שתף קטע נבחר

עשינו עסק

21 מפעלים וחברות הייטק נחשבים העתיקו את מקומם בשנתיים האחרונות לנוף הגליל ואליהם מצטרפת בקרוב גם תעשיית הקנאביס הרפואי. עופר פטרסבורג יצא בעקבות היזמים שהחליטו לשים את מבטחם בעיר הפריפריאלית המתחדשת

איתן בלול גדל ברחוב יזרעאל בנצרת עילית, עזב לארה"ב שם פיתח קריירה כמומחה למיסוי, התחתן ונולדו לו שתי בנות, היום בנות 8 ו־4. "אני לא רוצה לאבד את הזהות הישראלית", הוא מספר ומוסיף שישמח לחזור לישראל ולהתגורר בנוף הגליל, אם רק ימצא כאן עבודה טובה.

 

אז הנה החדשות הטובות: היום מוצעים בעיר 960 מקומות עבודה בתחומים מקצועיים שונים, בעיקר בתחומי התעשייה המתוחכמת (ראו מסגרת), ולא פחות מ־21 חברות ומפעלים, שמחציתם על סרגל ההייטק, העתיקו את מקומם בשנתיים האחרונות לנוף הגליל. המפעלים נמצאים בשלבי הקמה שונים בפארק ציפורית, וחמישה מהם כבר שינו כתובת. קבלו אותם: סולאראדג', סימס, כנפית, אלפא אומגה, סימטל ציפויים, ארד טכנולוגיות, אפולק, אקלימטיק, הולי אינטרנשיונל, חץ טכנולוגיות, ודתום מהנדסים – וזאת רשימה חלקית בלבד.

 

  ( צילום: מור שקיפי-לאטי)
( צילום: מור שקיפי-לאטי)

 

האטרקציה המרכזית היא אולי הפיכתה לעיר מתוקה. משרד הכלכלה והתעשייה אישר הקצאת 25 דונם לחברת כרמית תעשיות ממתקים, שתעתיק את מפעלה מראשון לציון לציפורית ותקלוט 150 עובדים במפעל החדש. מפעל כרמית החדש מצטרף לאזור תעשייה, שבו פועלות כבר היום חברות שטראוס עלית והדר ופלים ועוגיות, לצד השחר העולה, ממתקי נצרת, מפעל מנעמים, ברמן שוקולד ועוגיות ועוד באזורי תעשייה סמוכים.

 

מספרם של המפעלים החדשים גדול גם ביחס לערים גדולות, וההשקעה הכוללת שמסתכמת במאות מיליוני שקלים, בהחלט מסקרנים.

 

מה מניע יזמים להשקיע הון עתק בעיר הפריפריאלית? והאם יש קשר בין הנהירה הגדולה לתנופת הפיתוח וההתחדשות האדירה של העיר? מפעל סולאראדג', למשל, שכבר השלים את ההקמה, מגייס כעת עשרות עובדים.

 

איך הפכה, בעצם, נוף הגליל לעיר מבוקשת בקרב ההייטקיסטים? אם לוקחים בחשבון את העובדה שעד לפני שלוש שנים לא היה בעיר מפעל עתיר ידע אחד, הרי שבעירייה אומרים, כי השמועה על האטרקטיביות של העיר והשינוי שמתחולל בה בשנים האחרונות עוברת מפה לאוזן בחוגים הכלכליים ובקרב אנשי התעשייה והיזמים. פארק ציפורית, למשל, הפך ליעד מבוקש ביותר גם בגלל הגיבוי שהוא מקבל משר הכלכלה אלי כהן, שמאמין בדרכה החדשה של העיר. "פיתוח התעשייה והתעסוקה בכלל, ובנוף הגליל בפרט, הוא חובתה הכלכלית והחברתית של ממשלת ישראל, ואנחנו פועלים לעודד ולסייע ליזמים ולתעשיינים", אומר השר כהן. "התעשייה הישראלית היא מכפיל כוח, כשבנוסף ליצירת תעסוקה והכנסה באופן ישיר, היא מייצרת מעגלי צמיחה ופעילות כלכלית שממריצים את האזור כולו".

