לא הגרלה, סודוקו: הארגון הביזארי של יורו 2020
ההחלטה לפצל את אירוח הטורניר ל-12 מדינות שונות שישחקו בביתן, סיבכה מאוד את ההגרלה. כשנולדה ליגת האומות והפלייאוף בעקבותיה - הכאוס היה שלם, ולכך עוד התווסף המצב הפוליטי שמונע משחקים מסוימים. יוגי לב נזקק לקורס, קומאן עוד לא הבין ודה בריינה טוען שהכל "פייק"
קווין דה בריינה, כוכב נבחרת בלגיה, אומר שמדובר בשערורייה, שזו תחרות "פייק". רונלד קומאן, מאמן נבחרת הולנד טוען שהוא לא מבין בכלל את הפורמט החדש הקולגה שלו מנבחרת גרמניה יוגי לב אמר שהיה צורך להסביר לו שלוש פעמים עד שהצליח לקלוט איך עובדת הגרלת יורו 2020.
אז כן, מחר (שבת) ב-19:00 בערב יתקיים בבוקרשט הטקס המפואר שבו ייקבעו ששת הבתים של אליפות אירופה שתתקיים בקיץ הקרוב ונדע את סדר המשחקים. אלא שבניגוד למה שהיינו רגילים בעבר, לא מעט מהנבחרות כבר יודעות עוד לפני ה"הגרלה" באילו בתים הן ישחקו ובאילו אצטדיונים. וכל זה בזכותו של מישל פלאטיני, הנשיא לשעבר של אופ"א.
פלאטיני עצמו כבר לא בסביבה. הקפטן של נבחרת הטריקולור שזכתה ביורו 1984, הואשם בשחיתות וכבר אינו פעיל בניהול הכדורגל האירופאי. אבל הרעיון שהגה, לקיים את אליפות אירופה 2020 לא במדינה אחת (או שתיים סמוכות, כפי שקרה ב-2000 כשהולנד ובלגיה השכנות אירחו את האליפות), אלא ב-12 מדינות שונות, התקבל.
פלאטיני הסביר את הרעיון בכך שזו תהיה הדרך הנכונה והראויה לחגוג 60 שנה לאליפות אירופה, ומה שיותר מדינות ישתתפו בחגיגה. המבקרים טענו כי זו הייתה הדרך שלו לזכות בפופולריות בעוד מדינות, כדי שנציגיהן יתמכו בו בבחירות העתידיות לנשיאות אופ"א ופיפ"א.
מלכתחילה היה ברור שלקיים אליפות שהמשחקים בה יפוזרו מבילבאו שבמערב ועד באקו שבמזרח, שתי ערים שהמרחק ביניהן הוא 5,500 ק"מ, לא יהיה עניין פשוט. הסיפור הסתבך עוד יותר אחרי שהוחלט כי ארבע מ-24 הנבחרות שישתתפו יעפילו דרך ההמצאה החדשה של אופ"א, ליגת האומות.
מעטים הבינו את השיטה המסובכת של ליגת האומות, אבל לפחות הסיפור הזה מאחורינו ובחודש מארס יתקיימו משחקי הפלייאוף שיקבעו מי מבין 12 הנבחרות – ביניהן ישראל - יהיו ארבע המאושרות. מאחר ומשחקי הפלייאוף יתקיימו בעוד ארבעה חודשים, בהגרלה בשבת בערב יוגרלו רק 20 הנבחרות שעלו משלב המוקדמות, כאשר ארבעה מקומות יישארו ריקים.
אבל רגע, זה לא כל כך פשוט. כי אופ"א החליטה שכל אחת מהנבחרות שיעפילו ליורו ואשר נקבע כי היא אחת המארחות, תקיים את המשחקים שלה אצלה בבית. לכן אנגליה תארח את שלושת משחקיה בבית ד' בוומבלי, ספרד תארח את שלושת המשחקים הראשונים שלה באיצטדיון סן מאמס בבילבאו וכך גם גרמניה במינכן, איטליה ברומא, דנמרק בקופנהאגן והולנד באמסטרדם.
לכן, אם סקוטלנד תעפיל מהפלייאוף היא תשובץ אוטומטית בבית ד' ותארח שניים משלושת משחקיה בהאמפדן פארק בגלזגו. אגב, בגלל שהיא תעלה רק מהפלייאוף היא תיאלץ לשחק מול אנגליה בוומבלי.
