר כפול בכל הנוגע לנשים המציגות את מועמדותן: "אם אתם חושבים שאישה לא יכולה לנצח את טראמפ – ננסי פלוסי (יו"ר בית הנבחרים הדמוקרטית) עושה את זה מדי יום".
פוטין, ניצחתי את האיש שלך
עימות אחר נרשם בין המועמדת קמאלה האריס לחברת בית הנבחרים מהוואי טולסי גבארד, שמתחה בעבר ביקורת על מועמדים דמוקרטים בכירים, בהם המועמדת לנשיאות ב-2016 הילרי קילנטון. "אני חושבת שמצער שיש לנו כאן על הבמה מישהי שמנסה להפוך למועמדת הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב אף שבימי ממשל אובמה העבירה ארבע שנים במתיחת ביקורת על הנשיא אובמה בפוקס ניוז", אמרה האריס. גבארד השיבה: "אני לא הולכת להציב את האינטרסים של המפלגה במקום הראשון".
רגע משמעותי נוסף נרשם כשביידן – שהפעם לא ספג התקפות ממשיות מיריביו – נשאל על מיגור האלימות נגד נשים וסיפק תשובה מביכה משהו: "אנחנו צריכים פשוט לשנות את התרבות ולהמשיך להכות בזה. להכות בזה. להכות בזה". צחוק נשמע בקהל, אך לא נראה שביידן הבין מדוע.
איש העסקים אנדרו יאנג, המתמודד גם הוא בפריימריז, נשאל מה יאמר לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין אם יקבל הזדמנות לשוחח איתו – ואז צחק על מערכת היחסים הלבבית של פוטין עם טראמפ: "קודם כול הייתי אומר 'אני מצטער שניצחתי את האיש שלך'". הוא גרר קולות צחוק מהקהל.