שתף קטע נבחר

 

המרגל מקונגו שהפך לפליט בישראל

רק תשעה מבקשי מקלט זכו בשלוש השנים האחרונות למעמד של פליט בישראל. ל-ynet נודע כי עכשיו נוסף לרשימה גבר בן 63 מקונגו בעל רקע מעניין במיוחד: הוא ריגל בישראל לטובת השלטון הקודם וחשש שאם יחזור למולדתו יוצא להורג

 

המרגל ועו
המרגל מקונגו ועו"ד תומר ורשה( צילום: משרד עו"ד תומר ורשה)

פרסום ראשון: תושב קונגו שריגל בישראל זכה למעמד שרבים מייחלים לו. שר הפנים אריה דרעי החליט להכיר בו כפליט, וזאת לאחר ששוכנע שאם יחזור למולדתו – דמו בראשו. 

 

האיש, בן 63, נשלח לישראל בשנת 1996 במסווה של תייר. זאת בעוד בפועל הוא היה איש שירותי הביון של קונגו, שנשלח לכאן על ידי שליטה הקודם של קונגו מובוטו ססה סקו. המשימה שהוטלה עליו הייתה לרגל אחרי הקונסול הקונגולזי בישראל כדי לבדוק ידיעות שלפיהן הוא מעורב בתוכנית לבצע הפיכה בקונגו נגד השלטון.

 

מובוטו ססה סקו זאיר קונגו קינשסה ליד חיים הרצוג (צילום: חנניה הרמן)
מובוטו ססה סקו, ששלח לישראל את המרגל, ליד הנשיא לשעבר חיים הרצוג(צילום: חנניה הרמן)

שנה לאחר מכן ססה סקו אכן הופל בהפיכה, שאותה הנהיג לורן דזירה קאבילה. המרגל, שחשש שאם יחזור למולדתו ימצא את עצמו על הכוונת של השלטון החדש, נשאר בישראל. ב-2001 נרצח קאבילה ובנו ג'וזף תפס את השלטון. המרגל בדימוס הגיש בתוך כך למשרד הפנים בקשה להעניק לו מקלט, וב-2002 קיבל אשרת עבודה זמנית. עם הזמן החל להשתתף בפעולות מחאה בישראל נגד שלטון קאבילה והיה ממייסדי עמותת "גלות יוצאי קונגו בישראל" שקיימה הפגנות מול שגרירות קונגו. בינואר, אחרי 17 שנה, הסתיים שלטון קאבילה ומועמד האופוזיציה ניצח בבחירות.

 

לפני כשנתיים וחצי, לאחר שבקשתו לקבל מקלט כלל לא נידונה, פנה המרגל למשרדו של עו"ד תומר ורשה, מומחה להגירה ומעמד. ורשה עתר לבית הדין לעררים, המרגל זומן לראיונות ובשבוע שעבר, לאחר שסיפורו אומת, הכיר בו שר הפנים אריה דרעי כפליט והעניק לו מעמד של תושב.

 

"כשקיבלתי את הבשורה לא האמנתי"

בהמלצת רשות האוכלוסין וההגירה נכתב: "ניתן לקבל את טענת המבקש לפיה שמו נודע לרשויות קונגו כחבר בעמותת 'גלות יוצאי קונגו בישראל' וכן כמי שמתנגד לשלטון קאבילה. העובדה שהוא פעל נגד השלטון בקונגו וכי הייתה נראות משמעותית לפעילותו זאת מבססת חשש לרדיפה אם ישוב למדינתו". גם במשרד החוץ קבעו שמדובר במקרה ייחודי: "המבקש הוא איש מודיעין שנשלח למשימה בישראל והפנה עורף למדינתו".

ג'וזף קאבילה. המרגל השתתף בפעולות מחאה נגדו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'וזף קאבילה. המרגל השתתף בפעולות מחאה נגדו(צילום: רויטרס)

 

הבחירות בקונגו השנה: סוף לשלטון קאבילה

הבחירות בקונגו השנה: סוף לשלטון קאבילה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

הענקת מעמד פליט היא דבר נדיר למדי בישראל. בשלוש השנים האחרונות זכו לכך 10 אנשים בלבד, כולל המרגל. המרגל סיפר על תחושתו ל-ynet: "כשקיבלתי את הבשורה לא האמנתי. השלטון בקונגו עינה ורצח רבים". עו"ד ורשה הודה למשרד הפנים והוסיף: "עם זאת, מצער שמדובר באישור נדיר, ושלקח למשרד הפנים קרוב ל-20 שנה לעשות".

 

בשני העשורים האחרונים הגיעו לישראל כ-400 מבקשי מקלט מקונגו, שטענו כי נמלטו מלחימה ומרדיפה פוליטית ואישית, בעקבות המצב הפוליטי המעורער במדינה. בשנת 2002 ישראל החליטה להעניק להם הגנה קבוצתית ואפשרה להם לשהות בה כחוק, אך בחודש אוקטובר 2018 דרעי החליט על גירושם, בהתבסס על חוות דעת של משרד החוץ שלפיה המצב בקונגו התייצב.

 

בעקבות עתירה של ארגוני זכויות אדם, בית המשפט המחוזי הורה להקפיא את הגירוש ובחודש מרץ 2019 דרעי החליט לבטלו "לפרק זמן מספק שיאפשר לתמונת הדברים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו להתבהר ולאור עדכונים שהתקבלו לאחרונה מטעם הגורמים המקצועיים במשרד החוץ בשל התפתחויות שאירעו לאחרונה בקונגו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: משרד עו"ד תומר ורשה
המרגל מקונגו עם עורך דינו
צילום: משרד עו"ד תומר ורשה
מומלצים