יותר מ-30 שרים: ההסכמות והמחלוקות בין הליכוד לכחול לבן
הסיכויים לאחדות קלושים, אך המפלגות הצליחו להגיע לכמה הסכמות: בליכוד יוותרו על תיקי הביטחון והחוץ ויישארו עם האוצר, ובכחול לבן אין התנגדות עקרונית לקידום סיפוח הבקעה. המחלוקות שנשארו: החסינות והרוטציה
יותר מחלוקות מהסכמות במו"מ על האחדות: בליכוד ובכחול לבן טענו אתמול (ג') שפגישתם אחר הצהריים של ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ היא ניסיון אחרון לייצר אחדות, אבל כעבור 45 דקות ובלי הסכמות בסוגיות היסוד נפרדו השניים וכל אחד פנה לדרכו. אמש אמרו גורמים משתי המפלגות שהסיכויים לאחדות נראים קלושים מתמיד.
בכירי כחול לבן גיבשו עמדה שלפיה גם במחיר של מערכת בחירות שלישית – הם לא יכהנו תחת נתניהו במעמדו כנאשם. במקביל, הליכוד מתעקש לא להיפרד מבלוק ה-55 של הימין ולא לאפשר לגנץ לכהן ראשון כראש ממשלה.
בכחול לבן מדגישים כי עיקר המחלוקת נסוב על שאלת החסינות של נתניהו. לדבריהם, המבוי הסתום שאליו הגיעו השיחות הוא תוצר של סירובו של ראש הממשלה להתחייב על כך שלא יבקש חסינות ולא יפעל לדחות את ההליך המשפטי.
גם אתמול, כמו אחרי שיחות קודמות שהתקיימו בניסיון לייצר אחדות, הודיעו בליכוד כי הניחו הצעות מרחיקות לכת ופשרות יוצאות דופן שנענו בשלילה על ידי בכחול לבן. בין היתר מדובר בהסכמה להגדיל את מספר השרים ל-30, להעניק לכחול לבן את תיקי הביטחון והחוץ (ולהשאיר את האוצר), ובהצעה של יו"ר ש"ס אריה דרעי לערוב אישית לכך שהממשלה לא תתפרק כאשר נתניהו יסיים את כהונתו ויגיע מועד החילוף ברוטציה.
בכחול לבן מסבירים את התנגדותם לכל ההצעות הללו בכך שגנץ הוא העומד בראש המפלגה הגדולה יותר, מה גם שלא מתנהל נגדו הליך משפטי, ולכן אין דרך אחרת לקדם אחדות, למעט על פי תרחיש שבו הוא זה שיכהן ראשון כראש ממשלה.
מעבר לזה קיימות הסכמות בין שתי המפלגות לגבי קידום סיפוח בקעת הירדן ושמירה על הסטטוס קוו בענייני דת ומדינה. בנושא זה מובן לצדדים שבמקרה שישראל ביתנו תצטרף לקואליציה, יהיה צורך לדון בחוק גיור חדש, ביטול חוק מרכולים, חוק גיוס וכדומה.
ביום חמישי אמורה להתקיים ישיבה מיוחדת של מרכז הליכוד שבה תעלה סוגיית ביטול הפריימריז לראשות המפלגה, אולם הישיבה צפויה להידחות – ואולי אף להתבטל – בשל נסיעתו של נתניהו לפורטוגל לפגוש את מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו.
אם לא תקום ממשלה בשבוע הקרוב, ביום רביעי הבא בחצות תסתיים תקופת 21 הימים, יפקע המנדט של הכנסת להרכבת ממשלה והיא תתפזר באופן אוטומטי לקראת מערכת בחירות שלישית תוך פחות משנה.