כל זה משפיע ישירות גם על נבחרת ישראל. אם הנבחרת של אנדי הרצוג תצליח לנצח ב-26 במארס את סקוטלנד בגלזגו וחמישה ימים לאחר מכן בגמר הפלייאוף את המנצחת בין נורבגיה לסרביה, היא כבר יודעת שתשובץ לבית ד', תשחק מול אנגליה בוומבלי ותקיים עוד משחק או שניים בגלזגו.
מבולבלים? חכו, מפה זה רק הולך ומסתבך
עד שיסתיימו משחקי הפלייאוף בסוף מארס אי אפשר יהיה לדעת מי הנבחרות האחרונות שמיועדות לשחק בבית ג' או בית ו'. מדוע? כי בוקרשט היא אחת המארחות של משחקי בית ג' ובודפשט היא אחת המארחות של משחקי בית ו'. היות ורומניה והונגריה ישחקו באותו מסלול בפלייאוף ורק אחת מהן תוכל להעפיל (או אף אחת מהן), אופ"א תשאיר את המקומות הללו פתוחים עד ששלב הפלייאוף יסתיים.
אבל רגע, גם כאן זה ממש לא נגמר. חוץ מהפורמט המוזר, ההגבלות בשל הביתיות והפלייאוף שקשור לטורניר אחר לגמרי - יש גם מגבלות פוליטיות. אז נכון שמלכתחילה לא היה סיכוי שגיברלטר תעפיל ליורו, ולכן גם לא היה סיכוי למשבר ספורטיבי-פוליטי מול ספרד, שלא מכירה בה כישות עצמאית. אבל רוסיה ואוקראינה הן שתי נבחרות חזקות, ושתיהן אכן העפילו ליורו. רק שעל פי הנחיות אופ"א אסור להן לשחק זו מול זו, ולכן היה הכרח להפריד ביניהן עוד לפני ההגרלה.
ומה יקרה אם רוסיה ואוקראינה יצטרכו להיפגש בשמינית או ברבע הגמר? על פי היכולת של שתיהן במוקדמות זה בהחלט אפשרי. ובכן, לאופ"א יש את הסמכות להחליף בין הנבחרות ולמנוע משחק נפיץ שכזה.
ועוד קצת פוליטיקה לקינוח: אם קוסובו תעפיל מהפלייאוף, תיאורטית היא יכולה לעשות לאופ"א כאב ראש עצום, שכן לה אסור לשחק מול רוסיה, סרביה או בוסניה, שלא מכירות בה כמדינה עצמאית. כאב הראש הזה נמנע נכון לעכשיו כי אין אפשרות שקוסובו תהיה בבית אחד עם אחת מהשלוש הללו. הסיכוי שיהיה מפגש כזה בשלבי הנוק-אאוט הוא כמובן אפסי.
רכבת אווירית
אחרי שמקבלים את כל התמונה המשוגעת הזו, אפשר להבין את הדברים שאמר דה בריינה. בלגיה היא הנבחרת המדורגת ראשונה באירופה, שרואה את עצמה כאחת הפייבוריטיות לזכות ביורו, אבל בגלל המגבלות השונות לא הייתה ברירה ולמרות שהיא על הנייר ראש בית, היא שובצה לבית ב' יחד עם שתי מארחות, רוסיה ודנמרק.
המשמעות: בלגיה תשחק מול רוסיה בסנט פטרסבורג ומול דנמרק בקופנהאגן. רק המשחק השלישי, מול וויילס או פינלנד (שתי האופציות היחידות) יהיה במגרש ניטראלי. במילים אחרות, נבחרת בלגיה, שכראש בית אמורה לפחות באופן תיאורטי לקבל עדיפות מסוימת ותמורה על הצלחתה במוקדמות – נמצאת בעמדת נחיתות!
דה בריינה צודק. מעולם לא הייתה הגרלה כל כך מוזרה, כאשר עוד לפני שייפתחו הכדורים וישלפו הפתקים ההרכב של בית ב' כבר ידוע כמעט סופית: בלגיה, רוסיה, דנמרק ואחת מבין פינלנד או וויילס. גם בבית ג' שתיים מארבע הנבחרות כבר סגורות: אוקראינה והולנד. בנוסף, המשחקים של הבית הזה יתקיימו באמסטרדם ובבוקרשט אז ברור שרומניה, אם תעפיל מהפלייאוף, תהיה הנבחרת השלישית בו.
