צעקות בעברית ו"לוחמות צה"ל בלב עזה". תחקיר אל-ג'זירה על המבצע בחאן יונס
הרשת הקטארית שידרה כתבה על מבצע צה"ל שהסתבך בעומק עזה ובו נהרג סא"ל מ'. נטען כי הלוחמים החזיקו בתעודות זהות פלסטיניות מזויפות והושמעו הקלטות של הלוחמים צועקים: "עורק ראשי, עורק ראשי, יאללה לצאת". מטרת המבצע, נטען, הייתה שתילת אמצעי האזנה לרשת קשר סגורה
אמש (ראשון) שודר בערוץ אלג'זירה תחקיר על המבצע החשאי של צה"ל שהסתבך בחאן יונס לפני כשנה. בפעולה, שהתרחשה בעומק הרצועה, נהרג סא"ל מ' ונפצע קצין נוסף באורח בינוני עד קשה. בכתבה הוצגו תעודות הזהות הפלסטיניות המזויפות של חברי החוליה. הכתבה מציגה את זהות הלוחמים ואת מקומות הישיבה שלהם בשלוש שורות בכלי הרכב שעצר מג"ד חאן יונס בזרוע הצבאית של חמאס ואנשיו שחקרו את הלוחמים. עוד נטען כי בצוות היו גם שתי לוחמות צה"ל.
בכתבה פורסמו הקלטות של הצוות הישראלי אחרי חילופי האש עם המג"ד של חמאס, שבהן נשמעים קולות בעברית על רקע טיפול בפצוע. בין היתר נשמע גבר שצועק בעברית כמה פעמים "עורק ראשי, עורק ראשי", כשכוונתו ככל הנראה היא לפציעתו של אחד הנפגעים. בהמשך נשמעות הקלטות לכאורה של חילופי אש ברגע שבו כוחות חיל האויר החלו בהפצצה כדי לאפשר לצוות לברוח מהמקום לכיוון ישראל.
בהקלטות גם נשמע גבר שאומר בעברית "תעזור לי להרים" ומישהו אחר שואל "יש פה אקדחים עוד?". בכל אותו זמן נשמעים חילופי האש וקולות של ירי מאקדחים עם משתיקי קול. לאחר מכן נשמע מישהו קורא "לא, לא, לא, רגע", ולאחר מכן אחד מהם צועק בערבית "יאללה לצאת!".
החלק השני של הכתבה עסק בסיבת הימצאות הכוח ברצועת עזה ומשימתו. על פי אנשי הזרוע הצבאית של חמאס שמתראיינים לסרט, הכוח ביקש לשתול אמצעי האזנה לרשת קשר קווית סגורה שלא ניתן להאזין לה אלא בהתחברות ישירה. לדבריהם, רשת הקשר משמשת את הזרוע הצבאית של חמאס כבר כמה שנים בכדי לעקוף את ההאזנות לרשת הקשר הרגילה. בתוכנית נחשפה יחידה של הזרוע הצבאית של חמאס שמנטרת את הקווים הללו כדי לוודא שאין אליהם חדירה של גורם זר.
בנוסף נחשף בתחקיר אלג'זירה מתקן ריגול והאזנה שהתפוצץ אחרי גילויו על אחד מאנשי ההנדסה והקשר של הזרוע הצבאית של חמאס. אותו אדם נהרג כתוצאה מהפיצוץ. בכתבה נטען שהמטען התפוצץ על ידי מנגנון השמדה עצמי המופעל במקרה של חשיפה.
בכתבה נטען כי חלק מהחולייה הישראלית חדר לרצועת עזה דרך שטח שלא מכוסה על ידי מצלמות באזור הדרומי של גדר המערכת בין ישראל עזה. האחרים, נטען, נכנסו עוד קודם דרך מעבר ארז בכיסוי של אנשי ארגון הומניטרי שמסייע לאנשים הזקוקים לטיפול רפואי. תמונתו של אחד מהם נחשפה כמתנדב בארגון הומניטרי גרמני.
ביולי האחרון פרסם צה"ל חלק מממצאי התחקיר שערך על המבצע. על פי הממצאים, סא"ל מ' נפגע מכדור שירה חברו לכוח, סא"ל א', באקדחו שהיה מצויד במשתיק קול, ולא מירי פעילי חמאס, כפי שסברו תחילה בצה"ל.
עוד עלה מהתחקיר כי הכוח נחשף בשל מפגש בשעת ערב מוקדמת עם פעילי חמאס. כמה שגיאות ברמה הטקטית, בשיח שהכוח ניהל עם הפעילים, הוביל לדרישת החמושים הפלסטינים להתלוות אליהם לחקירה. בשלב זה פתח מפקד הכוח, סא"ל א', באש מטווח קרוב. מהירי כאמור נהרג חברו מ', אך גם מספר גדול של פעילי חמאס.
הירי הקטלני בסא"ל מ' היה כנראה השגיאה האחרונה והטרגית ביותר, אך לא היחידה, בשרשרת כשלים שקדמו לחשיפת כוח צה"ל, שפעל לביסוס יכולת מודיעינית של ישראל בעומק הרצועה. השורה התחתונה והכואבת ביותר היא שמלבד קצין בכיר שנהרג מאש כוחותינו, המשימה כלל לא הושלמה.
במבצע החילוץ הספיקו הלוחמים לקחת עימם את החלק המרכזי בציוד המודיעיני הרגיש שנשאו עימם, וטייסי היסעור נחתו בשטח המאויים וחילצו את הכוחות לישראל. בסך הכל, על פי תחקיר צה"ל, חלפו כ-20 דקות מחילופי האש ועד להגעת הלוחמים חזרה לישראל.
סא"ל מ', בן 41 במותו, הותיר אחריו אישה ושני ילדים. בהלווייה שנערכה ביישובו נכחו אלפים. נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ספד לו בדמע ואמר: "באתי להודות ולהצדיע לגיבור חיל בשם מדינה שלמה. הטוב שבטובי בנינו שלעד יהיה זכרו חקוק על לוח ליבנו". הנשיא חיבק את ילדיו ואמר: "אבא שלכם היה גיבור, הכי גיבור".