שתף קטע נבחר

 

המשבר במשרד החוץ: אין שגרירים, המינויים תקועים

דווקא באחת התקופות הרגישות ביותר למדינה, שגרירויות ישראל ברוסיה, במצרים ובקנדה פועלות ללא שגריר. הסיבה: ממשלת מעבר לא יכולה לאשר מינויים פוליטיים. משרד החוץ: "שר החוץ פועל למינוי כלל התפקידים בשגרירויות בהקדם האפשרי"

שביתה בשגריויות ובקונסוליות ברחבי הארץ  ()
שביתה בשגרירויות בהונג קונג ובטורקיה לפני כחודשיים

שורת מינויים דיפלומטיים חשובים אינה מאוישת, ולכאלה שצפויים להתפנות בשנה הבאה לא מונה עדיין מחליף כיוון שהדרג המדיני הבכיר רוצה לשמור חלק מהם לטובת מינויים פוליטיים, שאינם יכולים לקבל אישור מהממשלה, כל עוד לא הורכבה כזו. הדרג הפוליטי גם לא הודיע למשרד החוץ אילו מהמשרות הוא מייעד למינויים פוליטיים, ולכן לא פורסמו כלל מכרזים לתפקידים האחרים.

 

כך, למשל, מאז ספטמבר אין לישראל שגריר במוסקבה, לאחר שהשגריר האחרון, גרי קורן, חזר למשרד החוץ לשמש כסמנכ"ל אירו-אסיה. בשל החשיבות הרבה של היחסים עם רוסיה, הרגישות הביטחונית ופרשת מאסרה של נעמה יששכר שמעיבה על היחסים – משרד החוץ שלח למוסקבה את הדיפלומט יעקב ליבנה, שישמש כמה חודשים כממלא מקום השגריר. לפי הערכות, ראש הממשלה בנימין נתניהו שומר את מוסקבה למינוי פוליטי, למרות שבמשרד החוץ יש דיפלומטים בכירים דוברי רוסית שמתאימים לתפקיד שניתן למנותם מיידית.

 

החל מיום שישי האחרון למדינת ישראל אין שגריר בקנדה, אחת הידידות החשובות של ישראל בעולם המערבי, וזאת לאחר שהשגריר הוותיק והמוערך נמרוד ברקן סיים את תפקידו ופרש לגמלאות. לא ברור אם נתניהו שומר את אוטווה למינוי פוליטי.

 

גם בקהיר, בתקופה שבה אין צורך להכביר במילים על החשיבות הגדולה של היחסים עם מצרים, שבתקופה של הסלמה ביטחונית בדרום משמשת כמתווכת ומקדמת הסדרה, אין לישראל שגריר כבר מחודש יולי, לאחר שהשגריר דוד גוברין חזר לארץ בתום שלוש שנות כהונה. משרד החוץ מינה את הדיפלומטית המוערכת אמירה אורון לתפקיד, אך נתניהו הטיל וטו על המינוי והוא לא אושר בממשלה. בפועל כבר כמעט חצי שנה שאין שגריר, והשגרירות בקהיר מנוהלת על ידי הציר יניב רווח. כך גם בקונסוליה הכללית של ישראל במיאמי, שהקונסול הכללי בה, ליאור חייט, מונה לדובר משרד החוץ ושב ארצה לפני הזמן. לא מן הנמנע שגם מיאמי שמורה למינוי פוליטי.

 

מלבד התפקידים הלא מאוישים, במשרד החוץ לא החלו עדיין גם בהליכים לקראת מינוי שגרירים במשרות חשובות, שידוע כי יתפנו בשנה הבאה ושכבר היו צריכים להחליט לגביהן: שגריר ישראל באו"ם, קונסול כללי בניו יורק, שגריר ישראל בוושינגטון, שגריר בפריז, שגריר בברזיל, וקונסול כללי ביוסטון, טקסס.

 

ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "נציגויות משרד החוץ ממשיכות לתפקד כבשגרה. כנהוג בתקופות מעבר חלק מהתפקידים מאוישים על ידי ממלאי מקום עד למינויים הקבועים. סוגיית מינוי בעלי תפקידים היא סוגיה רוחבית שהתעצמה על רקע המציאות הפוליטית. שר החוץ פועל למינוי כלל התפקידים בשגרירויות בהקדם האפשרי".

 

בתוך כך, לראשונה בעשור האחרון, משרד החוץ ביטל את כנס השגרירים שמתקיים כל שנה בזמן חופשת סוף השנה האזרחית. מדי שנה השגרירים וראשי נציגוית ישראל בעולם היו מגיעים לכנס של שבוע בישראל, שבו היו מתעדכנים בנושאים שונים, נפגשים עם ראש הממשלה ועם שר החוץ ומסיירים באזורי מתיחות. השנה, בשל המשבר התקציבי הקשה שבו נמצא משרד החוץ - גירעון של 360 מיליון שקל - הוחלט לוותר על קיום הכנס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים