שתף קטע נבחר

חשש בישראל: פרסום "הרשימה השחורה" של האו"ם - לפני סוף השנה

אחרי מספר דחיות בפרסום "הרשימה השחורה" של בתי עסק הפועלים בהתנחלויות ביהודה ושומרון - בירושלים מעריכים כי נציבת האו"ם לזכויות אדם תפרסם את הרשימה עוד לפני ינואר ולא תמתין להרכבת הממשלה

אחרי מספר דחיות בפרסום "הרשימה השחורה" של בתי עסק הפועלים בהתנחלויות ביהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורמת הגולן - בישראל חוששים שנציבת האו"ם לזכויות אדם מישל בצ'לט עומדת לנקוט את הצעד ולא תמתין עד הרכבת הממשלה. ההערכה בירושלים הוא שלאחר פרסום פסק הדין של בית הדין האירופי לצדק בלוקסמבורג, ולפיו יש חייב את כל מדינות האיחוד האירופי לסמן תוצרת ההתנחלויות – הנציבה בצ'לט דוחפת לפרסום של הרשימה השחורה בזמן הקרוב, כנראה עוד לפני סוף השנה האזרחית. 

 

התנחלויות מחוץ לתחום (צילום: רויטרס)
ארכיון(צילום: רויטרס)

בינתיים, הקונגרס האמריקני בוחן צעדי תגובה חריפים נגד פרסום הרשימה. חברי קונגרס רפובליקנים ודמוקרטים כבר פנו לבצ'לט והם ממשיכים להפעיל עליה לחצים לדחות את פרסום הרשימה. חלקם פנו גם למזכ"ל האו"ם גוטרש. האמריקנים מעבירים לבצ'לט מסרים חריפים לפיהם ארה"ב תנקוט צעדים חריפים נגד נציבות האו"ם לזכויות אדם אם וכאשר הרשימה השחורה תפורסם, ובוודאי אם תפגע גם בחברות אמריקניות.

 

במרץ השנה הודיעה בצ'לט ברגע האחרון על דחייה בת כמה חודשים של פרסום "הרשימה השחורה", וזאת לפי הערכות עקב לחצים כבדים מצד ארה"ב וישראל. הנציבה בצ'לט הודיעה במכתב רשמי למועצה, כי בשל המורכבות העובדתית של הנושא נדרשת בחינה נוספת כדי לענות את המנדט של המועצה במלואו. "מאז כניסתי לתפקיד הייתי מעורבת בתהליך של בחינת והערכת הצעדים שננקטו", אמרה.

 

מישל בצ'לט (צילום: AP) (צילום: AP)
מישל בצ'לט(צילום: AP)

 

"נעשתה פנייה למדינות חברות, גופים עסקיים, נציגי חברה אזרחית ישראלית ושחקנים נוספים שנמשכת. אני מחוייבת לממש את המנדט של המועצה ומתכוונת לדווח למועצה בהתאם. בעקבות המורכבות העובדתית נדרשת בחינה נוספת כדי לענות על בקשת המועצה במלואה . המשרד שלי ימשיך להקדיש את עצמו לעניין במטרה לסיים את הפעילות במנדט בחודשים הקרובים".

 

בחודשים שקדמו להחלטה, קיבלו מספר חברות ישראליות הודעה ממשרד הנציבה שהרשימה תתפרסם במרץ, כמו למשל חברת הכבלים הישראלית "הוט". כפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות" ו-ynet, מנכ"לית הוט טל גרנות-גולדשטיין פנתה אז במכתב דחוף לראש הממשלה בנימין נתניהו ולמנכ"ל משרד החוץ יובל רותם וכתבה: "אנו סבורים כי קיים אינטרס לאומי ראשון במעלה למנוע את פרסום הרשימה, אשר עלולה לחשוף את החברות להליכים משפטיים ולגרום לבריחת השקעות ממדינת ישראל ואנו מבקשים את התערבותם של משרד החוץ וממשלת ישראל לטיפול בסוגיה חשובה זו ולמניעת פרסום הרשימה".

 

 

גרנות גולדשטיין אמרה כי כבר ב-22 בספטמבר קיבלו נושאי משרה בכירים בקבוצת הוט ובחברת האם שלה, "אלטיס", מכתב רשמי מהנציבות שבו נמסר כי בהתאם להחלטת מועצת זכויות האדם, הנציבות מכינה רשימה של חברות ועסקים המעורבים בפעילות הקשורה מעבר לקו הירוק. מכיוון שחברת הוט והחברות בקבוצה עוסקות בין היתר במתן שירותי תקשורת ושידורים מעבר לקו הירוק - הנציבות שוקלת להכליל אותן ברשימה זו. ב-26 ביולי נשלח למנכ"לית הוט מכתב נוסף בו נמסר כי הנציבות השלימה את הבדיקה ביחס לפעילותה של הוט הקשורה ביישובים מעבר לקו הירוק ובכוונתה לכלול את הוט ברשימה שתפורסם. כן נמסר לחברה כי על מנת שתוסר מן הרשימה עליה להראות כי היא אינה עוסקת עוד בפעילות זו.

 

הוט פנתה לגורמים במשרד התקשורת ובמינהל סחר החוץ במשרד הכלכלה אשר הסבירו כי נעשים מאמצים במישור הדיפלומטי במטרה למנוע את פרסום הרשימה. ב-10 בינואר השנה קיבלה הוט מכתב שלישי שבו התבשרה שהרשימה תתפרסם במרץ ובכלל זה תכלול את שמותיהם של הוט וחברת האם שלה.

 

בין החברות הישראליות שקיבלו פנייה ממשרד הנציב בנוגע לאפשרות הכללתן ב"רשימה השחורה": בנק הפועלים, בנק לאומי, בזק, בזק בינלאומי, קוקה קולה, אפריקה ישראלי, טבע, IDB, אגד, נטפים, אלביט מערכות, אהבה, דור אלון, אמישראגז, מאפיות אנג'ל, אריסון השקעות, אשדר, כלל תעשיות, קפה קפה, סלקום, דניה סיבוס, אלקטרה, התעשייה האווירית, מטריקס מערכות, מוטורולה, נשר, פרטנר, פז, רמי לוי, רימקס, שיכון בינוי, שופרסל, סונול ותרימה.

 

דוד אלחייני, ראש מועצת יש"ע וראש המועצה האזורית בקעת הירדן, אמר: "לא בכדי ארה"ב פרשה ממועצת האו"ם לזכויות האדם. בפרסום הרשימה השחורה אין כל שמירה על זכויות אדם מלבד אנטישמיות. להכניס את מדינת היהודים לרשימה שחורה, מזכירה תקופות חשוכות שאנחנו לא שכחנו. לא ניתן להכניס את מדינת ישראל לרשימה שחורה כזו או אחרת בשנת 2020.

 

"ההכרזה הדרמטית של ארה"ב על חוקיות ההתנחלויות ביהודה ושומרון ובקעת הירדן מחזקת את כולנו וראוי שממשלת ישראל תנקוט בצעדים חריפים נגד הנציבה ופרסום הרשימה, פעם אחר פעם הוכיחה הנציבות שאין לה ענין בזכויות אדם אלא רק פגיעה במדינת ישראל. זה רגע מביש לאו"ם וגאווה לכל החברות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים