הרוגים במתקפה על "מלאכי האבולה" בקונגו
טרור הלילה בקונגו: מורדים תקפו בסיס של עובדי סיוע מהאו"ם, שבאו להילחם בנגיף שהרג כבר 2,100 בני אדם. 3 נרצחו
ארגון הבריאות העולמי הביע היום (ה') זעזוע מרציחתם של שלושה עובדי סיוע שנשלחו לסייע לנפגעי נגיף האבולה במזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. העובדים נרצחו על-ידי מורדים הפועלים באזור, ומדובר בהתפתחות חמורה שעלולה להשפיע על המשך פעילותם של עובדי סיוע שם ולגרום לנגיף האבולה, שהתפשטותו פחתה לאחרונה, לצבור שוב תאוצה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"אנחנו שבורי לב מכך שהחששות הגדולים ביותר שלנו התגשמו", מסר הבוקר מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי טדרסום אדהנום גברייסוס בציוץ בטוויטר.
שלושת העובדים נהרגו במתקפה של לוחמי מאי-מאי על בסיס של ארגון הבריאות העולמי, שהוא סוכנות של האו"ם, במהלך הלילה בביאקטו. גם תושב אחד נהרג. כוחות הביטחון הקונגולזיים הרגו מנגד אחד מהמורדים ולקחו בשבי שניים נוספים.
התפרצות האבולה בקונגו היא השנייה בגודלה בתולדות הנגיף, ואין זו הפעם הראשונה שנעשים ניסיונות לפגוע דווקא בעובדי הסיוע של האו"ם שבאו להילחם בה. רבים מחשיבים את ההתפרצות הנוכחית של הנגיף למסובכת יותר מהתפרצויות קודמות, כמו זו שהיכתה במערב אפריקה באמצע העשור, וזאת משום שכמה ארגוני מורדים פועלים באזור שבו הוא משתולל.
"תארו לעצמכם רופא שיוצא מביתו בארה"ב או במדינה אחרת ובא לישון באוהל כדי להציל אותנו ממכת האבולה – ואנשים חסרי השכלה רוצים לתקוף אותו", אמר היום פיסטון קמנגו, מנהיג מקומי בביאקטו. "זה ראוי לכל גינוי".
אין חיסונים, יש נדבקים
נגיף האבולה גורם חום גבוה, כאבי שרירים, חולשה, הקאות ושלשולים. במקרים רבים הוא משבית איברים וגורם דימומים פנימיים שלא ניתן להפסיקם. לעתים קרובות, החולים באבולה מתים תוך ימים אחדים. ההידבקות בנגיף נעשית באמצעות מגע עם זיעה, קיא, דם או נוזלי גוף אחרים של אדם נגוע או של אדם שמת לאחרונה.
ההתקפה הלילה באה ימים אחדים אחרי מהומות קטלניות בעיר בני שבקונגו, שם תושבים הזועמים על מתקפות המורדים החוזרות ונשנות הסתערו על בסיס שבו מוצבים חיילים מכוח שמירת השלום של האו"ם. התושבים דורשים להגביר את ההגנה עליהם. בעקבות המהומות ההן פינה משם ארגון הבריאות העולמי 49 מאנשי הצוות שלו, והשאיר 71.
התפרצות האבולה הנוכחית הרגה כבר יותר מ-2,100 בני אדם, אבל לאחרונה, הרבה הודות לסיוע של אנשי האו"ם, יש סימנים לכך שהיא דועכת. החודש נרשמו כמה ימים שבהם לא דווח על מקרים חדשים. ההתקפה הלילה מעוררת דאגה לא רק בגלל עצם התרחשותה, אלא גם משום שאחרי התקפות קודמות על עובדי הבריאות ומתקניהם נרשמה עלייה במספר מקרי האבולה, כנראה בשל השעיית פעילותם של אנשי הסיוע או צמצומה.
דוגמה אחת לכך שכל השעיה של פעילות המסייעים פוגעת במאבק באבולה כולו היא הודעתו של ארגון הבריאות העולמי בתחילת השבוע ששום אדם לא יוכל לקבל חיסון לנגיף ביום שני.
תושבים במזרח קונגו מאשימים את כוחות האו"ם והכוחות הקונגולוזיים כי הם אינם עושים די כדי להגן עליהם מהמורדים הנלחמים על השליטה באזור, העשיר במינרלים. המורדים, אנשי ארגון "ברית הכוחות הדמוקרטיים", מואשמים ברצח של יותר מ-1,500 בני אדם באזור העיר בני בארבע השנים האחרונות.