בין הכנסת לבית המשפט: נתניהו יוכל לקבל חסינות?
פחות מחודש נותר לראש הממשלה נתניהו כדי לבקש חסינות מהכנסת, אבל עדיין לא הוקמה הוועדה שתדון בנושא. מה עושים במצב כזה? האם אפשר להקים ועדה מיוחדת בשביל החסינות? וגם: איך זה ישפיע על ההליך המשפטי. שאלות ותשובות
29 ימים נותרו לראש הממשלה בנימין נתניהו כדי להודיע שהוא מבקש מהכנסת חסינות מפני העמדה לדין. במצב הפוליטי הנוכחי, הדיון בבקשת החסינות יכול להידחות לאחרי בחירות שלישיות וגם אז לא בטוח שהבקשה תתקבל. האם נתניהו יקבל חסינות? אנחנו לא יודעים, אבל יש כמה שאלות שאפשר לענות עליהן כבר עכשיו.
איך מקבלים חסינות?
30 ימים אחרי הגשת כתב אישום נגד ח"כ ליו"ר הכנסת הוא צריך להגיש בקשה רשמית לקבלת חסינות מפני העמדה לדין. אחרי הגשת הבקשה ליו"ר מתכנסת ועדת הכנסת, שומעת את טענות חבר הכנסת ובסוף מצביעה אם להעניק לו חסינות. אם הוועדה אישרה להעניק את החסינות הדיון עובר למליאת הכנסת, שם כלל חברי המשכן מצביעים אם להעניק את החסינות.
עד מתי החסינות תקפה?
אם מליאת הכנסת אישרה את הענקת החסינות לח"כ היא נשארת תקפה לכל אורך כהונת הכנסת, אלא אם כן חל שינוי בנסיבות. אם לאחר כינון כנסת חדשה יודיע היועמ"ש שוב על הגשת כתב האישום, הח"כ המואשם יצטרך לפנות מחדש לוועדת הכנסת כדי לקבל שוב חסינות.
מה עושים עכשיו, כשאין ועדת הכנסת?
כל עוד לא הוקמה ועדת הכנסת אין אפשרות להגיש בקשות חסינות. הוועדה המסדרת, שאחראית אחרי הבחירות לתפעול הכנסת עד להקמת ממשלה, אינה בעלת סמכות לדון בנושא.
אחת השאלות שעלו בעקבות המצב הקיים היא אם קיימת חובה להקים את ועדת הכנסת כדי שתדון בחסינות, למרות שעדיין לא הורכבה קואליציה והוקמו שאר הוועדות. היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, התייחס לזה בחוות דעת שפרסם ואמר כי אין כעת חובה להקים את ועדת הכנסת. עם זאת, אם רוב חברי הכנסת יחליטו שהם רוצים להקים את הוועדה – אין מניעה לעשות זאת.
האם אפשר להקים ועדה מיוחדת בשביל החסינות?
היועץ המשפטי של הכנסת התייחס גם לאפשרות של הקמת ועדה מיוחדת שתעסוק בהענקת חסינות לח"כים. בחוות הדעת שפרסם הוא הסביר שחוק החסינות מסמיך במפורש את ועדת הכנסת לדון בנושא ולכן לא ניתן לקיים את הדיון בוועדה אחרת מזו שנקבעה וגם אין אפשרות להעביר את הסוגייה ישירות למליאת הכנסת.
איך זה משפיע על ההליך המשפטי?
מרגע שהיועץ המשפטי לממשלה הגיש את כתב האישום ליו"ר הכנסת, יש לנתניהו 30 יום לבקש את החסינות. אבל אם הכנסת אינה יכולה מסיבות פרוצדורליות-פוליטיות להקים את ועדת הכנסת, כמו במצב הנוכחי, לא ניתן להעמיד אותו לדין.
המשמעות היא שמהרגע שנתניהו יגיש את הבקשה לקבלת החסינות לוח הזמנים המשפטי ייעצר, וכתב האישום לא יוגש לבית המשפט. המירוץ המשפטי יחודש רק לאחר שתוקם ועדת הכנסת שתדון בבקשה.