שתף קטע נבחר

 

10% מהחיילים שנספרו כחרדים - חילונים לחלוטין

מבדיקה ראשונית שערך צה"ל עלה כי לא היה כל רקע דתי ל-300 חיילים שנמנו כחרדים מן המניין בשנת הגיוס 2017. כך נודע ל-ynet. עם זאת, בצבא מעריכים כי לא הייתה כוונת זדון מצד האחראים על הדיווח המספרי. בכירים שעסקו בגיוס החרדים: "הנתונים שונו כדי לחפות על הכישלון"

ארכיון (צילום: עופר עמרם ) (צילום: עופר עמרם )
ארכיון(צילום: עופר עמרם )

גורמים צבאיים בכירים שעסקו בגיוס החרדים בשנים שלגביהן התברר היום (ד') כי היו טעויות מהותיות בחישוב המספרים, הסבירו את הפער בין נתוני 2018 לשנים שלפניה בהחלטת צה"ל כעת לשנות את שיטת החישוב. לטענתם, בשנה האחרונה חלה ירידה משמעותית במספר המתגייסים החרדים, וכדי לחמוק מביקורת על הכישלון בחרו בצבא "לתקן" גם את נתוני העבר ולהציגם בדיעבד כ"מנופחים".

 

בצה"ל אומרים כי בדיקה פנימית בעניין החלה לפני כשלושה שבועות, וכך התגלה הפער. בצבא כבר מבינים כי כשליש מהחיילים שנספרו כחרדים בשנת הגיוס 2017 אינם עומדים בגדרי החוק, אך מתנחמים בכך שבכל מקרה מדובר במתגייסים שבאו ממשפחות חרדיות, משתייכים לחברה החרדית ומקיימים אורח חיים בהתאם - וממילא התכלית הערכית של פרויקט לשילוב חרדים מתקיימת לגביהם. ועם זאת, ל-ynet נודע כי בבדיקה ראשונית שערך הצבא נמצא כי 10% נוספים, כ-300 חיילים, הם חילונים לחלוטין, ללא כל רקע דתי, ולא ברור מדוע גויסו דרך המנהלת המיוחדת ונמנו כחרדים לעניין היעדים.

 

בצבא הורו על בדיקה מעמיקה של הפערים, זאת בנוסף לבחינת איסוף הנתונים על ידי אלוף במילואים רוני נומה, עליה הכריז הרמטכ"ל. בינתיים הורה ראש אכ"א, אלוף מוטי אלמוז, להקפיד הקפדה יתירה על כך שכל חייל המגויס על ידי המנהלת - גם אם אין עוררין על חרדיותו - יעמוד באופן מלא בקריטריונים היבשים שקבע בחוק. למרות סימני השאלה הרבים, בצה"ל משוכנעים כי לא הייתה כאן כוונת זדון מצד האחראים על הדיווח המספרי בשנים האחרונות.

 

החוק קובע כי מי שלמד בנערותו במשך שנתיים בישיבה חרדית יימנה כחרדי לעניין יעדי הגיוס. רשימת התלמידים מופיעה הן במשרד החינוך, ככל מוסד, והן במשרד הביטחון, שהעניק להם באותן השנים את דחיית השירות לפי דיווח ראשי הישיבות. מסיבות שונות ישנו פער בין שתי הרשימות (לעתים של עשרות אחוזים), ובהתאם לחוות דעת מהיועצים המשפטיים של שני המשרדים הוחלט להצליב ביניהן.

 

יולי 2019: הפגנה של חרדים נגד גיוס לצה"ל    (צילום: גיל יוחנן, נינה פוקס)

יולי 2019: הפגנה של חרדים נגד גיוס לצה"ל    (צילום: גיל יוחנן, נינה פוקס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הגורמים הסבירו כי בשנים האחרונות אכן ספר צה"ל את החיילים החרדים לפי משרדי החינוך והביטחון (כמובן בניכוי התלמידים המופיעים בשניהם), ונמצא כי בחלקן הייתה עמידה ביעדים.

 

בשנת הגיוס 2018 (שהסתיימה ביוני 2019) נרשמה ירידה משמעותית במספרים, וכדי לחפות על הכישלון הוחלט להסתמך בהצגה הרשמית רק על רישומי משרד החינוך, המצומצמים ממילא. לדברי הגורמים, כשנדרשה מנהלת גיוס החרדים להסביר כעת את הצניחה במספר המשרתים היא התנערה מנתוני העבר הגבוהים וטענה כי הם "מנופחים" ומזויפים.

 

פערים של מאות אחוזים

לפי הדיווח שפורסם בכאן רשת ב', מנהלת חרדים חדשה בצה"ל שהוקמה ב-2018 והחלה לבצע בדיקה עצמאית של מספר החרדים שהתגייסו לשירות צבאי, מצאה פערים של מאות אחוזים בין מספר החרדים שדווחו בעבר לבין מספר החיילים החרדים בפועל.