 

הקנאביס הרפואי פורח

ברשימת 21 החברות שהתמקמו בעיר בולט שם אחר – סולאראדג' – המוח שמאחורי המערכות הסולאריות המתקדמות בעולם. מכל הערים בחרו היזמים להקים את המפעל הגדול בארץ דווקא בנוף הגליל, בהשקעה של יותר מ־100 מיליון שקל. חנוכת המפעל, שהוקם במבנה שכור על שטח של 20 דונם, 15,000 מ"ר בנויים, מתוכננת לחודשים הקרובים, וההנהלה מגייסת כעת עובדים מקרב תושבי העיר. סולאראדג' התפרסמה ב־2015 כשהפכה לחברת האנרגיה הירוקה הישראלית הראשונה שנסחרה בוול סטריט. ההנפקה הוגדרה כאחת המוצלחות בגזרה הישראלית, והיקף הרווחים של החברה הסתכם במאות מיליוני דולרים בשנה. החברה מייצרת מערכות מתקדמות להמרת אנרגיה סולארית לחשמל, ומתכננת להעסיק כ־200 עובדים בנוף הגליל, מרביתם מהנדסים והנדסאים.

 

CIMS הוא דוגמה למפעל הייטק, שבתוך פחות משנה שכר מבנה והחל את פעילותו בנוף הגליל. החברה, שנרכשה בשנת 2017 על ידי חברת ההשקעות הסינית Principle Capital, הקימה את מרכז הפיתוח הישראלי שלה בפארק ציפורית של נוף הגליל. עיקר עיסוקה מתמקד בייצור מערכות סריקה אופטיות למעגלים מודפסים. צוות עובדיה הוא רב־מקצועי, וכולל פיזיקאים, מהנדסי תוכנה, אלגוריתמיקה, אפליקציה, חומרה ומכניקה. החברה מגייסת בימים אלה עובדים נוספים.

 

  ( צילום: מור שקיפי-לאטי)
( צילום: מור שקיפי-לאטי)

 

כנפית, אחד המפעלים הגדולים ביותר שמספקים חלקי מבנה למטוסים ללא טייס, משלים עכשיו את העתקתו לנוף הגליל. המפעל מוקם על שטח של 11 אלף מ"ר ומגייס כ־200 עובדים – מהנדסי מכונות, אווירונאוטיקה, חשמל, אנשי רכש, הנהלת חשבונות ועובדי ייצור.

 

טלי קאופמן, הבעלים של מפעל ההייטק סימטל ציפויים, הניחה לפני מספר חודשים את אבן הפינה למפעל החדש המוקם בעיר. "הבחירה במקום נעשתה לאחר שבדקנו את כל היצע אזורי התעשייה בצפון. מצאנו שזהו המקום האולטימטיבי גם בגלל היחס המדהים של הרשות המקומית והליווי הצמוד המוענק מטעמה על ידי מינהלת הפארק.

 

מתניה שוורץ, מנכ"ל מפעל הממתקים כרמית, שמעתיק את פעילותו מראשון לציון לנוף הגליל, מתרגש לקראת המעבר. "פינינו את השטח היקר באזור המרכז לייעודים אחרים, ואנחנו מתכננים למקד את הייצור של המפעל בתעשיית מזון מתקדמת ביותר בנוף הגליל", הוא אומר. הקמת המפעל בהשקעה של יותר מ־100 מיליון שקל נמצאת בשלב ביצוע עבודות תשתית ופיתוח.

 

חברת ההייטק אלפא אומגה מתכננת פתיחה נוצצת בחודש דצמבר הקרוב. הבעלים רים יונס מרוצה מהמעבר. "החברה שלנו עוסקת בפיתוח וייצור ציוד רפואי מתקדם בתחום חקר המוח, ובעיקר בייצור ושיווק ציוד רפואי מתקדם בתחום הנוירוכירורגיה וכן ציוד מעבדתי לחקר המוח". רים מצטנעת, אבל מדובר בחברה עם סניפים בכל העולם. משרדיה המרכזיים פועלים בארה"ב ובגרמניה.

 

לאלפא אומגה יש בסיס לקוחות המונה יותר מ־600 בתי חולים, אוניברסיטאות ומכוני מחקר מובילים בעולם. הציוד של החברה נמצא בשימוש יומי על ידי מיטב מנתחי וחוקרי המוח ברחבי העולם. החברה הוקמה על שטח של 2,600 מ"ר בנוי, ובה שתי קומות משרדים ומעבדות.

