שתף קטע נבחר

 

חיסולים ומכות חשמל: אימת המיליציות בחסות איראן

למיליציות הפרו-איראניות בעיראק יש חלק מרכזי בדיכוי המפגינים: באמצעות איומים, התנקשויות וצלפים על הגגות הן מנסות לסכל את המחאה. עצורים מדווחים על מכות ועינויים בבתי הסוהר. המפגינים, בינתיים, נשארים ברחובות גם אחרי התפטרות ראש הממשלה: "זה רק הצעד הראשון"

 

תיעוד: אש חיה על מפגינים בעיראק    (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

תיעוד: אש חיה על מפגינים בעיראק    (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בשנה שעברה הסתערו חמושים על ביתם של שני פעילים פוליטיים, חוסיין עדל אל-מדאני ואשתו שרה טליב. אחרי אותה פשיטה בחרו השניים לצאת לגלות בטורקיה. לקראת חזרתם למולדת החליטו לעבור דירה והפסיקו להשתתף בהפגנות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

באוקטובר, כשחזרו למולדתם, חוסיין ושרה נרצחו בביתם בעיר בצרה. חברים של הזוג וגורמים ביטחוניים מאמינים שהרוצחים שירו בהם למוות, כששרה בחודש החמישי להריונה, היו חלק ממיליציה פרו-איראנית. "זה היה מסר. לא משנה מי אתה, וכמה דרך ההתנגדות שלך שקטה – אם אתה יוצא החוצה להפגין יאיימו עליך, יכלאו אותך או ירצחו אותך", אומר אחד החברים של הזוג, שמכנה עצמו "עבאס". הוא חושש למסור את שמו האמיתי כדי שהמיליציות לא ירצחו גם אותו. פעילי זכויות אדם בעיראק מתארים מציאות קשה של מעצרים המוניים, הפחדות ועינויים, ולעיתים גם התנקשויות במפגינים.

נג'ף הפגנות מהומות מחאה עיראק (צילום: רויטרס)
מהומות בהפגנה בעיר נג'ף(צילום: רויטרס)

הפגנה מפגינים עיראק מחאה נג'ף (צילום: רויטרס)
יותר מ-400 מפגינים נהרגו בחודש של מחאה(צילום: רויטרס)

פעילי זכויות אדם וגורם ממשלתי אומרים שלפחות שישה פעילים נורו למוות בבתיהם או סמוך למקום מגוריהם בשנה האחרונה, במה שנראה כהתנקשויות שתוכננו מראש. הם הוסיפו שמיליציה שנתמכת על ידי איראן אחראית לרציחות, מכיוון שהנרצחים ביקרו בפומבי את המיליציות הפרו-איראניות וקיבלו איומים על חייהם בגלל מחאתם נגד איראן והשלטון העיראקי.

 

מרחץ דמים בעיראק: "לא רוצים את האיראנים"

 

מספר ההתנקשויות הכולל, והפרטים על שיטות ההפחדה שנועדו לדכא את המפגינים, טרם פורסמו. כמה פעילים אמרו שמדובר בפעילויות שמטרתן להשתיק את מתנגדי המשטר הגולים ולגרום לפעילים פוליטיים להפסיק להגיע להפגנות ולשקול לברוח ממולדתם. גורם איראני, שסירב למסור את שמו, אמר שההאשמות ברצח ובאיומים של מיליציות פרו-איראניות חסרות בסיס.

הפגנה מפגינים עיראק מחאה בגדד (צילום: רויטרס)
נער שנפגע בראשו מאבן בהפגנה בבגדד(צילום: רויטרס)

הפגנה מפגינים עיראק מחאה בגדד (צילום: רויטרס)
מפגין עיראקי ברחובות בגדד(צילום: רויטרס)
 

הרשויות בעיראק עצרו ושחררו כ-2,500 מפגינים בגל המחאה שנפתח לפני כחודש. 240 מהמפגינים נעצרו על עבירות פליליות. מאז תחילת המחאה באוקטובר נהרגו יותר מ-400 בני אדם. גל ההפגנות הוא האתגר הגדול ביותר למערכת הפוליטית בעיראק, שנשלטת על ידי השיעים ונתונה להשפעה הולכת וגוברת של איראן. מעורבותה של איראן השיעית הפכה למשמעותית במיוחד מאז הנסיגה האמריקנית מעיראק ב-2011.

 

עינויים בבתי הסוהר

למפגינים שנעצרים מחכים ימים איומים בכלא. שני גורמים ביטחוניים בעיראק מספרים שאלימות ומכות חשמל הן לא דבר נדיר בבתי הסוהר. לעיתים גם נדרשים העצורים להתחייב בכתב שהם לא מפגינים או מתראיינים אחרי השחרור.

