שתף קטע נבחר

 

60 תלונות ביום: נתוני מדד האלימות נגד נשים

22,974 תיקים בגין עבירות אלימות בין בני זוג נפתחו ב-2018: אלו הנתונים המדאיגים שעולים ממדד האלימות של ויצו והגיעו לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" לרגל יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים שחל היום. עלייה במספר הפניות למוקדי הסיוע ובמספר השוהות במקלטים לנפגעות אלימות

 

 

"הוא הטיח עליי את התינוקת שלנו". ריאיון באולפן ynet    (צילום: שחר גולדשטיין)

"הוא הטיח עליי את התינוקת שלנו". ריאיון באולפן ynet    (צילום: שחר גולדשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ב-2018 חלה עלייה דרמטית במספר הפניות למוקדי הסיוע בנושא אלימות במשפחה, לצד ירידה במספר המטופלים בפועל במרכזים למניעת אלימות - כך עולה מנתוני מדד האלימות של ויצו, שהגיעו לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים ומצוין היום (ב').

 

ערב באדום: בניינים הוארו לציון המאבק באלימות נגד נשים

 

מהדוח עולה כי ב-2018 התקבלו 3,114 פניות על אלימות במשפחה לקו הסיוע של משרד הרווחה, עלייה של כ-70% ביחס לכמות הפניות בשנה שלפניה, שעמדה על 1,830. בקו הייעוץ והסיוע של ויצו לגברים במעגל האלימות חלה אף עלייה דרסטית יותר, כשב-2018 התקבלו 1,000 פניות - כפול מאשר ב-2017.

163 נשים נרצחו ע"י בני זוגן לאורך 15 שנים. אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
163 נשים נרצחו ע"י בני זוגן לאורך 15 שנים. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

אולפן ynet: הזנחה מתמשכת במעונות לנשים מוכות?    (צילום: שחר גולדשטיין)

אולפן ynet: הזנחה מתמשכת במעונות לנשים מוכות?    (צילום: שחר גולדשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עם זאת, ב-113 המרכזים למניעה ולטיפול באלימות במשפחה ברחבי הארץ חלה ירידה של כ-6% במספר המטופלים, מ-10,337 ב-2017 ל-9,724 ב-2018. מאז 2004 נרצחו 163 נשים על ידי בני זוגן - כמחצית מהן היו מוכרות לרווחה, אך לא בהכרח בתקופה שקדמה לרצח או על רקע תלונות על אלימות במשפחה.

 

מהנתונים עולה כי ב-2018 נפתחו 22,974 תיקים בגין עבירות אלימות בין בני זוג, רובן כלפי נשים. כלומר, בכל יום נפתחים בישראל 60 תיקים בממוצע בגין אלימות כלפי נשים. 23% מהתלונות נרשמו על עבירות כלפי נשים ערביות ו־21% כלפי עולות חדשות.

 

אינפו אלימות ()
.

 

בניין ויצו תל אביב אור אדום הזדהות מאבק אלימות כלפי נשים ( צילום: יח
בניין ויצו הואר אתמול באדום( צילום: יח"צ ויצו)

בניין עיריית תל אביב אור אדום הזדהות מאבק אלימות כלפי נשים (צילום: מוטי קמחי)
"די!". בניין עיריית תל אביב הואר לרגל יום המאבק באלימות נגד נשים(צילום: מוטי קמחי)

אצטדיון סמי עופר בחיפה אור אדום הזדהות מאבק אלימות כלפי נשים (צילום: אלדד אלוני)
גם אצטדיון סמי עופר בחיפה הואר(צילום: אלדד אלוני)

 

בניין עיריית צפת שהואר באדום (צילום: דובר עיריית צפת)
בניין עיריית צפת שהואר באדום(צילום: דובר עיריית צפת)

בנוסף, חלה עלייה של 21% במספר השוהות במקלטים לנשים נפגעות אלימות: מ-564 נשים ב-2017 ל-682 ב-2018. רק 5% מהן הועברו לתוכנית שיקום.

 

ב-2018 אותרו במערכת הבריאות 5,057 נשים מעל גיל 18 ו-669 נערות בגילאי 13־18 כנפגעות אלימות במשפחה או תקיפה מינית. 2,030 מהן אותרו וטופלו בבתי החולים, עלייה של 11% מנתוני 2017, ו-2,337 אותרו וטופלו בקופות החולים, עלייה של 8% מנתוני 2017. בנוסף, ב-2018 נפתחו בבתי המשפט 9,885 תיקי אלימות במשפחה עם בקשה לקבלת צו הגנה, נתון דומה לשנים קודמות. 1,103 גברים נכלאו בשנה זו בגין אלימות במשפחה.

