לוחם גולני שהפך לחרדי מבקש פטור ממילואים: "לא נמצא עם נשים"
אחרי השירות הסדיר ושנת קבע, החל יוסף (33) בהליך חזרה בתשובה. הוא מספר כי למרות השינוי באורחות חייו, מסרב הצבא לבקשתו לפטור ממילואים: "יש דברים שלא ניתן לספק לי". צה"ל: "טרם התקבלה החלטה סופית"
ההתעקשות של צה"ל מול חייל המילואים שחזר בתשובה: יוסף (33), נדרש להתייצב הבוקר (יום א') לתעסוקה מבצעית במילואים, אף על פי שחזר בשנים האחרונות בתשובה, הפך לחרדי שלומד בישיבה, ומגדל חמישה ילדים עם אשתו שנמצאת בהיריון מתקדם.
ניסיונותיו של יוסף לקבל פטור מהמשך שירות המילואים עלו בתוהו, ומפקדיו מתעקשים כי ימשיך להתייצב למופעי המילואים השנתיים, חרף הקושי המשפחתי, האישי וההלכתי שהדבר יוצר לו.
יוסף שירת כלוחם בשירות הסדיר שלו בחטיבת גולני, המשיך לשנת קבע בצה"ל אך לאחר שחרורו החל בתהליך של חזרה בתשובה. הוא התייצב למילואים פעם אחר פעם בעשור האחרון, אך בגדוד המילואים שבו שובץ שינו את שיבוצו מלוחם לתומך לחימה במפקדה, ואף נהגו לעיתים לשחררו במהלך המילואים לביתו.
"הוא לא קיבל תפקיד רשמי ולא היה מה לעשות איתו, אז במקום להסדיר לו פטור קבוע - שחררו אותו הביתה", סיפרה ל-ynet קרובת משפחתו.
יוסף התחזק דתית ככל שחלף הזמן, ובמילואים האחרונים, לפני כשנה, הבחינו חבריו לגדוד בחזותו החרדית. במשפחתו מספרים כי הוא התנתק כליל מאורח חייו החילוני, משתמש ב"טלפון כשר", ולא יכול לשרת בגדוד רגיל שבו אין אוכל גלאט כושר או הפרדה בין בנים לבנות, כפי שהצבא מחויב לתת למשרתיו החרדים.
"יש לי אישה מפרנסת יחידה"
במייל ששלחה אחותו ליחידתו לפני כשבועיים, פירט יוסף בפני מפקד הגדוד את קשייו להמשיך בשירות מילואים ואת בקשת הפטור מהמשך שירות המילואים. בידיו של יוסף גם מכתב רשמי מהישיבה שבה הוא לומד תשע שעות ביום, המהוות הוכחה נוספת לאורח חייו החרדי.
"יש לי חמישה ילדים קטנים בבית, אחד מהם לא חש בטוב בימים אלו, ואישה מפרנסת יחידה שעובדת במשרה מלאה ונמצאת בחודש השביעי", ציין יוסף בפנייתו למג"ד, שהשיב: "מפקד הפלוגה שלך ציין גם כי גם בתעסוקה הנוכחית הוא יעשה כל מאמץ להתחשב בנסיבות שלך מתוך הערכה לך ולמשפחתך על התרומה המשמעותית. אני מאחל לכם לידה קלה ושתצאו בידיים מלאות".
בצה"ל טוענים מנגד כי על יוסף היה להתייצב לשיחה עם מפקדיו אך שני ניסיונות לתאם זאת איתו לא צלחו. מנגד טוענים במשפחתו של יוסף כי איש מיחידתו לא ניסה ליצור איתו קשר בנושא, ובמייל התשובה ממפקד הגדוד, מהחודש האחרון, אין לכך כל אזכור.
אבסורד נוסף נוגע לדרך שבה צה"ל יוצר קשר עם חיילי המילואים שלו בשנים האחרונות: פנייה בצווי התייצבות מקוונים, דרך האינטרנט ובמיילים, כך שאדם חרדי שמנותק מהאינטרנט ויש ברשותו "טלפון כשר" מוגבל עד לא יכול לקבל פניות להתייצב, זולת פנייה טלפונית כפי שנדרש יוסף להגיע למילואים הנוכחיים.
"בחרתי באורח חיים חרדי לחלוטין - אני לומד תורה בישיבה כל היום, התחתנתי בשידוך, מנהל אורח חיים חרדי ואדוק, ילדיי לומדים במסגרות חרדיות ואני אברך בישיבה", כתב יוסף במכתבו למג"ד. "ביקשתי כבר מספר פעמים לעלות לוועדת חריגים ולהוציא אותי מהגדוד אך ללא הועיל. בכל פעם שהגעתי למילואים מפקד הפלוגה התחשב בצרכיי ושחרר אותי, וגם בזמן המועט שהייתי, היה לי קשה ועצוב. לא תקשרתי עם הסביבה והייתי מאוד בודד.
"עקב אורח החיים שלי אני לא נמצא במקומות עם נשים, אוכל בכשרות מהדרין בלבד, טובל במקווה ומתפלל שלוש תפילות במניין. אלה דברים שהצבא לא יכול לספק לי ולכן זה יפגע באורח חיי ובעקרונות שלי".
במשפחתו של יוסף הדגישו את העובדה שלא מדובר בנער דתי או חרדי שמנסה להשתמט משירות אלא אדם שתרם כלוחם, המשיך בקבע, ואף נפצע במהלך שירותו.
לפי הנוהל בצה"ל, חייל במילואים שמבקש לקבל פטור מהשירות אמור לקבוע ראיון עם קצין בדרגת רב-סרן (כמו מפקד פלוגה) ומעלה, וסיכום הריאיון יעלה במקרה הצורך עד לדרג קצין בדרגת תת-אלוף, ורק אז יוחלט האם החייל ישלח ל"ועדת טיוב" בענף חוגרים של חטיבת כוח האדם של זרוע היבשה.
אותה ועדה מקבלת את סיכומי הראיונות יחד עם אישורים מגורמי דת (ישיבה/רב) שמוצגים בפניה, ולאחר מכן בוחנת את המקרה ומקבלת החלטה אם לשחרר את הפונה משירות המילואים. במקרים מסוימים ההחלטה תעלה גם לאישור של גורם בכיר נוסף באכ"א. בצבא הסבירו כי ככלל אין מניעה לחייל שחזר בתשובה לשרת במילואים וניתן למצוא לו תפקיד חדש התואם את צרכיו לפי מדרג התפקידים הקיים.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בצה"ל קיים הליך סדור עבור חיילי מילואים אשר מבקשים לקבל פטור משירות המילואים בשל חזרה בתשובה. במקרה המוצג, התהליך בעיצומו וטרם התקבלה החלטה סופית בנושא. בנוסף, נציין כי איש המילואים במקרה זה לא התייצב בשני מועדים לשיחות עם המג"ד שנקבעו על מנת לקדם את בקשתו".