שתף קטע נבחר

מיומנות שחובה לפתח אצל הילדים

כשילד לומד לחקור את העולם, לשאול שאלות ולרצות להבין יותר, הלמידה הופכת לטבעית. ילדים כאלה הופכים לנערים ומבוגרים שרוצים ללמוד ולהתפתח, ולמידה לא נתפסת עבורם כעונש. איך עוזרים להם לפתח את שריר הסקרנות?

ישבנו עם הילדים בתור של הירידה ברכבל בראש הנקרה. האתר היה עמוס והתור היה ארוך. שיחקנו 21 (אחד הילדים או ההורים חושב על משהו והשאר צריכים לזהות ב-21 שאלות שהתשובה עליהם היא כן ולא על מה חשב). לידנו עמדו עוד משפחות והעסיקו בדרכים שונות את הילדים הממתינים.

 

אחד הילדים לידנו התנדנד על מעקה הברזל שהפריד בין האנשים בתור ובהה בקרוניות שעלו וירדו. "אבא", הוא שאל אחרי בהייה ארוכה, "למה האור עובר דרך זכוכית ולא דרך קיר?"

 

חשיבה (צילום: shutterstock)
אבל למה?(צילום: shutterstock)

בואו נעצור לרגע את התמונה. שווה לעצור לרגע כי הרגע הזה משמעותי יותר ממה שנדמה בתחילה. מסתתרים מאחוריו שינויים בעולם העבודה בשנים האחרונות בעקבות השינויים הטכנולוגיים, מסתתרים מאחוריו היבטים של נוירולוגיה ומבנה עבודת המוח ומסתתרים מאחוריו שנים רבות של מחקר חינוכי.

 

פיתוח סקרנות

ברגע המוקפא הזה בזמן, מה יכול להתרחש? מה בעצם יכול לענות האב הממתין בתור? הוא יכול להתחיל בהסבר פיזיקלי שיעסוק ביכולת של חומר להעביר קרינה אלקטרומגנטית, הוא יכול להגיד שאין לו מושג ועוד כמה אפשרויות אחרות.

 

בכל מקרה התגובה של האב היא הרגע הקריטי בסיפור שלנו ולא השאלה של הילד. למה התשובה כל כך קריטית? כי היא עוסקת באחד המונחים החשובים ביותר במיומנויות המאה ה-21 - סקרנות.

 

מה משותף להורים לילדים מצליחים? צפו:

 

 

בעבר המודל החברתי היה ברור - תעשה בגרות, תלך לאוניברסיטה או למוסד אחר, תרכוש מקצוע, תעבור התמחות בחברה ותצבור ניסיון, ואז מקומך הכלכלי יהיה מובטח. לצערי המודל הזה עדיין נמצא בראש של הרבה סטודנטים שאני מלמד, לומדים כמה שנים ואז מפסיקים.

 

קראו עוד:

דרך מקורית להראות לילדים שאתם גאים בהם

דרכים לעזור לילדים לנצח את הדחיינות

האם צריך ללמוד להיות הורים?

 

המודל הזה כבר לא קשור למציאות. בקצב השינוי המהיר של המאה ה-21, גם אם קיבלת את ההשכלה הטובה ביותר, אחרי מספר שנים היא כבר לא רלוונטית. צריך להכיר את התוכנות החדשות, את הטכניקות החדשות ואלה לא מפסיקות להשתנות ולהשתפר, לכן היום אנו מדברים על Life-long learning (למידה תמידית).

 

וכאן לסקרנות יש מקום מרכזי. כשילד לומד ליהנות מלחקור את העולם, לשאול שאלות ולרצות להבין יותר, הלמידה הופכת לטבעית. אנחנו מוצאים שילדים כאלה הופכים לנערים ולמבוגרים שרוצים יותר ללמוד ולהתפתח. למידה לא נתפסת עבורם כעונש, היא דרך חיים מהנה.

 

לומדים כל הזמן דברים חדשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לומדים כל הזמן דברים חדשים(צילום: shutterstock)

שיחות ודוגמה אישית

אז איך מפתחים אצל ילדים סקרנות? איך יוצרים בילדים רצון לשאול ולדעת? הנה רשימה של הכלים המרכזיים:

 

1. חזקו את הסקרנות: בכל פעם שהילד שואל שאלה או מתעניין, אל תחששו לפרגן לו על זה. הפכו את העניין, השיחה והלמידה לערך בבית, למשהו שאתם מעריכים ומחזקים - משהו להתגאות בו.

 

2. תנו דוגמה אישית: שאלו בעצמכם שאלות ונסו לחפש את התשובות. בכל מקום אפשר לשאול אין סוף שאלות מסקרנות - פשוט צריך להסתכל (לדוגמה בכביש: ממה מורכב אספלט? מי קובע באיזה צד יהיה הפתח של מיכל הדלק? מה קובע את שמות הכבישים? ועוד ועוד). כשלא רגילים זה נראה מתיש, אבל מי יודע, אולי עוד תהנו.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

3. התנסו במחקר משותף: אתם לא יודעים משהו? חקרו עם הילד. למדו אותו לבדוק באינטרנט, תשאלו אנשים, תעלו אפשרויות והשערות ואפילו תפתחו ספר - העיקר לחקור ביחד.

 

4. תחשפו: כל דבר שמלמד סקרנות לגבי העולם הוא מבורך. פודקאסט בנסיעה? מעולה. ביקור במוזיאון? מצויין. גן לאומי? משובח. מרכז מבקרים במפעל? מקסים.

 

5. שימו לב לחברה של הילד: ילדים ונוער (ותאמינו או לא אפילו מבוגרים) מושפעים מהחברה שסביבם. נסו לכוון את הילד לחברה שמעריכה למידה והתפתחות.

 

ומה אמר בסופו של דבר האב? אין לי מושג. הבת שלי הזכירה לי (במידה רבה של כעס) שהתור שלי הגיע ושוב לא שמתי לב לשאלות לפני כי שוב הסתכלתי על אנשים אחרים במקום להיות מרוכז במשחק.

 

הכותב הוא מרצה בכיר באוניברסיטת בר אילן וראש חטיבת משאבי אנוש באקדמית גליל מערבי. מנהל קבוצת הפייסבוק "מר מחר"

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כל דבר שמלמד סקרנות לגבי העולם הוא מבורך
צילום: shutterstock
מומלצים