 

מצלמה נסתרת (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

מעקב צמוד: ממדי האלימות הטכנולוגית נגד נשים

כמו כן, סקר מיוחד שערכה ויצו לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים חושף את ממדי התופעה של אלימות טכנולוגית כנגד נשים מצד בני זוגן. האלימות הטכנולוגית באה לידי ביטוי בשימוש באמצעי מעקב שונים כגון התקנת תוכנות ריגול בטלפון, מצלמות נסתרות, הפעלה מרחוק של מכשירי צילום והקלטה, פריצה לחשבונות הבנק המקוונים, המייל והרשתות החברתיות, שימוש באמצעי GPS, מפות אינטראקטיביות וכדומה.

 

ממצאי סקר ויצו, שנערך על ידי חברת סאפיו מחקר ופיתוח בקרב מדגם מייצג של 500 נשים יהודיות בגילי 60-20, חושפים כי 46% מכלל הנשים בישראל חוו סוג אחד או יותר של ביטוי אלימות טכנולוגית. 38% מהנשים מעידות כי בן הזוג נהג או נוהג בהווה לקרוא התכתבויות בטלפון או בתיבת הדואר האלקטרוני ללא ידיעתן או אישורן; ל-14% מהנשים פרץ בן הזוג לחשבון הבנק או לחשבונות מקוונים אחרים וביצע בהם פעולות ללא הרשאה ואישור; 10% מהנשים צולמו או הוקלטו על ידי בן זוגן ללא ידיעתן ורשותן באמצעות התקנת מצלמות נסתרות או מכשירי האזנה, הפעלה מרחוק של הטלפון הנייד ועוד; ו-7% מהנשים אוימו על ידי בן זוגן בהפצת תמונות או מידע אחר שעלול לגרום להן למבוכה או בושה.

 

לדברי רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בוויצו, היות שהמרחב הטכנולוגי הינו זירה חדשה יחסית לאלימות כנגד נשים, רבים מהציבור וגורמי אכיפת החוק עדיין מתקשים לזהות אותה ולהגדירה כאלימות.

 

מתלוננת א'  (צילום: אבי מועלם)
"הגרוש התקין תוכנת ריגול"(צילום: אבי מועלם)

"הכול היה עובר דרכו; הרגשתי בכלא"

א', בת 35 מרחובות, אם לארבעה ילדים, נפלה במשך שנים ארוכות קורבן לאלימות פיזית וטכנולוגית מצד בעלה לשעבר. "מעבר לאלימות הפיזית, הוא היה מנתק את הרשת האלחוטית בתוך הבית ומונע ממני גישה לאינטרנט", מתארת א'.

 

לדבריה, "בפעם אחרת הוא ביקש את מכשיר הטלפון שלי ואמר שהוא רק רוצה להתקין עליו איזושהי אפליקציה. מאוחר יותר הסתבר לי שמדובר בתוכנת ריגול שצילמה בכל שתי דקות את מסך הטלפון ושלחה לו. הוא היה נכנס לפייסבוק שלי ועושה מיפוי של אנשים. באיזשהו שלב הפסקתי להשתמש בטלפון, בפייסבוק, באימייל, הבנתי שאין טעם, הכל היה עובר דרכו. המשכנו לחיות ככה, שהוא שולט ויודע. אתה מרגיש בכלא, לבד. אם הטלפון והאינטרנט היו יכולים לתת לך איזשהו מפלט - גם את זה אין לך. זה פשוט להיות לגמרי מבודד. גם אחרי שהתגרשנו פעם אחת הוא התחזה לבחורה דרך פרופיל פיקטיבי בפייסבוק וניסה לדלות עליי מידע מאנשים. פעם אחרת הוא התקין לבן שלי בן ה-11 תוכנת ריגול בטלפון וראה את ההתכתבויות בינינו".

 

יו"ר ויצו ישראל, אורה כורזים, מסבירה: "הטכנולוגיה המודרנית מעניקה לבן הזוג האלים מגוון הולך ומתרחב של דרכים לעקוב, לבודד, להתעלל ולשלוט בנשים באמצעות שימוש בכלים יומיומיים ובהשקעה מצומצמת של משאבים. כמעט ללא מאמץ הם יכולים להשיג גישה למכשירים האישיים, לחשבונות המקוונים של האישה ואפילו לצעצועים ולמכשירים של הילדים. ככל שנשים תהיינה מודעות לאפשרויות למעקב אחריהן, פגיעה בהן ושליטה עליהן, כך הן תוכלנה למנוע זאת".

 

במהלך השבוע הקרוב תפעיל ויצו קו חם לנשים נפגעות אלימות. בקו החם יוענקו ייעוץ והכוונה בשאלות הקשורות לזיהוי ואיתור סממני אלימות, מסגרות הטיפול הקיימות כיום, דרכי התמודדות עם בן זוג המפעיל אלימות, איתור וטיפול בילדים עדים לאלימות, סדנאות למתבגרים ועוד. הקו יפעל עד יום חמישי במספר 03-6923791 בין השעות 11:00-14:00.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
אילוסטרציה
צילום: שאטרסטוק
מומלצים