 

גם תעשיית הקנאביס הרפואי עושה דרכה בצעדי ענק לנוף הגליל. חברת תיקון עולם, שנרכשה באחרונה על ידי קנביט, כבר קיבלה את כל האישורים ממשרד הכלכלה והתעשייה, ושכרה מבנה על שטח של 3000 מ"ר בנוי. בימים אלה מתבצעות עבודות להתאמת המבנה לצורך פעילות חטיבת ייצור, מעבדות, בקרת מוצר, אריזה ומחקר ופיתוח.

 

תיקון עולם לא לבד. גם האחים גינדי סגרו עסקה להקמתו של מפעל יופארם לייצור קנאביס רפואי בנוף הגליל.

 

קבוצת ארד טכנולוגיות, שמתמחה בייצור ושיווק מוצרי מדידת מים לשווקים וליישומים השונים, הבטיחה את מקומה בעיר במבנה שכור על שטח של כ־4,000 מ"ר בפארק ציפורית.

עמק סיליקון קטן

 

האם אכן נוף הגליל יכולה להפוך לעמק סיליקון קטן? לדעת מתכננת הערים ד"ר רינה דגני, מנכ"לית מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה, הסיכוי בהחלט גבוה, בפרט לאור המיתוג מחדש של העיר, ובמידה שיהיה קשור במישרין לפיתוח אזור תעסוקה חדש, תוך התמחות בתעסוקה המתוחכמת. הסיכוי הגבוה נובע, מתברר, מהנתונים הגבוהים של תושבי העיר. אמנם שיעור העצמאיים הוא רק כ־5 אחוזים, פחות מהממוצע הארצי, שהוא סביב 7 אחוז, ובכל זאת. גם השכר הממוצע לחודש לשכירים, 7,206 שקל, נמוך מהממוצע הארצי (10,488 שקל).

 

אבל שימו לב לנקודות הבאות המאפיינות את העיר: אחוז השכירים המשתכרים יותר מהממוצע הארצי עד שכר מינימום: 50% (33% ממוצע ארצי). יתרון נוסף: כ־55% מועסקים כבר היום בעיר עצמה ו־45% עובדים ביישובים אחרים. העיר עצמה משתייכת לאשכול חברתי־כלכלי 5.

 

אמנם שיעור האבטלה בעיר גבוה מעט מהממוצע הארצי, אך בהשוואה לאזור ולערי פריפריה אחרות, מצב התעסוקה בעיר טוב בהרבה ומי שמחפש עבודה, ימצא בקלות יחסית. לדוגמה, רק בימים האחרונים הודיעו ממפעל ארדן שנאים, כי יעברו מיקנעם ויקימו מבנה ענק בעיר, שיספק תעסוקה לעוד 80 עובדים, בעיקר הנדסאי מכונות.

 

"היצע התעסוקה בנוף הגליל, הן באזורי התעשייה והן בשירותים הציבוריים, מייצר מגוון מקומות הנותנים מענה לכל שכבות האוכלוסייה", אומרת ד"ר דגני.

 

מעבר לרמתם הגבוהה של התושבים הצמאים בעצמם לשינוי, בעירייה מסבירים את הנהירה של היזמים בליווי הצמוד וביחס האישי המוענק על ידה לאורך כל תהליך ההקמה, לרבות טיפול מקצועי בבקשות המופנות למשרד הכלכלה, ובמקרה הצורך – הפעלת לחץ לשחרור חסמים בירוקרטיים. "ראש העיר בעצמו מגיע למשרד הכלכלה ולוועדות הכנסת יד ביד עם היזמים במטרה לפתור קשיים בירוקרטיים ולקדם את התהליך", נמסר מהעירייה.

 

לראש העיר רונן פלוט חשובה גם תעסוקת המוגבלים. הפארק שאותו הוא מקים בימים אלו, ויכלול אגם ואמפיתיאטרון, יופעל על ידי בעלי צרכים מיוחדים. "במקום שיושיבו אותם לעבודות חסרות ערך, כאן הם יקבלו משכורת על התפקיד אמיתי ומהותי שימלאו", אומר פלוט. "אין כזה מיזם בעולם. אני רוצה להראות לכולם את היחס של מדינת ישראל לשונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: מור שקיפי-לאטי
נוף הגליל
צילום: מור שקיפי-לאטי
מומלצים