 

אחד הגורמים אמר ששירותי הביטחון נותנים לכוחות אור ירוק לעצור את כל מי שיש חשד שהוא מהווה "איום ביטחוני" או מסית להתפרעויות ברחובות. דובר הממשלה העיראקית הכחיש את הטענות לאלימות ועינויים, והוסיף שמשרד המשפטים והמועצה המשפטית העליונה מפקחים על החקירות שנערכות לעצורים. הוא הכחיש גם את הטענות שהצבא ושירותי הביטחון עוצרים מפגינים תמימים.

הפגנה מפגינים עיראק מחאה בגדד (צילום: רויטרס)
עימותים בהפגנה בבגדד(צילום: רויטרס)

הפגנה מפגינים עיראק מחאה בגדד (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עיראק הרוגים מהומות בגדד  (צילום: AP)
(צילום: AP)

עיראק הרוגים מהומות בגדד  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

הרשויות בעיראק מסרו שחלק מהמפגינים ניסו להסית לאלימות אחרי שמבנים בבגדד, ומשרדים של כמה מפלגות פרו-איראניות בדרום עיראק, הוצתו. יותר מעשרה אנשי כוחות הביטחון נהרגו בהפגנות, ועוד עשרות חיילים ושוטרים נפצעו. ביום חמישי הציתו המפגינים את הקונסוליה האיראנית בעיר הקדושה נג'ף בדרום עיראק – הביטוי החריף ביותר עד כה לשנאת איראן מתחילת המחאה. רוב העיראקים מתוסכלים מהיעדר ההזדמנויות במדינה, ומהיעדר תמיכה מאליטה שילטונית פרו-איראנית.

 

ההתנקשות בחוסיין ושרה

המיליציות הפרו-איראניות הפכו באופן רשמי לחלק מהכוחות המזוינים של עיראק ב-2017, אחרי שעזרו לממשלה לנצח את דאעש. בשנים האחרונות תמכה איראן ברבות מהמיליציות ששולבו במלחמה נגד דאעש, וכך זכתה בהשפעה גדולה עוד יותר על עיראק. כשהניצחון על ארגון הטרור הושלם המיליציות הפכו לכוח צבאי ופוליטי רב עוצמה המשרת את האינטרס האיראני בתוך עיראק. בגל המחאה הנוכחי הן מסייעות לשלטון לדכא את ההפגנות בכוח.

 

חוסיין עדל אל-מדאני ואשתו שרה טליב, בני 25 ו-24, מחו על ההשפעה הגדולה של המיליציות הפרו-איראניות. עבאס, החבר של הזוג שמסרב להזהדות, סיפר שהם השתתפו בהפגנה בשנה שעברה בבצרה בדרום עיראק. "הם היו חייבים להפסיק. חמושים הסתערו על הבית שלהם בסוף 2018 וביקשו מהם למסור שמות של מפגינים אחרים", הוסיף עבאס, וציין שהשניים גם הואשמו שסייעו להצית את הקונסוליה האיראנית בבצרה. "הם החליטו לעזוב לטורקיה עד שהדברים יירגעו". חוסיין ושרה חזרו לבצרה ב-1 באוקטובר, מעט לפני שגל המחאה התחיל. יום אחרי חזרתם פרצו חמושים לביתם. הם ירו באל-מדאני פעמיים בחזה ופעם אחת בראש. שרה ספגה כדור אחד בראשה.

Iranian protesters set fire to the Iranian consulate in Najaf   (Photo: Reuters)
בנג'ף: המפגינים שרפו את הקונסוליה האיראנית(Photo: Reuters)

עיראק נג'ף מפגינים שרפו את הקונסוליה קונסוליה איראנית ()
 

כוחות הביטחון לא אמרו מי להערכתם רצח את הזוג. למרות ההערכה שארגון חמוש התנקש בחיי הזוג, כוחות הביטחון לא שוללים אפשרות שמדובר ברצח על כבוד המשפחה – שהתנגדה לנישואים של השניים. לפי כוחות הביטחון ייתכן שקרוב משפחה שחבר במיליציה רצח אותם. הגורם הממשלתי שנשאל אם מיליציה פרו-איראנית רצחה את בני הזוג כדי להפסיק את הפעילות הפוליטית שלהם, השיב: "מיליציה חזקה איימה עליהם, הם ברחו וכשהם חזרו הם נרצחו. כולם יודעים מי עשה את זה, אבל לא מעזים לומר". הוא לא ציין את שם המיליציה האחראית.

 

פעילים וגורמים בממשלת עיראק אומרים שמפגינים אחרים נרצחו בגלל מחאתם נגד המיליציות הפרו-איראניות. אותם מקרי רצח עדיין תחת חקירה. בנובמבר רצחו חמושים שנסעו במכוניות ללא לוחיות רישוי שני פעילים בולטים. הם ירו בהם למוות באמצעות רובים עם משתיקי קול. מקרי הרצח היו בבגדד ובעיר אמארה בדרום עיראק.

