הבית הלבן: טראמפ שוחח עם נתניהו על איראן ועל נושאים אחרים
הנשיא האמריקני שוחח עם ראש הממשלה על האיום האיראני ו"סוגיות קריטיות נוספות". נתניהו, שתקף אתמול את מדינות אירופה על יחסן לאיראן, עשוי לטוס השבוע ללונדון בזמן שטראמפ יבקר בה לרגל פסגת נאט"ו
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על איראן ועל נושאים אחרים. כך מסר הלילה (בין ראשון לשני) הבית הלבן. לפי ההודעה, "השניים שוחחו על האיום שנשקף מאיראן ועל סוגיות קריטיות נוספות".
בחודשים האחרונים החלה איראן להפר התחייבויות שנתנה במסגרת הסכם הגרעין, חרף מאמציהן של מדינות אירופה, רוסיה וסין לעקוף את הסנקציות שהטילה ארצות הברית על טהרן. מאז פרישת טראמפ מהסכם הגרעין במאי 2018, הבטיחה אירופה לאיראן שתגבש מנגנון עוקף-סנקציות, שיאפשר לחברות אירופיות להמשיך לסחור איתה מבלי להסתכן בענישה מצד וושינגטון. עד כה לא הצליחה אירופה לגבש את המנגנון, וכאמצעי לחץ, הגבירה איראן בחודשים האחרונים את העשרת האורניום, ועשתה צעדים נוספים שיכולים לקרב אותה לרף הפעילות הגרעינית שהייתה לה לפני ההסכם.
אתמול תקף נתניהו את מדינות אירופה, וטען כי הן מנסות לעקוף את הסנקציות האמריקניות על איראן. לדבריו, "בשעה שהאיראנים ושליחיהם שוחטים מאות אנשים ברחבי המזרח התיכון - בטהרן, בבגדד ובביירות - מדינות אירופה ממהרות להעניק ויתורים נוספים לטהרן". נתניהו קרא למדינות אירופה להצטרף להגברת הלחץ והסנקציות, כפי שעשתה ארצות הברית.
כמו כן, נתניהו שוקל לטוס השבוע ללונדון בזמן שטראמפ יבקר בה לרגל פסגת נאט"ו. נתניהו מתכוון להיפגש עם מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, בשולי הפסגה. פומפאו הצהיר לפני שבועיים שההתנחלויות הישראליות ביהודה ושומרון אינן מפרות את החוק הבינלאומי. נתניהו עשוי להיפגש בלונדון גם עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ונשיא צרפת עמנואל מקרון.
ביום שישי האחרון הצהירו בלגיה, דנמרק, פינלנד, הולנד, נורבגיה ושבדיה על כוונתן להצטרף למנגנון שנועד לאפשר לאיראן לעקוף את הסנקציות האמריקניות. לטענת משרד החוץ, "המדינות האלו לא יכלו לבחור תזמון גרוע יותר. מאות איראנים חפים מפשע שנהרגו במהלך ההפגנות האחרונות מתהפכים בקברם".
בתוך כך, במהלך הלילה בירך מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, את בוליביה חידוש היחסים הדיפלומטיים עם ישראל. כמו כן, בירך פומפאו את ממשלת המעבר בבוליביה על פעולותיה לחיזוק הקשרים עם מדינות דמוקרטיות נוספות בעולם, והוסיף כי הבחירות הקרובות במדינה יהיו חופשיות והוגנות. חידוש היחסים בין בוליביה לישראל התאפשר בעקבות סיום שלטונו של הנשיא לשעבר שהיה עוין לישראל, אבו מוראלס, שנטען כי היה מעורב בזיוף תוצאות הבחירות הקודמות.