עוד מוות מטלטל את הפופ הדרום-קוריאני
גו הארה, שהייתה שותפה להפיכת ה-K-pop לתופעה עולמית, נמצאה מתה בביתה. היא נלחמה בדיכאון ובבריונות ברשת. רק בחודש שעבר התאבדה חברתה, כוכבת הפופ סולי, שסבלה מהטרדות קשות. ביקורת על האמרגנים שגוררים את הכוכבים הצעירים לחיי-לחץ, שגורמים לחלקם לקרוס
חברה לשעבר בלהקת הבנות המצליחה ביותר בְּעולם ה-K-pop של דרום קוריאה נמצאה היום (א') מתה בביתה, ויש חשד כבד ששמה קץ לחייה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הזמרת גו הארה, בת 28, שנמצאה מתה בדירתה בסיאול, דיברה בעבר נגד בריונות ברשת, ובמאי השנה היא כבר נמצאה חסרת הכרה בביתה ואושפזה. חודש אחד אחר כך סיפרה כי היא מתמודדת עם דיכאון וביקשה מהציבור לכתוב תגובות חיוביות ברשתות החברתיות.
גו הארה הייתה חברה בלהקת הבנות "קארה", והחלה להופיע איתה ב-2008. זו הייתה אחת מלהקות הבנות הראשונות שעזרו להפוך את ה-K-pop לז'אנר מצליח ברחבי העולם, והיא צברה מעריצים ביפן, בסין ובמדינות אחרות.
אחרי שפג תוקף ההסכם בינה לבין סוכנות האמרגנים הדרום קוריאנית שלה יצאה גו לקריירת סולו ביפן, ורק לפני שבועיים הופיעה שם במסגרת מה שהיה אמור להיות הקאמבק שלה אחרי ניסיון ההתאבדות הקודם.
מאז השנה שעברה הייתה גו באור הזרקורים בעקבות סכסוך עם בן זוגה לשעבר, שלטענתה סחט אותה בעזרת קלטות המתעדות יחסי מין בין השניים. היא גם נחקרה במשטרה בחשד שתקפה אותו.
נשברתי מבפנים
מותה של קו מצטרף לשורה של מקרים אפלים אחרים שטלטלו בשנה האחרונה את תעשיית הפופ הדרום קוריאנית. כוכבת K-pop אחרת, סולי, שהייתה חברה בלהקת הבנות f(x), נמצאה גם היא מתה באוקטובר, והמשטרה מסרה אז כי התאבדה. סולי הייתה חברה קרובה של קו, ספגה בריונות קשה ברשת וסבלה מדיכאון.
לפני מותה הספיקה סולי להנחות תוכנית טלוויזיה שבה סיפרו ידוענים על חוויותיהם בעקבות בריונות שחוו ברשת. מותה היכה בהלם את קהילת חובבי ה-K-pop.
בשנת 2017 שם קץ לחייו כוכב הפופ המקומי קים ג'ונג-היון, בן 27, שהיה חבר בלהקת הבנים SHINee. הוא נמצא מת בחדר מלון בסיאול, והשאיר מכתב התאבדות שבו סיפר כי סבל מדיכאון ו"נשבר מבפנים". מיליונים התאבלו עליו.
שיעור ההתאבדות בדרום קוריאה הוא מהגבוהים בעולם. על פי נתונים עדכניים של הממשלה, זהו אחד הגורמים העיקריים למוות בקרב אנשים בני פחות מ-40. אחת הבעיות שמקשות להילחם בתופעה היא הדעות הקדומות בחברה הדרום קוריאנית בכל הנוגע לבעיות נפשיות, דעות קדומות המניאות רבים מפנייה לעזרה.
***במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו – עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו. נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים כגון ער"ן בטלפון 1201 או באתר סה"ר http://www.sahar.org.il***
למצוא את הלהיט: האמרגנים מתישים
במרץ השנה הסעירה את עולם הבידור של דרום קוריאה שערורייה שכללה עבירות מין חמורות. הזמן לי סאונג-היון בן ה-28, שהתפרסם בשם הבמה "סאונגרי", נחשד אז ששילם לזונות כדי שיעניקו שירותים לאנשי עסקים זרים בתקווה להגדיל את ההשקעות בעסק שלו. בעקבות ההסתבכות הודיע כי הוא עוזב את תעשיית הבידור.
אומן אחר הנחשב לדמות טלוויזיונית מפורסמת, ג'ונג ג'ון-יונג, הסתבך גם הוא. ג'ונג הודה ששיתף סרטוני וידאו שבהם תיעד את עצמו בחשאי מקיים יחסי מין עם נשים. הסוכנות שבה הועסק ג'ונג, MAKEUS Entertainment, מיהרה לבטל את החוזה שלו, והוּצא נגדו צו איסור יציאה מהמדינה. לי וג'ונג היו שניהם חברים בקבוצת צ'אט באינטרנט שבה הופצו "קלטות לוהטות" המתעדות יחסי מין, ושבהן התלוצצו גברים על סימום ואונס של נשים.
מוזיקאי אחר, יונג ג'ון-היונג, הביע חרטה באינסטגרם על כך שצפה בסרטון ששיתף ג'ונג ועל כך שפרסם תגובות לא הולמות לגביו. "הייתי טיפש", כתב, אך הכחיש ששיתף הקלטות כלשהן שנעשו שלא כחוק. על כל פנים, הסוכנות שבה מועסק יונג הודיעה כי יפרוש מלהקת הבנים שבה הוא חבר, Highlight, כדי למנוע פגיעה במוניטין שלה.
השערוריות הובילו לביקורת גם על מנהליהם של כוכבי פופ דרום קוריאנים, הידועים כמי שדורשים מהכוכבים הצעירים להקפיד על משטר אימון קפדני ושולטים בכל היבט בחייהם של אותם צעירים.
לדברי המבקרים, החתירה הבלתי פוסקת של מנהלי תעשיית המוזיקה המקומית למצוא את השיר או הריקוד שיהפכו ללהיט – באה על חשבון החינוך המוסרי של האומנים, וחברות רבות מטייחות את הבעיות עד שנעשה מאוחר מדי. כוכבי K-pop רבים מגויסים על-ידי סוכנויות כישרונות כבר בנעוריהם, חלקם כשהם עדיין תלמידי בית ספר יסודי, ובמקרים רבים הם ישנים, אוכלים ומתאמנים יחד עד להופעת הבכורה.