בכיר לשעבר במשטרה על מכת הנרקומנים בדרום ת"א: "נוח שהם שם"
בעקבות מכת "הנרקומנים המודרניים" בדרום תל אביב שתועדה ב-ynet, ראש ימ"ר מרכז לשעבר יוסי בוקר מתח ביקורת על פעילות המשטרה מול סוחרי הסמים - אך קבע כי גם הרשויות צריכות להתערב: "שייקחו רבע מהכסף של קווי השבת - ויצילו את האנשים האלה"
בהמשך לתיעוד "הנרקומנים המודרניים" ברחובות דרום תל אביב, הסביר הבוקר (יום א') עו"ד יוסי בוקר, לשעבר ראש ימ"ר מרכז במשטרת ישראל, לאולפן ynet כיצד מדיניות הרשויות והמשטרה הובילה לבעיה הקשה לטענתו, ומהן הדרכים להתמודדות.
הוא טען כי אין גוף שיוצא נקי מהטיפול בנרקומנים, כולל המשטרה: "לטעמי המשטרה לא עושה מספיק אבל היא רק חלק אחד בסיפור. במשטרה לא צריכים לטפל בנרקומנים אלא בסוחרים והיא יכולה לעשות הרבה יותר, אבל בנושא של הנרקומנים עצמם צריכים לצרף את הרשות המקומית את ראש העיר. אני יודע שיש להם חמישה מרכזים לטיפול בזה אבל הם מאוד חלשים וקטנים".
- בצפון תל אביב אם תראה נרקומן כזה ברחובות מישהו ירים טלפון ותוך 5 דקות הניידת תגיע, בדרום תל אביב לא.
"מה שאמרת זה בול פגיעה זאת המציאות. נוח יותר שהם מרוכזים שם".
- למה?
"כי משלמים מה שנקרא 'דמי שתיקה פוליטיים' לציבור כזה או לציבור אחר".
- יש פה מדיניות מכוונת?
"לא. ממש לא מכוונת. אבל ברשות המקומית בתל אביב משקיעים לדוגמא בקווי השבת. למה? כי זה טוב לפוליטיקה. קחו רבע מהכסף הזה ותשקיעו אותו בלקחת את אותם אנשים ולהכניס אותם עם צווי כפייה כמו אנשים לא שפויים, למוסדות גמילה לטיפול רציני, אפשר יהיה להציל אותם".
בוקר הוסיף: "הגורמים שצריכים לטפל הם הרווחה משרד הבריאות משרד האוצר משרד החינוך אבל בעיקר רשות המקומית. אם הם יאגדו כוחות הם יטפלו בבעיה, יעקרו אותה מהשורש".
-השוק מוצף יותר ממה שהוא היה בעבר בחומרים מטורפים זולים יותר שמאפשרים את הדבר הזה?
"כן. השוק מוצף. כסף מטמטם את העולם, וברגע שיש ביקוש יש היצע. ועובדה שהדברים נמכרים. זה כמו בכל עסק יש פה לקוחות, יש פה דרישה, ויש מי שיספק את זה".
-ואם לא נראה שילוב של הרשויות, אנחנו נמשיך לצפות בתמונות האלה?
"שילוב של הרשויות, החלטה אסטרטגית לקחת לאסוף את האנשים האלה בידיים ברגליים עם צווים ולהציל אותם".
תגובת עיריית תל אביב-יפו: "ראשית חשוב לציין כי אכיפת עבירות מכירת סמים ושימוש בהם הינה באחריות משטרת ישראל. העירייה מכירה בהתגברות התופעה הקשה ויש בכוונתנו לרכז מאמץ באזור יחד עם המשטרה.
"יצוין כי עיקר מעורבות העירייה הינה באמצעות סיוע של היחידה לטיפול בדרי רחוב והיחידה לטיפול בהתמכרויות של מינהל השירותים החברתיים. בנוסף, הסיירת לביטחון עירוני פועלת באופן שוטף בהגברת הביטחון באזור, כולל תגבור נוכחות בשיתוף המשטרה במקומות אלו. בניגוד לנטען, אין שחר לטענה שהסיירים מפנים מכורים לדרום העיר. כל פינוי נעשה בשיתוף עם מנהל השירותים החברתיים של העירייה כשהיעדים הם תמיד לרווחת המפונה – גגונים ללינה, מרכזי גמילה או בית חולים.
"נוסיף כי היחידה לטיפול בדרי רחוב והיחידה לטיפול בהתמכרויות עובדות ללא לאות ומקיימת סיורי שטח יזומים כשגרת עבודה יומיומית בהם מציעה לדרי הרחוב גמילה מידית.
"לצערנו, חלקם הלא מבוטל, מתקשה לקבל הסיוע המוצע על ידי היחידה ובוחר להמשיך באורח חיי רחוב המשלב פעילות עוברת חוק. למרות ועל אף המצוין, היחידה תמשיך להגיע לזירות הסחר והשימוש מתוך הבנה ואמונה שבאחד הימים, הרצון והיכולת לסייע יעלו בקנה אחד עם רצונו ויכולתו של דר הרחוב לחולל שינוי באורח חייו".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "במסגרת המאבק המתמשך בנגע הסמים, פועלת המשטרה כל העת לביצוע אכיפה, גלויה וסמויה, בפרט נגד עבירות ייצור וסחר בסמים. המשטרה פועלת תדיר ברחבי תל אביב ובפרט בדרום העיר, בכוחות גדולים, בהם מאות שוטרי סיור ובילוש, כוחות יס"מ, יחידת מג"ב שהוקמה בשנים האחרונות, שיטור רגלי ועוד.
"כל תלונה או דיווח המתקבלים במשטרה מטופלים בהתאם. לצד פעילות האכיפה, משטרת ישראל פועלת למען אוכלוסיות מוחלשות באזור תל אביב בשיתוף מחלקת הרווחה של עיריית תל אביב, סלע, משרד הבריאות והיחידה לטיפול בדרי רחוב. במהלך השנה החולפת הופנו למוסדות שיקום עשרות דרי רחוב ומשתמשי סמים, במטרה לסייע להם להשתקם, להרחיקם ממעגל הפשיעה, למנוע מטרד לציבור התושבים ולמצוא עבורם פתרון הולם מול הרשויות".
עוד נמסר מהמשטרה: "נציין כי בשנה האחרונה ישנה עלייה משמעותית של כ50% בהגשת כתבי אישום ועלייה משמעותית של 150% במעצרים עד תום ההליכים בעבירות הסמים שבדרום ת"א לעומת התקופה המקבילה אשתקד".