מפעלים נגד טרור: כך מתכננים בעוטף לשתף פעולה עם תושבי עזה
חשיפה: ביישובי עוטף עזה החליטו לא לחכות לפתרון ומתכננים להקים אזורי תעשייה שבהם יעבדו אלפי פלסטינים. בצה"ל תומכים: "עלייה ברמת החיים תקטין את המוטיבציה לטרור"
שיחות ההסדרה בין ישראל לחמאס מתנהלות בימים אלה בקצב מהיר ובנימה אופטימית יחסית, מתחת לפני השטח, בערוצים כמעט חשאיים, כשבישראל לא מתייחסים לכך באופן רשמי. אולם, במקביל מתגבשת יוזמה נוספת, שמטרתה לא רק להביא להפסקת הירי, אלא גם לכונן יחסים של ממש בין הצדדים, ובמקרה זה בין יישובי עוטף עזה לבין רצועת עזה. איך זה יקרה? לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" הגיעה התוכנית לפיתוח כלכלי-אזורי בין הרשויות בעוטף לבין אלה שברצועה, שנחשפת כאן לראשונה.
בחודשים האחרונים התגבשה התוכנית, שכוללת קידום של מספר פרויקטים לאורך גבול הרצועה. הרעיון: הפרויקטים ימוקמו בשטח ישראל, אך העובדים בהם יהיו פלסטינים. כך, במקביל, אמורה להשתפר רמת החיים של תושבי עזה ואילו הרשויות בעוטף עזה יזכו למקורות הכנסה חדשים.
על הפרק ישנם חמישה פרויקטים גדולים: שלושה אזורי תעשייה, שניים מהם בהיקף של 2,000 דונמים כל אחד והשלישי בגודל של 1,500 דונמים, שיוקמו לאורך הגבול בצד הישראלי. המפעלים שיהיו בתוכם יספקו לפי התכנון עבודה לאלפי פלסטינים מעזה.
פרויקט רביעי הוא תחנת כוח שתספק במקביל חשמל ליישובי העוטף ולרצועה. פרויקט נוסף הוא תחנה להפקת אנרגיה מפסולת. על פי התוכנית, פסולת מעזה תועבר באמצעות מסוע ארוך למתקן פסולת בצד הישראלי, שם היא תעבור תהליך של שריפה, בתהליך זה יופק חשמל - והוא יוחזר לרצועת עזה. בעזה אין כיום חשמל ברוב שעות היום, ושני המיזמים האלה יכולים לשפר את המצב באופן דרמטי.
התוכנית כולה אמורה להגיע למימוש על פי הערכות תוך ארבע שנים - כשהכל כפוף כמובן לשקט הביטחוני.
הצד הפלסטיני לא היה מעורב אמנם בגיבושה של התוכנית, אך בישראל מעריכים כי ברצועה ישמחו לשתף עימה פעולה. כבר היום יש אלפי עובדים מעזה שנכנסים מדי יום לישראל עם אישורי עבודה מיוחדים, וההנחה היא שאיש לא יגיד "לא" לעוד מקומות עבודה.
עלייה ברמת החיים תקטין את המוטיבציה לטרור
בשבועות האחרונים הוצגה התוכנית בפני בכירים בצה"ל, ואלה תמכו בה מאוד. הם אמרו כי מיזמים לשיפור חיי האוכלוסייה בעזה הם דרך מבטיחה מאחר שההנחה היא שעלייה ברמת החיים תקטין את המוטיבציה לטרור. זו, אגב, גם עמדת הצבא שמוצגת בימים אלה במסגרת שיחות ההסדרה בין ישראל לחמאס שנערכות "בערוץ הראשי".
לפני שבועיים הוצגה התוכנית לשגריר ארה"ב בישראל, דיוויד פרידמן, שהתבקש להעבירה אל הנשיא דונלד טראמפ. במקביל, היא הוצגה גם לבנקים אירופים ולחברות אירופיות גדולות, שהביעו עניין ורצון למעורבות בפרויקטים.
מי שמוביל את הפרויקט הוא ראש המועצה האזורית אשכול, גדי ירקוני, שנפצע קשה במבצע "צוק איתן" ואיבד את שתי רגליו. ראש המועצה האזורית שער הנגב, אופיר ליבשטיין, הביע תמיכה וכך גם ראשי רשויות נוספות. גורם המעורב בתוכנית אמר: "צריך לעשות הפרדה בין טרור לבין צרכי האוכלוסייה והכלכלה. אנחנו נפעל כדי לייצר תעסוקה וכלכלה לאורך הגבול בתקווה שזה יגרום לאוכלוסייה בעזה לחשוב פעמיים לפני שיבחרו בדרך אלימה. ובתוך כל זה, נוכל לייצר מקורות פרנסה למדינת ישראל".
גישה זו הוצגה גם באופן פומבי. רק לאחרונה אמר בראיון ראש העיר שדרות, אלון דוידי, כי "כל תוכנית לפיתוח אזורי וליצירת שיתופי פעולה בין ישראל לעזה - היא מבורכת. אין סיבה שבין שני צידי הגבול תתקיים שגרת כלכלה, כל עוד הצד השני מבין שבתמורה לכך הוא צריך להניח את נשקו ולרסן את מעשי הטרור".