 

בדיווח נטען עוד כי במשך שנים המדור לגיוס חרדים זייף בכוונה את מספרם של החיילים החרדים שהתגייסו לצה"ל כדי לעמוד ביעדי הגיוס. הדיווחים המנופחים אף הועברו לגורמים שונים בתוך הצבא ומחוצה לו, בהם הרמטכ"ל, שר הביטחון וועדת החוץ והביטחון של הכנסת.

 

בפרסום של כרמלה מנשה נמצא כי בשנת 2017 דיווח צה"ל על 3,070 חיילים חרדים שגויסו לצה"ל, אולם בפועל התגייסו רק 1,300 חיילים. בשנת 2011 היו 600 מתגייסים, אך בפועל דווחו על 1,200 חרדים שהתגייסו, ובכל שנה הגדילו את המספרים ודיווחו על עלייה. בצה"ל הוסיפו לרשימות המתגייסים החרדים גם מתגייסים שאינם חרדים וכאלה שאינם דתיים כלל.

 

בסוף 2018 הוקמה מנהלת חרדים צבאית חדשה שבראשה עומד סגן-אלוף תלם חזן. הוא התבקש לדווח על מספר החרדים שהתגייסו באותה שנה, ערך ספירה עצמאית ופנה לכלל יחידות צה"ל - ומצא כי בצבא משרתים 1,650 חיילים חרדים בלבד. חזן, כך לפי הדיווח, התבקש על ידי גורמים בצבא לנפח את מספר החרדים כך שיתאימו לנתוני 2017 שעמדו על 3,070 חיילים חרדים.

 

דובר צה"ל הדף את הטענות שלפיהן המדור לגיוס חרדים "ניפח" במשך שנים ארוכות את מספר המתגייסים החרדים כדי להתקרב ליעדי הגיוס ולהימנע מביקורת ציבורית. "הטענה כי זויפו נתוני גיוס החרדים - אינה נכונה", אמרו בצה"ל. עם זאת, הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי מינה את אלוף במיל' רוני נומה לבחינת אופן איסוף הנתונים.

אלוף במיל' רוני נומה (צילום: ליאור עפרון, במחנה) (צילום: ליאור עפרון, במחנה)
אלוף במיל' רוני נומה(צילום: ליאור עפרון, במחנה)

דובר צה"ל הוסיף בעקבות הדברים כי "במסגרת בדיקה שיזם צה"ל שנעשתה לאחרונה, נבדקו בשנית נתוני גיוס החרדים בשנת 2017. בבדיקה זו התגלו פערים ביחס לספירה הקודמת שנעשתה על ידי צה״ל, בלב הפער נמצא אופן שיטת החישוב.

 

"במסגרת בדיקה חוזרת זו, נערך פילוח המבחין בין מתגייסים שלמדו לפני גיוסם שנתיים ומעלה במוסד חינוך חרדי, כהגדרת החוק, לבין מתגייסים חרדיים נוספים שזוהו כמי שניהלו אורח חיים חרדי לפני גיוסם. גם בשנים עברו נספרו כמתגייסים חרדים, חיילים מרקע חרדי, אשר לא עמדו בכלל ההגדרות הקבועות כיום בחוק, אך מהותית נמצא כי ניהלו אורח חיים חרדי".

 

עוד אמר דובר צה"ל כי "מבדיקה ראשונית עולה כי בספירה נתגלו פערים, אך מקורם אינו נובע, בשום צורה ודרך, מניסיון מערכתי של צה"ל להטעות בנתונים. האירוע תוחקר באכ"א והנתונים הוצגו לרמטכ"ל לפני כמה שבועות.

 

"בעקבות אירוע זה הרמטכ"ל הנחה להעמיק, לבחון ולהשלים את אופן החישוב, כמו כן להציג את הנתונים המדויקים בהתאם לחוק ולבנות תוכנית להגדלת מספר החיילים החרדים שיתגייסו".

 

הרמטכ"ל כוכבי מינה כאמור את אלוף רוני נומה, שהיה בין היתר מפקד פיקוד מרכז ומפקד מפקדת העומק, לבחינת איסוף הנתונים של גיוס החרדים בין 2011 ל-2018.

 

"צה"ל הוא גוף אשר בודק ומבקר את עצמו כל העת באמצעות מנגנוני תחקור ובקרה", אמרו בדובר צה"ל. "כך נעשה גם במקרה זה וכך ייעשה גם בעתיד. צה"ל חוזר ומדגיש כי הפער התגלה במסגרת פעולות הבקרה הפנימיות. צה"ל יפעל בשקיפות ויעדכן בממצאים בסיום הבדיקה של אלוף במיל' רוני נומה".


פורסם לראשונה 04/12/2019 16:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים