חייבים למדינה עד 15 אלף שקל? תוכלו לפרוס את הסכום
על רקע העלייה בתשלומים: המרכז לקנסות ואגרות פרסם תקנות חדשות לביצוע הסדרי חוב. מי שקיבל קנסות או אגרות בסכום נמוך יחסית, יוכל לפנות בטלפון ולשלם כמה מאות שקלים בכל חודש - ללא צורך בהצגת אישור מיוחד על מצב כלכלי
חייבים למדינה עד 15 אלף שקל בקנסות או אגרות? תוכלו לפרוס את הסכום בשיחת טלפון, ללא צורך בהצגת אישור מיוחד על מצבכם הכלכלי. משרד המשפטים פרסם בימים האחרונים טיוטת תקנות שגיבש המרכז לקנסות ואגרות, שמטרתן להפוך את הליך הסדרי החוב לשקוף ופשוט יותר.
בלחימה מגהצים פחות: ההוצאות בת"א צנחו בשליש בסבב האחרון
ביקש להישפט בעקבות דוח של מצלמת מהירות - וקיבל פיצוי של 250 שקל
תביעה בסך 300 אלף שקל: טיול הפרידה מהבנק הפך לסיוט
טיוטת התקנות פתוחה להערות הציבור, ולאחר מכן ייקבע הנוסח הסופי, כשלפי הערכות הוא ייכנס לתוקף בחודשים הקרובים. הטיוטה גם מציגה באופן ברור את הקריטריונים לזכאות להסדר חוב, וכן מאצילה סמכויות לדרגים שונים במרכז לגביית קנסות לאשר את ההסדר.
המרכז לגביית קנסות עוסק בגביית קנסות ואגרות שונות מטעם גופי המדינה, כגון דוחות משטרה, אגרות בתי משפט וכדומה. לפי הערכות, מדובר בגבייה בהיקף כולל של כמיליארד שקל בשנה. מדובר הן בגבייה של חוב בפיגור, ובחלק מהמקרים גביית חוב שוטף.
גם רשויות מקומיות
היקף הפעילות של המרכז הולך ומתרחב, מאחר שבשנים האחרונות יש נטייה גוברת לשימוש בהליכים אזרחיים הכרוכים בתשלום קנס במקום הליך פלילי. כן מתווספים חוקים הכוללים סנקציה של קנסות, כגון חובת הפקדה לפנסיה של עצמאים וחוק הגבלת השימוש במזומן.
החל מהשנה הבאה גם חלק מהרשויות המקומיות צפויות להשתמש בשירותי המרכז ולגבות חובות באמצעותו, כך שהיקף הפעילות שלו צפוי להמשיך ולגדול. כיום מתקבלות במרכז 30-40 אלף פניות בשנה בבקשה לפרוס את החוב או להפחית בתשלומי הפיגורים שהצטברו, כשחלק לא מבוטל מהבקשות נענות בחיוב.
בשנה שעברה מחק המרכז לבעלי החוב תשלומי פיגורים בהיקף של כ-85 מיליון שקל. כדי לייעל את תהליכי העבודה הוחלט כי אם מדובר בחוב של עד 15 אלף שקל, ניתן יהיה לבצע את הפריסה באמצעות המוקד הטלפוני של המרכז. זאת בניגוד למצב כיום שבו כל בקשה כזו כרוכה בפנייה רשמית עם מסמכים נלווים המצדיקים את הפריסה.
מרכז הקנסות קבע תנאים לפריסת החוב בהתאם להיקפו: אם מדובר בחוב של 1,000-5,000 שקל, יהיה ניתן לפרוס אותו בתנאי שבכל חודש ישולמו לפחות 500 שקל ממנו. אם מדובר בחוב של 5,000-10,000 שקל, היקף התשלום החודשי יעמוד על לפחות 750 שקל. מסלול מקוצר זה אינו תקף לחוב מסוג פיצוי לנפגע עבירה.
בחוב גבוה יותר (או בפריסה רחבה יותר מהמוצע במסלול המקוצר), יש צורך בהגשת בקשה עם צירוף מסמכים רלוונטיים. התקנות מגדירות בפירוט מה המצבים המצדיקים פריסת חוב ואילו מסמכים יש להציג. אחד הקריטריונים הוא מצב כלכלי קשה. במקרה כזה יש להציג פירוט על מצב חשבון הבנק, וכן אישור על היכללות באחת הקבוצות: שכר נמוך מ-5,000 שקל בחודש, ארבעה ילדים ומעלה מתחת לגיל 21, היותו של החייב חייל בשירות סדיר וכדומה.
קריטריונים נוספים המצדיקים קבלת פריסת חוב הם מצב בריאותי קשה: אשפוז ממושך, סיבוכי היריון ולידה וכדומה. או לחלופין מצב סוציאלי קשה: אסיר משוחרר, נרקומן בגמילה ועוד.