ואם חשבתם שכאן הסתיימו הבעיות - ממש לא. בגלל המרחקים העצומים בין הערים המארחות יש אפשרות שהנבחרות והאוהדים ייאלצו לטוס עשרות אלפי קילומטרים במהלך חודש המשחקים - סיפור לא פשוט מבחינה לוגיסטית וכלכלית, בטח עבור אוהדים שירצו לראות את כל משחקי הנבחרת שלהם.
קירן ג'ונס, מראשי איגוד האוהדים של נבחרת וויילס אומר שהאוהדים יצטרכו להוציא הפעם פי שלושה יותר מאשר הוציאו כשנסעו בעקבות הנבחרת שלהם במהלך יורו 2016 בצרפת. "רק בשלב הבתים נצטרך כנראה לטוס יותר מעשרת אלפים קילומטרים", אומר ג'ונס. "אם וויילס תוגרל לבית א' המשחק הראשון יהיה בבאקו, 4,200 ק"מ מקארדיף, המשחק השני ברומא, עוד 3,100 ק"מ, וזה לפני טיסה נוספת לבאקו. ואם כמו ב-2016 הנבחרת תעפיל לחצי הגמר נגיע לפחות ל-15 אלף ק"מ".
מפגשי הגדולות הצפויים בטורניר
גם ארבעת הדרגים שנקבעו ע"י אופ"א על פי התוצאות במוקדמות, עשויים ליצור תסריטים מעניינים. אוקראינה נמצאת בדרג הראשון, אולם אלופת העולם צרפת בדרג השני ואלופת אירופה פורטוגל - רק בדרג השלישי!
מה דעתכם, למשל, על "בית מוות" שיכלול את איטליה, צרפת ופורטוגל? הזוי, אבל לגמרי אפשרי. ואם זה יקרה, המשמעות היא שפורטוגל וצרפת ייאלצו לטוס עד באקו, אולי אפילו פעמיים. לידיעת אוהדי פורטוגל: המרחק בין ליסבון לבאקו הוא 6,400 ק"מ. זמן הטיסה? תשע שעות לכל כיוון.
אז יהיו נבחרות שיטוסו עשרות אלפי קילומטרים ויהיו עשרות שעות באוויר. לעומתן, נבחרת אנגליה צפויה לחיים קלים יחסית. כל שלושת משחקיה בשלב הבתים יהיו בוומבלי, ואם תגיע לגמר יהיו לה רק שני "משחקי חוץ" מתוך שבעת המשחקים. כי גם חצי הגמר והגמר יהיה בוומבלי. אם אנגליה תעפיל כצפוי מהמקום הראשון בבית שלה, בשמינית הגמר היא תשחק ממש קרוב, בדאבלין. ואם תנצח משחק רבע הגמר שלה יהיה ברומא. ניצחון נוסף והיא תחזור הביתה ללונדון לשני המשחקים האחרונים.
אגב, אם כל ראשי הבתים יעפילו מהמקום הראשון וינצחו גם בשמינית הגמר, מה שצפוי לנו ברבע הגמר זה משחק ענק בין ספרד לאנגליה ברומא, ומשחק איכותי לא פחות במינכן בין איטליה ובלגיה. אם הולנד תעפיל מהמקום הראשון היא תשחק ברבע הגמר בבאקו וגרמניה תשחק בשלב הזה בסנט פטרסבורג.
חצי הגמר? שוב - אם המדורגות ראשונות מכל בית יעלו, ב-7 ביולי אנחנו עשויים לקבל חצי גמר בין גרמניה לאיטליה (או בלגיה), ויום לאחר מכן המנצחת בין אנגליה וספרד תשחק מול הולנד או אוקראינה.
אם הבנתם את כל ההסברים, אשריכם. ואם לא, אפשר להמתין עוד ארבע שנים להגרלת יורו 2024. האליפות הבאה תתקיים במדינה אחת, בגרמניה, ואז הכל יהיה הרבה יותר פשוט וברור.
יורו 2020 – לוח הזמנים
12 ביוני - משחק הפתיחה באולימפיקו ברומא
7 ו-8 ביולי - משחקי חצי הגמר בוומבלי, לונדון
12 ביולי - משחק הגמר בוומבלי, לונדון
הערים המארחות
בית א' - רומא ובאקו
בית ב' - סנט פטרבורג וקופנהאגן
בית ג' - אמסטרדם ובוקרשט
בית ד' - לונדון וגלאזגו
בית ה' - בילבאו ודאבלין
בית ו' - מינכן ובודפשט