עיראקים שרפו את הקונסוליה האיראנית בנג'ף
הסלמה דרמטית במחאה נגד טהרן בדרום השיעי של עיראק: מפגינים הסתערו על הקונסוליה והעלו אותה באש. עוצר הוכרז בעיר. העיראקים, המוחים נגד ממשלתם, זועמים על הבחישה של איראן והמיליציות שלה בענייניהם הפנימיים
מפגינים עיראקים הסתערו אמש (יום ד') על הקונסוליה האיראנית בעיר נג'ף שבדרום עיראק ושרפו אותה כליל. צוות הקונסוליה פונה עוד לפני ההסתערות, ולא דווח על נפגעים, אבל זו הסלמה דרמטית במחאה האלימה של המפגינים בעיראק נגד סמלים איראניים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המפגינים נכנסו למתחם בשעת לילה מאוחרת והעלו באש את הבניין כולו. זמן קצר אחר כך הכריזו הרשויות על עוצר בעיר.
בעיראק, נזכיר, מתנהלת מאז תחילת אוקטובר מחאה ענקית נגד הממשלה, ובמהלכה נהרגו כבר יותר מ-330 בני אדם ועוד אלפים נפצעו. המפגינים העיראקים זועמים על השחיתות במוסדות השלטון ועל המצב הכלכלי הקשה, ודורשים את התפטרות הממשלה. במהלך המחאה הביעו עיראקים רבים זעם על תמיכתה של איראן בממשלה העיראקית שאותה הם רוצים להפיל, והאשימו את טהרן בבחישה בענייניה הפנימיים של עיראק.
איראן ועיראק ניהלו ביניהן מלחמה איומה בשנים 1988-1980, כשבבגדד שלט הדיקטטור הסוני סדאם חוסיין, אבל אחרי הפלישה האמריקנית לעיראק ב-2003, שבה הופל משטר סדאם, עלתה לשלטון בעיראק ממשלה נוחה בהרבה לטהרן. מאז נהנית איראן מהשפעה רבה על הנעשה אצל שכנתה.
בשנים האחרונות תמכה טהרן ברבות מהמיליציות ששולבו על-ידי ממשלת עיראק ב-2014 במלחמה נגד דאעש, וכך זכתה בהשפעה גדולה עוד יותר: המיליציות הללו נלחמו לצד כוחות הביטחון העיראקיים והכוחות האמריקניים כדי לחסל את ארגונו של אבו בכר אל-בגדדי, ואחרי שדאעש מוגר בשנה שעברה הפכו המיליציות הללו לכוח צבאי ופוליטי רב עוצמה המשרת את האינטרס האיראני בתוך עיראק. לפי דיווחים, המיליציות האלה סייעו להילחם בכוח נגד המפגינים בגל המחאה ששוטף כעת את עיראק.
על רקע זה דווחו בשבועיים האחרונים עוד ועוד מעשי מחאה של מפגינים עיראקים נגד איראן. בין השאר צולמו מפגינים מכים בנעליהם את תמונותיהם של מנהיג איראן עלי חמינאי ונשיאה חסן רוחאני, ובדרום עיראק שרפו מפגינים מטות של מפלגות ומיליציות הקשורות לאיראן. החודש יידו פעילי מחאה בקבוקי תבערה על הקונסוליה האיראנית בכרבאלא.
העובדה שהמפגינים העיראקים באים ברובם מאזורים שיעיים בעיראק פוגעת בניסיון של איראן להציג את עצמה כמנהיגת השיעים וכמי שפועלת יותר מכול אחד אחר למענם. השיעים, נזכיר, הם אוכלוסיית הרוב הן בעיראק והן באיראן, אבל באזורים אחרים בעולם המוסלמי הם בדרך כלל מיעוט ונתונים לעתים קרובות לקיפוח ולדיכוי.
העיראקים נגד איראן – כתבות אחרונות:
- איראן, עיראק, לבנון: האינתיפאדה השיעית / פרשנות
- ניצחון גם בכדורגל: "מסר לשהידים מתחריר"
- נעליים עליך, חמינאי
בשיחה עם ynet טען אתמול מפגין מעיראק כי פעילים הקשורים לאיראן נכנסים לתוך ההפגנות בארצו ומלבים את האש. אזרח עיראקי אחר אמר ל-ynet שאיראן הופכת את עיראק לשדה קרב: "הרבה כוחות מנסים להשאיר אותה ולהעמיק את ההשפעה האיראנית בעיראק, וכדי לעשות את זה הם יחפשו אויב משותף – וזה כמובן ישראל וארה"ב. הן כמובן שתי האשמות בכל דבר – זה מה שההנהגה העיראקית מכניסה לאנשים לראש".
"יש חוסר כבוד", אמר בתחילת החודש חסניין עלי, בן 35, תושב כרבאלא, בעצמה עיר שיעית, שבא להפגין בבגדד. "הם מתנהגים כאילו הם בני המדינה הזאת ואנחנו נמצאים מתחת להם. אני מרגיש כאילו שגרירות איראן שולטת בממשלה והם אלה שמדכאים את המפגינים. אני רוצה שאיראן תעזוב".