שתף קטע נבחר

האינטרנט חזר לאיראן, וממדי ההרס נחשפים

חיילים יורים מהגגות, הבסיג' מכה מפגינים, נער בשלולית של דם: האיראנים מציפים את הרשת בסרטונים מימי המחאה שהמשטר לא רצה שתראו. הם מתעדים פגיעה בסמלי שלטון וקריאות נגד חמינאי והכסף לעזה: "הוא חי כמו אל, אנחנו כמו קבצנים". עדויות: "בת 14 נורתה למוות, בן 10 נהרג בדרך לקנות לחם"

החיבור לאינטרנט, שנותק באמצע החודש כמעט בכל רחבי איראן למשך שמונה ימים בניסיון למנוע את התפשטות המחאה נגד המשטר, הוחזר מאז תחילת השבוע כמעט לכל האזרחים. כעת, כשהם יכולים שוב להתחבר לרשתות החברתיות ולאפליקציות, מעלים האיראנים עוד ועוד סרטונים, תמונות ועדויות החושפים את היקף המחאה נגד השלטון שפרצה לפני שבועיים – מחאה שלדבר המנהיג העליון עלי חמינאי מוגרה בינתיים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

איראן כוחות הביטחון מעצר של מפגין טהרן (צילום: MCT)
מעצר של מפגין בטהרן. רוחאני: "חוליגנים ושכירי חרב"(צילום: MCT)

איראן כוחות הביטחון מהומות ירי מקרוב ב מפגינים (צילום: MCT)
ירי מטווח קרוב במפגין בבירה(צילום: MCT)

"עוצר האינטרנט" שהטילו שלטונות איראן היה הגדול ביותר ברפובליקה האיסלאמית אי פעם, ומשטר האייתוללות ניסה בעזרתו למנוע מהמפגינים ליידע את העולם שבחוץ על המתחולל באיראן ולהקשות עליהם לתאם את ההפגנות זה עם זה. אבל במהלך כל ימי המהומות המשיכו מתנגדי המשטר לתעד את שרואות עיניהם.

 

בסרטונים מימי הטלטלה שמופצים כעת ברשתות החברתיות נראים בין השאר כוחות הביטחון יורים מגגות, שוטרים סמויים עוצרים פעילי מחאה, ואנשי בסיג' – המיליציה האיראנית האכזרית – מכים מפגינים בלתי חמושים ויורים בהם מקרוב. תמונה קשה אחת מתעדת נער מוטל בשלולית דם על המדרכה.

איראן מהומות טהרן (צילום: רויטרס)
מאות בנקים הוצתו. הרס בטהרן(צילום: רויטרס)

איראן מהומות כרזה של המנהיג העליון עלי חמינאי ש הושחתה (צילום: MCT)
תמונת המנהיג העליון חמינאי הושחתה בכרזה(צילום: MCT)

איראן מהומות טהרן משאבות דלק ש הותקפו (צילום: רויטרס)
משאבות דלק שתקפו המפגינים(צילום: רויטרס)

רשת BBC מדווחת כי קיבלה סרטונים שכאלה מכל רחבי איראן, וכי בסרטונים אפשר לראות גם מפגינים פוגעים בסמלי ממשל, בסמלים של הממסד הדתי ובכוחות הביטחון. באחד הסרטונים שאספה נשמעים מפגינים קוראים "המנהיג העליון חי כמו אל, אנחנו, העם, חיים כמו מקבצי נדבות". באחר, מהעיר איספהאן, נשמעים מפגינים קוראים "לא לעזה, לא ללבנון – נקריב את חיינו למען איראן". מדובר בקריאה שמתנגדי המשטר משמיעים שוב ושוב בשנים האחרונות, כשכוונתם לכסף שמבזבז משטר האייתוללות על ארגוני הטרור הנלחמים בישראל במקום להשקיע אותו באזרחיו.

 

בסרטון מהעיר שיראז, כ-680 קילומטרים מדרום לטהרן, נראה קהל של יותר מ-100 בני אדם מתפזר לכל עבר כשירי פורץ מתחנת משטרה בעיר. באחר, מכרמאן, נראים מפגינים שורפים עצמים כלשהם ברחוב, וברקע נשמע קול זכוכית נשברת. חברי מיליציית הבסיג', רכובים על אופנועים, רודפים אחריהם. בסרטון מכרמנשאה נראים שוטרים סמויים גוררים גבר בשיערו.

איראן מהומות תמונות הרוגים לדברי מתנגדי המשטר ()
פעילי אופוזיציה אומרים: אלה חלק מההרוגים במהומות

איראן מהומות הרוגה בת 14 ניקטה אספנדני ()
ניקטה אספנדני, בת 14. "חיפשו 3 ימים"

איראן מהומות הרוג רזא נייסי בן 16 ()
רזא נייסי בן 16. נורה באהווז

גם זהותם של חלק מההרוגים מתחילה להתברר, והפרסומים מפריכים כצפוי את טענות המשטר שהאחראים למהומות הם חוליגנים ושכירי חרב. בין השמות שפרסמו מתנגדי המשטר ברשת מופיע זה של ניקטה אספנדני, נערה בת 14 שלפי הטענות נורתה על-ידי כוחות הביטחון בטהרן ב-16 בנובמבר, ומשפחתה קיבלה הודעה על כך רק אחרי שלושה ימים שבהם חיפשה אותה בקדחתנות.

