מתנקש בזהות בדויה: "רוסיה אחראית לרצח בברלין"
אחרי חודשים של חקירה מעריכה גרמניה שרוסיה עומדת מאחורי התנקשות שהייתה הקיץ בלב ברלין. גבר שרכב על אופניים ירה למוות בזלימחאן חנגושבילי, שלחם נגד הרוסים בצ'צ'ניה: "השתמש בשם בדוי, הרצח בהוראת מוסקבה". בגרמניה השוו את הרצח להרעלת המרגל סקריפל
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
פוליטיקאים וכלי תקשורת גרמנים כבר הטילו את האשמה על מוסקבה, אך היא מכחישה את האחריות לחיסול של זלימחאן חנגושבילי – גיאורגי בן 40. חנגושבילי נלחם נגד הכוחות הרוסיים במלחמת צ'צ'ניה השנייה.
חנגושבילי נורה פעמיים בראשו מטווח קצר בפארק קליינר טירגרטן, כשהיה בדרך למסגד. מי שנעצר בחשד לרצח ב-23 באוגוסט היה גבר שרכב על אופניים, ונראה לאחר מכן משליך תיק לנהר. השוטרים שהוזעקו לאזור מצאו בנהר אקדח, משתיק קול, אופניים ופאה ששימשו כנראה את היורה. המשטרה עצרה את החשוד, ומסרה שהוא אזרח רוסי בן 49 ששמו הפרטי ואדים.
לפי אתר התחקירים Bellingcat החשוד השתמש בזהות בדויה. באתר נכתב שהחשוד הוא ואדים ניקולייביץ' קרסיקוב, בן 54 שגדל בקזחסטן כשעוד הייתה חלק מברית המועצות. מאוחר יותר עבר לסיביר. בעבר הואשם ברצח איש עסקים במוסקבה ב-2013. גם אז לכאורה רכב על אופניים בזמן ההתנקשות. רוסיה הכניסה את קרסיקוב לרשימת המבוקשים של האינטרפול. בהמשך שמו הוסר, ולפי אתר התחקירים רוסיה סייעה ליצור לו "זהות חדשה ובדויה".
בתקשורת הגרמנית דווח שהחשד הוא שהמודיעין הרוסי גייס את ואדים להתנקשות בברלין. "בלשכת התובע הפדראלי חושדים שסוכנויות רוסיות הזמינו את הרצח", אומרים בדר שפיגל. בעיתון, ובכלי תקשורת אחרים בגרמניה, העריכו שהתובעים שאחראים על חקירות מודיעין ייקחו את התיק לידיהם "בימים הקרובים". דובר בלשכת התובע הפדראלי אמר שבינתיים הם לא אחראים על התיק. דובר משרד החוץ הגרמני סירב להגיב.
הרצח באוגוסט עורר השוואות להרעלת סרגיי סקריפל, המרגל הרוסי לשעבר. סקריפל ובתו הורעלו בשנה שעברה בבריטניה. גם אז קבעו חוקרים ותובעים שמדובר במזימה של המודיעין הרוסי. היחסים בין רוסיה לבריטניה הידרדרו בצורה משמעותית מאז ניסיון החיסול.
לפי התחקיר חנגושבילי נלחם למען המורדים הצ'צ'נים במלחמת צ'צ'ניה השנייה, בין 1999 ל-2002. אחרי המלחמה הוא המשיך לתמוך במאבק הבדלנים הצ'צ'נים ממולדתו גיאורגיה. חנגושבילי "גייס וחימש" יחידת מתנדבים שנלחמה בכוחות הרוסיים בגיאורגיה ב-2008. אחרי ששרד שני ניסיונות התנקשות חי במשך כמה שנים בגרמניה והגיש בקשת מקלט.
בדר שפיגל נכתב שבפשיטה על ביתו של החשוד ברצח מצאה המשטרה הגרמנית כרטיס טיסה למוסקבה – ביום שבו הייתה ההתנקשות – וסכום גדול של כסף מזומן. בדיווח קודם נכתב שהוא הגיע לגרמניה ימים ספורים לפני הרצח. גרמניה מאשימה אותו ברצח, אך הוא עדיין מסרב לדבר עם החוקרים.
בתחקיר המשותף של כלי התקשורת הגרמניים נכתב שלמרות שהדרכון של ואדים תקין, שמו לא מופיע במאגר המידע על אזרחים רוסים. מספר הדרכון שלו מוביל ליחידה במשרד הפנים הרוסי. בעבר נטען שהמשרד סיפק מסמכים מזהים למשימות של המודיעין הצבאי. לאחר הרצח אמר דמיטרי פסקוב, הדובר של פוטין, שלרוסיה אין שום קשר לפרשה.