צעירים נגד סלביני: תנועת "הסרדינים" מתפשטת
תנועת "הסרדינים" מתנגדת לימין הקיצוני באיטליה, ומנסה להחליש את מפלגת "הליגה" של מתיאו סלביני: "חייבים לעצור אותו". בקרוב יהיה לה מבחן חשוב: בחירות אזוריות שעשויות להוביל לטלטלה פוליטית
לאורך השנים ידעה איטליה סמלים פוליטיים רבים, בהם עצי אלון, עצי זית וחרציות. כעת, במחאה נגד מנהיג הימין הקיצוני מתיאו סלביני, משתמשים המפגינים בסמל חדש: הסרדין.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
תנועת "הסרדינים" מנסה להיאבק בהתחזקותה של מפלגת "הליגה" הלאומנית של סלביני. המבחן הגדול הראשון שלה יהיה בינואר, בבחירות האזוריות במחוז העשיר אמיליה-רומנה בצפון איטליה. "אנחנו רוצים להראות שאנחנו מסוגלים להביס את דרקון הפופוליזם עם אידאולוגיה, עם המוח שלנו", אומר מאטיה סנטורי בן ה-32, אחד מארבעת הצעירים שהקימו את התנועה שמונה כבר 6,000 חברים.
תנועת "הסרדינים" הוקמה החודש בעצרת בבולוניה, הבירה של אמיליה-רומנה. סנטורי וחבריו קיוו ש-6,000 איש יגיעו לעצרת, אך נדהמו לראות שמספר המשתתפים היה כפול. המפגינים הצטופפו בכיכר העיר, כמו סרדינים.
כמה ימים אחר כך, למרות הגשם, הגיעו 7,000 לעצרת של התנועה במודנה. בשבת בהפגנה ברג'יו אמיליה כבר הגיע מספר המשתתפים ל-8,000. רבים מהם באו להפגנה עם כרזות של סרדינים וקראו להיאבק ב"ליגה" של סלביני.
"הסרדינים" לא רוצים להפוך למפלגה. מנהיגי התנועה רוצים לעודד את האיטלקים להתנגד למסרים של "הליגה", שמתנגדת למהגרים, מסרים שמכתיבים את הטון ברשתות החברתיות. השאיפה של "הסרדינים" היא שהשיח הפוליטי באיטליה יהיה אלים פחות.
"סוף סוף אנשים קיבלו את השכל לומר 'מספיק'", אומרת גאיה לנדיני בת ה-30, אשת חינוך שהגיעה לעצרת ברג'יו אמיליה. "יש כל כך הרבה שנאה ברשתות החברתיות. 'הליגה' מצליחה בזכות יצירת סכסוך ואנחנו חייבים לקום ולצעוק 'לא'".
אחרי מלחמת העולם השנייה שלטה המפלגה הקומוניסטית באמיליה-רומנה. אחריה שלטו מפלגות השמאל. לקראת הבחירות המקומיות ב-26 בינואר סלביני, שגוש הימין שלו זכה בכל חמש מערכות הבחירות האזוריות ב-2019, הבטיח "לשחרר" את אמיליה-רומנה מהשמאל.
סלביני הפך את "הליגה" ממפלגה שכמעט נכחדה למפלגה הגדולה באיטליה תוך שש שנים בלבד. הוא קידם מדיניות תקיפה של רשויות החוק, והבטיח קיצוצים גדולים במסים – בניגוד לתקנות התקציב של האיחוד האירופי. מתנגדיו הרבים אומרים שהוא מעודד שנאה במתקפות נגד מהגרים בלתי חוקיים, במדינה שמתאוששת ממשבר כלכלי שהיכה בה לפני עשור.
