מנדלבליט: נתניהו לא חייב להתפטר, אין מקום לקביעת נבצרות
היועץ המשפטי לממשלה דן עם צוותו אם יש מקום לקבוע שעל נתניהו לצאת לנבצרות. היועמ"ש לא עסק באפשרות להרכבת ממשלה בעתיד - וקבע כי יש לשמור את סוגיית הנבצרות במישור הציבורי והפוליטי - ולא במשפטי. כמו כן, גם תפקודו של נתניהו כשר לא עלה בדיון
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע הערב (שני) כי אין מניעה שראש הממשלה בנימין נתניהו ימשיך לכהן כראש ממשלת המעבר.
היועמ"ש קבע כי אין כל רלוונטיות להתפטרות ראש הממשלה בתקופת ממשלת מעבר. לדבריו, "משכך, ברי כי במצב דברים של ממשלת מעבר, ממילא לא ניתן לומר שקיימת חובה משפטית על ראש ממשלה להתפטר מתפקידו זה. עמדה דומה אף ניתנה בשנת 1977 בחוות דעת מטעם היועץ המשפטי לממשלה דאז, פרופ' אהרן ברק".
את טיעוניו להחלטה ביסס היועץ על סעיף 19 לחוק יסוד: הממשלה, שמסדיר את האפשרות שראש הממשלה יתפטר מתפקידו. לדבריו, "מאז בחירתה של הכנסת ה-21 מכהנת הממשלה הנוכחית מכוח עיקרון 'רציפות הממשלה'".
הוא ציין כי ההוראות הנוגעות לרציפות הממשלה ולכהונתה של ממשלת מעבר מתייחסות גם לכהונת ראש ממשלה העומד בראשותה כאמור, תוך שנקבע בהן, בסעיף 30(ג) לחוק-היסוד, כדלקמן: "ראש הממשלה שהתפטר ימשיך במילוי תפקידו עד שתיכון הממשלה החדשה".
היועץ המשפטי לממשלה התייחס גם לסוגיית הנבצרות והדגיש כי חוק יסוד: הממשלה אינו מפרט באופן ממצה את הנסיבות שעשויות להביא לנבצרות. "לשון החוק ותכליתו מכוונות בעיקרן למצב דברים בו מתקיימות נסיבות, סובייקטיביות או אובייקטיביות, השוללות באופן מעשי את המשך תפקודו של ראש הממשלה", אמר היועץ.
עוד ציין: "בהקשר זה, יוזכר, כי בשנת 2008, בעתירה שביקשה לקבוע כי נבצר מראש הממשלה דאז מלמלא את תפקידיו, בית המשפט כי מצא אין מקום להתערבות בקביעת היועץ המשפטי לממשלה דאז לפיה יש להותיר את סוגיית הנבצרות הזמנית במישור הציבורי-פוליטי.
"נוכח האמור, אף בנסיבות דנן, יש להותיר את סוגיית הנבצרות הזמנית במישור הציבורי-פוליטי ואין מקום בעת הזו לקביעה מטעם היועץ המשפטי לממשלה כי נבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו".
היועמ"ש החליט כי יתייחס בהמשך לסוגיית חלוקת התיקים שבהם מחזיק נתניהו בתפקיד שר. כזכור, נתניהו מחויב להעביר את תיקי השרים כפועל יוצא מפסיקת בג"ץ בהלכת דרעי-פנחסי שנקבעה לפני יותר משני עשורים ולפיה שר שהוחלט להגיש נגדו כתב אישום יפוטר מתפקידו. שני פסקי הדין הורו לראש הממשלה לשעבר, יצחק רבין, לפטר את השר אריה דרעי ואת סגן השר רפאל פנחסי משום שהוגשו נגדם כתבי אישום.
גורמים משפטיים העריכו אתמול כי מנדלבליט ידגיש שקיימים "קשיים משפטיים ניכרים" לכך שנתניהו, תחת כתב אישום כה חמור, יכול וראוי להקים ממשלה. עם זאת, הגורמים העריכו שמנדלבליט לא יציין מניעה חוקית לכך, שכן חוק יסוד הממשלה החריג במיוחד את ראש הממשלה שיכול לכהן בתפקיד עד פסק דין סופי. גורם משפטי בכיר הבהיר אתמול כי "היינו שמחים ששאלת המשך כהונתו של נתניהו תוכרע רק במישור הציבורי-פוליטי".