 

הרוג אחר, כך הם טוענים, הוא רזא נייסי בן ה-16, שנורה על-ידי כוחות הביטחון באותו היום באהוואז. בהרוגים גם אישה בשם אזר, אחות בבית חולים מכראג' שהותירה אחריה ארבעה ילדים, ופטימה, אם לשניים בת 40 מטהרן, שלדברי משפחתה יצאה להפגין. ארמין קדרי מהעיר כרמנשאה, רק בן 10, נהרג לדברי משפחתו כשיצא לקנות לחם.

 

"לפחות 143 מפגינים נהרגו"

בינתיים, כשנראה כי המהומות דעכו, טהרן עצמה מתחילה לחשוף מעט נתונים העשויים ללמד על גודל המחאה שאיתה התמודד המשטר. שר הפנים של איראן עבדול רזא רחמני פזלי אמר היום כי במהלך המהומות הוצתו 731 סניפי בנק, 140 מבני ממשל, כ-70 תחנות דלק וגם יותר מ-50 תחנות משטרה ובסיסים של כוחות הביטחון. לדברי פאזלי, עד 200,000 איש השתתפו במחאה. עוד חשף כי במהלך המהומות ניסו כ-500 בני אדם להסתער על משרדי הטלוויזיה האיראנית בטהרן.

איראן המנהיג העליון עלי חמינאי פגישה עם אנשי בסיג' (צילום: EPA)
חמינאי עם אנשי הבסיג', היום. "זה היה מסוכן"(צילום: EPA)

איראן המנהיג העליון עלי חמינאי פגישה עם אנשי בסיג' (צילום: EPA)
תומכי המנהיג העליון בכינוס המיליציה(צילום: EPA)

שלשום מסר ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" כי לפי מידע שהגיע אליו, לפחות 143 מפגינים נהרגו במהלך המחאה. איראן דוחה את טענות אמנסטי ואומרת שרק "כמה" בני אדם, בהם אנשי כוחות הביטחון, נהרגו. לדבריה עצרה "יותר מ-1,000 איש". ארגון "המרכז לזכויות אדם באיראן", שמושבו בניו יורק, טוען שמספר העצורים כנראה קרוב יותר ל-4,000. לפי אתר חדשות איראני הנחשב מתון, חבר פרלמנט איראני אמר היום ש-7,000 בני אדם נעצרו.

 

גל המחאה, נזכיר, החל בעקבות ההחלטה של שלטונות איראן, הכורעים תחת נטל הסנקציות האמריקניות, להעלות את מחירי הדלק. טהרן מיהרה לשלוח את כוחותיה לרחובות כדי למנוע התפשטות של ההפגנות והמשך שלהן כפי שקרה בחודשיים האחרונים בעיראק ובלבנון השכנות, שתי מדינות הנתונות להשפעה איראנית גדולה. ככל הנראה מדובר בגל המחאה הקטלני ביותר באיראן מאז המהומות שפרצו בה ב-2009 בעקבות הטענה לזיופים בבחירות לנשיאות, שבהן הוכרז מחמוד אחמדינג'אד כמנצח. הוא עשוי להתברר בסופו של דבר כגל הקטלני ביותר מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979.

 

המנהיג העליון של איראן חמינאי גינה היום את המהומות וטען כי הייתה זו "קונספירציה מסוכנת מאוד" וכי הן חוסלו לחלוטין. איראן, נזכיר, טענה בימים האחרונים כי "בריונים" הקשורים לארה"ב, ישראל וסעודיה הם שעוררו את המהומות.

סניף בנק איראן הוצת מחאת דלק איספהאן (צילום: AFP)
סניף בנק שהוצת באיספהאן. "ארה"ב ראתה הזדמנות ושלחה את חייליה"(צילום: AFP)

הפגנה הפגנות איראן תחנת דלק הוצתה ב טהרן (צילום: AFP)
תחנת דלק שהוצתה בטהרן(צילום: AFP)

מחאה הפגנות הפגנה נגד מחיר מחירי דלק עיר טהרן איראן (צילום: AFP)
לא לכסף ללבנון. "אקריב את חיי בשביל איראן"(צילום: AFP)

"קונספירציה עמוקה, רחבה ומסוכנת מאוד שהרבה כסף הושקע בה נוצחה על-ידי העם", טען היום חמינאי במפגש עם חברי מיליציית הבסיג'. הוא שיבח אותם, את המשטרה ואת משמרות המהפכה על כך שביצעו את המשימה במסגרת עימות קשה מאוד, וטען כי ארה"ב ראתה בעליית מחירי הדלק הזדמנות לשלוח את "חייליה" לשדה הקרב.

 

גם נשיא איראן חסן רוחאני, שנתפש בעולם כמתון במונחים איראניים, האשים את ארה"ב במהומות. הוא כינה את המפגינים שהפעילו אלימות "שכירי חרב" ו"חוליגנים", וטען שארה"ב שלחה כסף במשך שנתיים כדי להצית את ההפגנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
ירי מקרוב. כוחות הביטחון מול מפגין
צילום: MCT
מומלצים