סקרי דעת קהל באיטליה הראו שסלביני זוכה לתמיכה של 30%, לעומת 20% של המפלגה הדמוקרטית ששולטת באמיליה-רומנה. המפלגה הדמוקרטית היא חלק מהקואליציה שהוקמה באיטליה באוגוסט, בצוותא עם תנועת "חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית. השתיים הקימו קואליציה אחרי שסלביני פרש מהממשלה, ורצה לקיים בחירות מוקדמות – מתוך הנחה שיזכה בהן.
סלביני עדיין לא החליט איך להתמודד עם תנועת "הסרדינים", ובינתיים נמנע מעצרות בחירות באמיליה-רומנה – מהסוג שתרמו לניצחון "הליגה" בבחירות אזוריות אחרות במהלך השנה. כנראה שהוא חושש מהפגנות נגד. "החיים מאוד נחמדים כשמסתכלים כל היום בגוגל כדי לראות איפה אני אהיה, ואז מגיעים להפגין נגדי", אמר סלביני לכתבים בשבוע שעבר ברומא. "בכל זאת אני מאמין שננצח באמיליה-רומנה".
לבחירות בינואר באמיליה-רומנה יש חשיבות גדולה. אם "הליגה" תנצח במעוז השמאל ההשפעה על המפלגה הדמוקרטית עלולה להיות קטסטרופאלית. ייתכן שהיא תחליט לפרוש מהממשלה הלאומית, ולהתייחס לתבוסה כהצבעת אי אמון בממשלה שהקימה עם "חמשת הכובים", ממשלה שנויה במחלוקת בת שלושה חודשים.
"אם 'הליגה' תנצח כאן זה יכול להיות הקש שישבור את גב הקואליציה", קובע פיירו איגנאצי, פרופסור לפוליטיקה השוואתית מאוניברסיטת בולוניה. "השמאל דומיננטי באזור הזה כבר עשרות שנים, ויש לו היסטוריה של משילות טובה. תבוסה עלולה להיות קטסטרופאלית מבחינתם, ולהראות שסלביני בלתי ניתן לעצירה".
בבחירות לפרלמנט האירופי בחודש מאי "הליגה" זכתה ב-34% מהקולות באמיליה-רומנה. המפלגה הדמוקרטית קיבלה 31%. בני בריתו של סלביני קיבלו עוד 10%. יש לציין כי המושל הדמוקרטי של אמיליה-רומנה פופולארי באזור, שבו שיעור האבטלה הוא 4.8% - מחצית מהממוצע הארצי. בסקרים האחרונים השמאל עדיין מוביל על הימין ביתרון קל. סלביני השתלט באוקטובר על מעוז שמאל אחר, אומבריה. ההנהגה הדמוקרטית התקשתה להתמודד עם שורת ניצחונות בקלפיות.
סנטורי, כלכלן וכאמור אחד ממנהיגי "הסרדינים", מאמין שרוב האנשים מתנגדים למנטרת "איטליה תחילה" של סלביני – ומעוניינים בחברה מאוחדת. "אנחנו כמו להקת סרדינים. יש הרבה יותר סרדינים מכרישים", הוא אומר.
למרות שתנועת "הסרדינים" מסרבת להיות מזוהה פוליטית, ואוסרת על כרזות של מפלגות בהפגנותיה, האופי שלה הוא של תנועת שמאל מובהקת. בעצרות של "הסרדינים" שרים המפגינים את השיר "בלה צ'או", שנחשב להמנון המתנגדים לפשיזם.
תנועת הצעירים מתפשטת וצוברת תאוצה, ולא רק באמיליה-רומנה. בעמוד הפייסבוק של "הסרדינים" מופיעה רשימה של 20 עצרות שמתוכננות להיערך בשלושת השבועות הקרובים באיטליה ומחוצה לה – כולל בניו יורק. "אנחנו חייבים לעצור את סלביני. זה לא משנה אם אתה אדום, צהוב, לבן או שחור. אנחנו חייבים לסיים סוף לפוליטיקה מפלגת", אומר סטפנו פררי, מפגין בן 46, ומניף ארבע כרזות של סרדינים.