An Iraqi protester waves the national flag  (Photo: Reuters)
עשן בהפגנה בכרבלא(Photo: Reuters)

A protester in Najaf flashes the victory sign  (Photo: AP)
(Photo: AP)
 

ברצח בבגדד עדנן רוסטום, בן 41, נרצח כשחזר מהפגנה נגד הממשלה בשכונת מגוריו – שבה שולטת מיליציה שנתמכת על ידי איראן. שני גורמים במשטרה המקומית נשאלו אם המיליציה אחראית לרצח. הם השיבו שחלקו של רוסטום במחאה הוא הסיבה לכך שנורה למוות, ולא מסרו פרטים נוספים.

 

שני גורמים ביטחוניים בעיראק סיפרו שבהפגנות באוקטובר שלחו המיליציות הפרו-איראניות צלפים לגגות הבניינים בבגדד. ועדת זכויות האדם בפרלמנט העיראקי דורשת מהממשלה לחקור את "ההתנקשויות והחטיפות" של הפעילים הפוליטיים והבלוגרים, כולל את מותו של רוסטום.

 

"אם עשית את זה נהרוג אותך"

ארבעה מהפעילים ששוחחו עם רויטרס אמרו שהם נעצרו בשנה החולפת. שניים מהם נעצרו והוכו בשבועות האחרונים. הם סירבו להזדהות, מחשש לנקמה של המיליציות וכוחות הביטחון.

 

אחד מהם אמר שהוא נעצר זמן קצר אחרי שהשתתף בהפגנה. הוא הוחזק במעצר במשך עשרה ימים, הוכה וקיבל מכות חשמל. "הם דרשו ממני למסור שמות של מפגינים אחרים ואת הכתובות שלהם. עשיתי את זה", סיפר המפגין, בן 26. "סירבתי להודות שתקפתי שוטרים וגרמתי נזק לרכוש, אבל חתמתי על מסמך שבו אני מתחייב לא להפגין שוב ולא לדבר עם התקשורת". הוא הכחיש שלקח חלק במתקפה או בהשחתת רכוש. "הם אמרו לי שאם עשיתי את זה הם יהרגו אותי".

עיראק הרוגים מהומות נסירייה סוחבים ארונות הרוגים (צילום: EPA)
הלוויית הרוגים בנסירייה(צילום: EPA)
 

אותו מפגין סיפר שכשהוא שוחרר כוחות הביטחון כיסו אותו בשמיכה והשאירו אותו מחוץ לביתו בבגדד – אחרי שקרובי משפחתו יצרו קשר עם אנשי צבא וחברי מיליציה, וביקשו לשחרר אותו. "את העצורים משחררים בערבות בלבד. לא מבטלים את האישומים כדי שיוכלו לעצור אותם שוב ולהעמיד אותם למשפט, אומר פעיל זכויות האדם חסן ווהב. "אנשים רבים נמלטים. חלקם עושים את הדרך לאבריל (בירת האוטונומיה הכורדית בעיראק), אחרים נוסעים לחו"ל".

 

ראש הממשלה התפטר: "ככה זה בדמוקרטיה"

היום, אחרי שבועות של הפגנות, הגיש ראש ממשלת עיראק עאדל עבד אל-מהדי את מכתב ההתפטרות שלו כפי שהתחייב השבוע. המפגינים ברחבי עיראק דרשו להחליף את השלטון המושחת ולפרק את המיליציות שנתמכות על ידי איראן. העיראקים ברחובות לא מאמינים שהשחיתות או פעילות הארגונים החמושים יסתיימו, וטוענים שהתפטרותו של אל-מהדי לא תספיק. בינתיים הם לא הולכים לשום מקום.

 ראש ממשלת עיראק  (צילום: AP)
ראש ממשלת עיראק המתפטר(צילום: AP)
 

הממשלה אישרה היום את התפטרותו של אל-מהדי. מחר צפוי הפרלמנט להצהיר שהוא מפסיק לתמוך בראש הממשלה, כדי להשלים את הליך ההתפטרות. "הממשלה עשתה כל שביכולתה כדי למלא את דרישות המפגינים ולחוקק רפורמות. היא קוראת לפרלמנט למצוא פתרונות למהומות בדיון הקרוב", נמסר מהלשכה של ראש הממשלה המתפטר. אל-מהדי אמר שהוא ושריו יישארו זמנית בתפקיד עד להקמת ממשלה חדשה. "זה דבר חיובי", אמר ראש הממשלה המתפטר. "זה מראה שאנחנו כבר לא דיקטטורה – ממשלתות מתפטרות, כך פועל המשטר במדינות דמוקרטיות".

 

גם היום יצאו אלפי עיראקים להפגין ברחבי עיראק. הם דורשים שינוי דרסטי במערכת הפוליטית המושחתת, שגורמת להם להישאר עניים וחסרי הזדמנויות. מפגין בעיר א-דיוואניה בדרום עיראק אמר היום: "ההתפטרות של אל-מהדי היא רק הצעד הראשון. עכשיו צריך להדיח את כל האישים המושחתים ולהעמיד אותם לדין".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מהומות בהפגנה בעיר נג'ף
צילום: רויטרס
מומלצים